in

Fable – Heldensysteem


“Wie wil ik zijn?” Daar begonnen we vorige week onze vierdelige Fable artikelenreeks mee. In deze actievolle RPG, die verder geen nadere toelichting behoeft, is het immers mogelijk een volledig uniek karakter te ontwikkelen. Volledig uniek zeg je? Ja, volgens Molyneux en zijn mannen bij Lionhead Studios zorgt elke actie die je onderneemt voor een indirecte verandering bij het spelpersonage. Veel in de zon lopen zorgt voor een gebruinde huid, zwaar werk verrichten zorgt voor grote spierballen en veel rennen voor een lichaam zoals dat van Forrest Gump. En dan hebben we het nog niet eens over de honderden voorwerpen die je zelf kunt aanpassen en meenemen. Elke speler zal een andere voorkeur hebben. Zo wil de ene een zwaar gemodificeerde boog en de ander hakt er liever op los met een goed geslepen bijl. Tenslotte begint de held als een jong broekie zonder ervaring en eindigt hij als een geroutineerde kerel.

Het doel van de semi-held is een échte held te worden. Nou is het mogelijk om te kiezen tussen goed en kwaad, maar dat maakt in principe vrij weinig uit. Immers, het hele spelidee zorgt ervoor dat je ‘iemand’ moet zijn en niet ‘niemand’. Een door- en doorslecht persoon kan een ‘iemand’ zijn terwijl iemand die geen vlieg kwaad doet en ook geen actie onderneemt, niet eens opgemerkt wordt door de vele niet speelbare karakters. Deze NPC’s geven het meest duidelijk weer of de speler een belangrijke persoon is of niet. Bij binnenkomst zal een echte held met luid gejuich worden ontvangen, terwijl een antiheld met boegeroep verwelkomd wordt. Wanneer de NPC’s de speler niet opmerken, is dat een groter probleem dan het boegeroep aanhoren van de burgers.

Natuurlijk is het wel zo dat de hoofdpersoon verandert naarmate hij actie onderneemt. Een echte held ziet er picobello uit en is bovendien geliefd bij de vrouwtjes. De gemenerik is spierwit, voorzien van littekens en heeft donkere kleding aan. Ook het spelverloop past zich aan de goede, dan wel slechte, acties aan. De beide zijden van de maatschappij worden even goed beloond en het is dus slechts de eer aan de speler om te kiezen.

Niet alleen het uiterlijk van de speler is te veranderen, ook de statistieken verbeteren door het nemen van verschillende acties. In Fable is het de bedoeling met drie zaken rekening te houden: Strength, Skill en Magic (ook wel Will genoemd). Al deze karaktereigenschappen kunnen groeien. Zo zorgt Strength ervoor dat de speler sterker wordt en bijvoorbeeld groeit qua spieromvang. Skill laat de hoofdpersoon goed omgaan met allerlei wapens en ook Magic is aan het concept toegevoegd. Het is niet nodig een balans te zoeken tussen deze eigenschappen want elk kenmerk heeft eigen voordelen. Ook deze keuze is dus in zijn geheel aan de speler zelf.

De held die je creëert, zal in het begin nog op straat leven. Later is het mogelijk te trouwen, kinderen te krijgen en een eigen huis in te richten. Dit managementsysteem gaat zelfs zo ver dat het mogelijk is een ander huis te kopen, in te richten en vervolgens te verhuren aan andere mensen. Bovendien is het noodzakelijk door cadeautjes en bezoekjes een goede echtgenoot te blijven, dit om ruzies en dalende statistieken te voorkomen.

Het heldensysteem in Fable zorgt er mede voor dat we enorm naar dit spel uitkijken. Helaas hebben aspecten zoals paardrijden, de keuze voor een vrouwelijk karakter, het kopen van een huisdier en de mogelijkheid te zwemmen het spel niet gehaald. Wel is het een optie te vissen en te slapen (dit is zelfs heel nuttig). Volgende week donderdag belichten we de spelwereld van Fable.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Doom 3 zal nog dit jaar verschijnen

Kuru Kuru Kururin