in

Rollercoaster Tycoon 3: Dolle Waterpret


Uitbreidingen, ik ben maar zelden over ze te spreken. Het zijn vaak goedkope trucjes om wat meer te verdienen aan een bepaald spel. Zeker in deze tijd, waarin veel toevoeging aan spellen digitaal en gratis te verkrijgen zijn, lijken uitbreidingen wat achterhaald. Gelukkig zijn er ook positieve uitschieters, zoals Rollercoaster Tycoon 3: Dolle Waterpret (hierna: ‘Dolle Waterpret’). Wat is er, nu het buiten een graadje of 27 is, nou lekkerder om een frisse duik te nemen?

Dolle Waterpret biedt eigenlijk dezelfde spelervaring als het originele Rollercoaster Tycoon 3, maar in een sterk uitgebreide vorm. De manier van spelen is echter hetzelfde. Dat lijkt misschien een minpunt, maar bekijk het van de andere kant: je kunt het spel kopen en er direct helemaal mee aan de slag gaan. Komt nog eens bij dat het spel ook nog een beetje als patch fungeert; er worden wat minimale puntjes verbeterd aan de gameplay.

Het belangrijkste in Dolle Waterpret zijn natuurlijk de nieuwe attracties. Tot nog toe zagen we buiten de wildwaterbaan met de boomstammen en de ronde bootjes geen echte waterattracties. Dat is nu uiteraard anders. Je kunt nu je waterpark opbouwen zoals jij het voor je ziet, met hele stelsels van zwembaden, de meest achterlijke en dus leuke glijbanen en ga zo maar door. Je kunt je zwembaden werkelijk met vrijwel alles uitrusten. Er zijn in de normale categorieën ook nieuwe toevoegingen te vinden. Zo is er nu ook een achtbaan waarin de ‘passagiers’ worden natgespoten met water.

Behalve nieuwe attracties zijn er ook nieuwe dingen op je park mee op te fleuren. De zwembaden hebben hun eigen elementen (denk aan parasols, ligstoelen en zwembadverlichting), maar ook het ‘normale’ park kan nu wat verder opgeleukt worden. Het leukste onderdeel hierbij is het verzinnen van complete shows met orka’s en/of dolfijnen. Je bent een waterpark of je bent het niet, natuurlijk. Het maken van zo’n show gaat net zoals het maken van de vuurwerkshows in het origineel; je zet verschillende bewegingen in een tijdlijn, gooit er een muziekje onder en voilá: show klaar. Je kunt nu ook laser- en watershows maken, die beide te combineren zijn met vuurwerkshows. Zo kun je dus een gevarieerde en zeer spectaculaire show neerzetten voor je bezoekers.

Zo kun je je park dus leuker aankleden. Het is dan wel jammer dat de nieuwe elementen zo magertjes bewerkt kunnen worden. Kun je op het park zelfs de ondergrond van de paden aanpassen, de zwembaden zullen het moeten stellen met beton. Je kunt dat niet veranderen, en dat wil nog wel eens lelijk uitkomen bij de rest van je park. Ook kun je de kleine dingetjes van je park en je zwembaden niet met elkaar combineren. Zo kun je bijvoorbeeld geen banken of lantaarns op het terrein van het zwembad zetten.

Zo zaten er meer kleine minpunten in het spel. De zwembaden en andere nieuwe attracties zijn leuk en vormen een waardevolle toevoeging van elk park. Sterker: ze zijn wel érg succesvol. Ik zag gasten zelfs denken dat ze het zwembad erg vuil vonden, maar toch bleven ze gewoon zwemmen. Het is overigens niet moeilijk je baden schoon te houden, maar het lijkt zelfs niet nodig, als je bezoekers toch wel blijven. Dat is niet het enige rare puntje wat je zult merken bij zwembaden. Mensen hebben namelijk de gewoonte om terug te keren naar het zwembad. Ze gaan bijvoorbeeld even eten of naar het toilet, en komen daarna terug en jawel: ze betalen dan weer de volle mep om binnen te komen. Je kunt die voorzieningen (toilet, eten en drinken) niet in of langs je baden zelf kwijt, dus je zult er niet aan ontkomen. Er zit ook een andere kant aan: die uren dat ze in het bad zijn, geven ze dus niets uit.

Het blijft in de uitbreiding bij toevoegingen aan de gameplay. Dat wil zeggen dat er op technisch gebied niets of nauwelijks iets is veranderd. Dat is geen probleem: Rollercoaster Tycoon 3 zag er goed uit en dat geldt dus ook voor de uitbreiding. Hier en daar zien enkele dingen er wat onafgewerkt uit, zoals de lampen onder water, maar over het algemeen kan dit spel er grafisch prima mee door.

Als je het zo leest lijkt dit toch een erg negatief verhaal. Immers, aan elke vernieuwing kleven wat nadelen. Echter, het plezier blijft gewaarborgd in het spel. Je kunt de leukste dingen doen met de glijbanen (mensen een meter of wat het bad in lanceren, bijvoorbeeld) en het succesvol creëren van shows geeft genoeg voldoening. Al met al denk ik dat Dolle Waterpret je zeker de nodige uurtjes bezig zal houden.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Revolution-controller bevat minder knoppen

DemonWare gaat 360 ontwikkelaars helpen met online mogelijkheden