in , , , ,

6 GBA games die ik graag zie verschijnen op Nintendo Online.

Blij verrast was ik toen ik hoorde dat Nintendo na al deze tijd besloten heeft ook Gameboy, Gameboy Color en Gameboy Advance games toe te voegen aan haar online bibliotheek. Hoewel ik GB en GBC games vooral heb leren kennen door deze te emuleren via mijn pc (‘yarrr… me maties’), heb ik de GBA wél fysiek in mijn bezit gehad en hier werkelijk gouden tijden mee beleefd. Niets had zoveel charme als het in de avond spelen van jouw favoriete games onder het schijnsel van een tactisch geplaatste schemerlamp. Toch zou ik veel van deze mobiele spelletjes graag in volle glorie spelen op de Switch. Bij deze dan ook een lijstje met titels die ik graag in deze online service zou zien verschijnen: 

1. Harvest Moon : Friends of Mineraltown

Poeh, als ik ergens veel tijd in gestopt heb dan is het wel deze game. Voor het bestaan van Stardew Valley en de recente remake van deze GBA-titel, was dit hét spel dat je spelen moest wanneer je de virtuele boer uit zou willen hangen. Vele uren was ik druk met het onderhouden en uitbreiden van mijn boerenbedrijf en sociale relaties. Beetje bij beetje bouw jij in deze game je virtuele leven op en opent daarmee steeds nieuwe mogelijkheden en verhalen. Het feit dat je deze game op een handheld kon spelen droeg enorm bij aan de toegankelijkheid, je hoefde immers maar op de bank te ploffen met je Gameboy en het boeren kon beginnen. Genieten.

JVGS Jeff

2. Golden Sun 1 en 2

Persoonlijk ben ik eigenlijk helemaal niet zo’n fan van Jrpg’s. Over het algemeen vind ik ze relatief langdradig, repetitief en ook wat eenheidsworsterig (ik hoop niet dat ik te veel mensen voor het hoofd stoot met deze uitspraak). Zelden krijg ik het voor elkaar dergelijke RPG’s ook daadwerkelijk uit te spelen. Golden Sun heeft daarentegen een bepaalde snaar bij mij weten te raken die ik niet goed verklaren kan. De hele sfeer die deze game met zich meedraagt is zo fabelachtig dat ik dit avontuur gewoon niet weg heb kunnen leggen. Daarbij voelt het voor een compact spelletje enorm groots aan, dit komt wellicht door diens visuele presentatie maar ook zeker de soundtrack. Het vervolg borduurt fijn voort op het eerste deel en heeft enkele bijzondere verrassingen in petto. Mocht dit genre je enigszins liggen, dan is dit echt een game die je niet missen mag.   

Golden Sun Gba GIF - Golden Sun Gba Game Boy Advance - Discover & Share GIFs

3. Advance Wars

Dit spel is praktisch een digitaal synoniem voor ‘nog ff een potje spelen’. Met dank aan dit spel heb ik zowel op de bank, aan de keukentafel, in de auto en zelfs op de wc vele virtuele oorlogen gevoerd en daarmee vele uren met plezier gevuld. In Advance Wars mag je namelijk met een cartoon legertje de strijd aan gaan met verschillende tegenstanders. Dit doe je om beurt en je hebt daardoor alle tijd om goed over je strategie na te denken. Mede door de vele verschillende units en battle-maps vergt iedere oorlog weer een andere aanpak. Dit maakt dat ik dit spel tot in den treure heb opgepakt. Het is lang geleden sinds ik deze titel voor het laatst gespeeld heb, ik ben dan ook erg benieuwd of het de tand des tijds heeft doorstaan. Iets in mij zegt van wel, let’s hope i’m right. 

Advance Wars Gba GIF - Advance Wars Gba Game Boy Advance - Discover & Share GIFs

4. Pokémon Emerald

Eerlijk is eerlijk, ik moest enorm wennen aan de Pokémon games op GBA. Red & Blue en Gold/Silver & Crystal heb ik namelijk altijd ervaren als games uit hetzelfde universum, ze klikten aan elkaar als één geheel. De games op GBA voelden voor mij in eerste instantie echter als een vreemde planeet. Dit kwam wellicht de kleurrijke presentatie, de nieuwe audiovisuele stijl maar ook zeker het nieuwe arsenaal aan Pokémon. Waar Gold en Silver alle nieuwe monstertjes gebalanceerd leken te mixen met de oude cast, leken de versies op de GBA juist de nadruk te leggen op op het ‘recente’ arsenaal. Ik weet het niet precies, maar het kind in mij hoopte misschien toch op wat familiariteit maar trof een haast totaal nieuw universum aan. Echter, zoals dit vaak met al het nieuwe gaat = het went, en na gewenning volgt meer dan eens acceptatie en in mijn geval zelfs waardering. Want ook de Advance-games heb ik helemaal kapot gespeeld, en hebben een mooi plekje in mijn archief der gekoesterde herinneringen weten te bemachtigen. Ik en deze games hebben een ‘long-time-no-see’ relatie die ik graag zie veranderen.

Pokemon Ruby Pokemon Sapphire GIF - Pokemon Ruby Pokemon Sapphire Mudkip - Discover & Share GIFs

5.  Monster Rancher Advance

Er omheen lullen is een optie, maar waarom zou ik eigenlijk ; monsters trainen vind ik namelijk gewoon fascinerend. Pokémon heeft deze fascinatie zonder meer aangewakkerd en met volle hevigheid gevoed, toch had ik na het grijs spelen van alle titels binnen deze franchise nog steeds honger. Gelukkig was er een fijn dessert = de Monster Rancher reeks. Want met Monster Rancher bood de GBA nog een tweede franchise die zich richt op het opvoeden en dresseren van fictieve wezens. Hoewel je in het eerste deel (er zijn er twee op Nintendo’s handheld) niet echt op avontuur gaat of zelf je beesten vangt, is het toch een heel verslavend spelletje dat gemakkelijk op te pakken maar moeilijk weg te leggen is. De game is dan ook het best te omschrijven als een uitgebreide Tamagotchi met een vechtsysteem. Gameplay gewijs is Monster Rancher verrekte repetitief, maar net als in Harvest Moon werk je naar een groter geheel toe waardoor de routine niet storend is. In tegenstelling tot Pokémon focus jij je over het algemeen maar op één monster, dit gegeven maakt dat je toch een kleine band met je beestje opbouwt. Het moment waarop jij je huidige monster (waar jij dag in en dag uit in weer en wind mee gestreden hebt) met pensioen moet laten gaan, is toch altijd wel een klein emotioneel dingetje. Een prachtig compact, toegankelijk en verslavend spelletje met een heel fijn sfeertje. 

Cutegirlmayra — one-last-puku: ☆ I've started playing Monster...

6. Banjo-Kazooie : Grunty’s Revenge

Is er een Banjo-game op de GBA? Yes, there is. Twee zelfs ; Grunty’s Revenge en Banjo Pilot. Maar Banjo Pilot mag wat mij betreft fijn uit de online service wegblijven, iets met schijt… Grunty’s Revenge daarentegen vind ik best een knappe prestatie. Want hoe zet je een toffe game als Banjo-Kazooie nu over op een relatief beperkte console als de GBA? De meest gemakkelijke weg zou zijn om er gewoon een 2D-platform game van te maken. Het feit dat de ontwikkelaar hier niet voor gekozen heeft kan ik eigenlijk alleen maar waarderen, zij hebben namelijk (heel gewaagd) een keuze gemaakt voor een semi 3D perspectief. Werkt dit goed? Nee, niet altijd. Heeft dit perspectief ervoor gezorgd dat de game eenzelfde Banjo-feel heeft als de N64 games? Zeker weten. De ontwikkelaar weet heel goed wat de Banjo-games zo goed maakt en heeft dit op knappe (maar niet foutloze) wijze weten te implementeren in deze ‘kleine’ handheld game. De dialogen zijn tof, visueel is het een pareltje, de soundtrack zeer aanstekelijk en de gameplay lekker vlot en afwisselend. Hoewel ik denk dat Banjo-Kazooie : Grunty’s Revenge vandaag de dag ernstig verouderd aan gaat voelen, zou ik deze titel toch graag een keer herspelen. 

p.s. Nuts and Bolts op de Xbox 360 is misschien niet de Banjo-game waar je op gehoopt had, het is wel een unieke en toffe game met een heel fijn sfeertje. Verrekte off-topic, maar dit wilde ik nog even kwijt 😉

Video Games — Banjo Kazooie: Grunty's Revenge (GBA)

Welke game(s) zie jij graag op de nieuwe service van Nintendo verschijnen? Laat het mij weten in de comments!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 5 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
12 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
adutchman
adutchman
1 jaar geleden

Ik ben ook blij met de gameboy spellen op de Switch. Heel graag wil ik Pinball: Revenge of the Gator nog eens spelen. Was ik helemaal verslingerd aan totdat iemand hem gestolen had van me. Nog steeds de beste pinball game die ik gespeeld heb, of zijn de herinneringen mooier dan dat het werkelijk is?

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door adutchman
SamuraiPizzaCat
1 jaar geleden

Mooi lijstje. Wat in mijn lijstje echt niet zou ontbreken zijn:

Metroid Zero Mission
Metroid Fusion
Zelda the Minish Cap

Nog een shoutout naar Irridion 3D, Mr Driller 2 en de F-Zero games

Luigi1985
1 jaar geleden

Ik heb nooit een GBA gehad. De Nintendo DS was de eerste handheld die ik kocht. Ik heb dus wat pareltjes gemist en daarom ben ik blij met deze uitbreiding. De enige games die ik ken/gespeeld heb zijn Metroid Fusion en een Yoshi game.

Die advance wars zijn toch de games die straks ook voor switch komen?

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Luigi1985
Ruaidri1981
Ruaidri1981
1 jaar geleden

Advance Wars vind ik zelf nog steeds heel prettig spelen. Heb van het najaar nog Dark Conflict gespeeld, heb de gehele campaign doorlopen en ik had niet het idee dat het gedateerd was.

Monster Ranch, oh mij wat heb ik dat spel vaak gespeeld. Weet niet eens waarom, maar het speelde zo makkelijk.

Voor mij blijven Pokemon toch Yellow en Gold. Daarna verloor het mijn interesse altijd ergens tijdens het spel. Dan werd het even snel naar het einde rushen, terwijl ik in Yellow en Gold veel meer aan het rondhangen was.

GBA games waar ik zelf nog het meest naar terug verlang zijn de twee Fire Emblem games.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Ruaidri1981
Ruaidri1981
Ruaidri1981
1 jaar geleden
Antwoord aan  Dokter Caspari

Ik weet niet meer de naam van het beestje, maar leek op een soort bollige kat. Had heel veel evasion als ik het goed heb, waar ik dan ook vooral op focuste en dan kon ik ook vaak sterkere opponenten aan.

Waar ik nog op hoop is een soort volwassenen pokemon, met echt competitie modus. Waarbij je echt je pokemon team gevarieerd moet trainen om het einde te halen. En dat je bij gevechten ook echt moet nadenken over elke move. Wel in een rpg omgeving, zodat de pokemon wel groeien.

Rainking
1 jaar geleden

Ik heb een Game Boy Advance SP. Die heb ik een paar jaar geleden gekocht, zodat ik meteen een apparaat had waarmee ik alle Game Boy spellen zou kunnen spelen. Ik moet bekennen dat ik wat minder een handheld gamer ben, dus de spellen die ik ervoor heb, heb ik nog niet echt gespeeld. De meeste spellen die je noemt lijken me me mooie spellen om toe te voegen. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld niets met Advance Wars, maar ik weet dondersgoed dat dat een erg goed spel is.

Ik vond deze zin ook wel bijzonder. “Ik hoop niet dat ik te veel mensen voor het hoofd stoot met deze uitspraak.” Nou ben ik daar zelf misschien wel erg nuchter in, maar ik heb altijd zoiets van ‘Dat is toch jouw mening? Dat mag toch gewoon?’ We zijn nou eenmaal niet allemaal hetzelfde. Ik ga er echt niet minder JRPG’s om spelen en jou verrot schelden omdat jij die mening hebt is totaal nutteloos en we zouden er allebei niets mee opschieten. Dus gewoon geen JRPG’s spelen en opstarten wat je wél leuk vindt. Kun je de JRPG’s aan onder andere mij overlaten, ghehehe.

Ik weet dat het niet zo gauw toegevoegd zal worden, maar KuruKuru Kururin lijkt me wel een grappig spel om eraan toe te voegen.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Rainking

Screenshot Sunday #94

Wat spelen we dit weekend? 4 en 5 maart