in

Worms 4: Mayhem


Sinds de overgang van de tweedimensionale Worms spellen naar de driedimensionale Worms spellen vind ik dat de kwaliteit van de serie achteruit is gegaan. Blij was ik dan ook toen mijn oor het nieuws van een tweedimensionale Worms op de Nintendo: Dual Screen en PlayStation Portable bereikte. Minder blij was ik toen ik Worms 4: Mayhem mocht behandelen, gezien het feit dat ook dit vierde deel driedimensionaal is. Nu denk ik hier echter anders over…

Laat ik eerst beginnen uit te leggen hoe Worms 4: Mayhem precies in zijn werk gaat. Bij de Worms-spellen is het altijd de bedoeling geweest om de vijandelijke wormen te vernietigen, en bij Worms 4: Mayhem is dat niet anders. Het gameplay-systeem werkt als volgt: iedere worm uit jou gekozen team heeft 50 seconden de tijd om te lopen en aan te vallen. Na deze 50 seconden is een vijandelijke worm aan de beurt. Als de levenspunten van een worm op zijn dan sterft de worm. Dit systeem laat zich net zolang herhalen totdat alle wormen van een partij zijn gesneuveld. Ondanks dat dit spel driedimensionaal is in tegenstelling tot de eerdere tweedimensionale versies van Worms, is bovenstaande formule goed bewaard gebleven. Wat wel gezegd mag worden is dat het spel grafisch niet geheel meekomt met de huidige generatie spellen op de PlayStation 2. Zo ogen de wormen en de omgeving hier en daar een beetje hoekig.

De mogelijkheid om je eigen wormen samen te stellen is werkelijk hilarisch. Dit systeem gaat echt heel diep. Zo kun je je worm bijna elke nationaliteit meegeven die er op aarde te vinden is en is het mogelijk om zijn uiterlijk volledig aan te passen. Zo had ik binnen een half uur mijn Derde Rijk geschapen inclusief bijbehorende Duitse-commandohelm en vanzelfsprekende snor. De Duitse stem en overwinningsvlag mochten ook niet ontbreken en voila, daar was mijn ‘gestapo’. Het uiterlijk van de wormen voegt echter niks toe aan de gameplay van Worms 4: Mayhem en is er dan ook puur voor de lol. Je kunt bij jou team wel een speciaal wapen selecteren wat je tijdens een gevecht kunt gebruiken.

De omgevingen waarin je de strijd aangaat variëren van een kasteel uit de vroege middeleeuwen tot aan het wilde westen van de 19e eeuw. Het is ook mogelijk om de computer een speelveld te laten maken. Hierdoor is de omgeving iedere keer anders. Mijn ervaring leerde mij dat je hier echter weinig gebruik van maakt. Bestaande speelvelden zijn beter in elkaar gestoken dan de computergegenereerde speelvelden. Het grootste deel van de spelomgevingen is overigens volledig verwoestbaar wat tot indrukwekkende momenten kan lijden. Vijanden verschuilen zich achter een muur? Geen probleem, gooi een granaat en weg muur. Ook was het mij een keer voorgekomen dat mijn twee wormen genaamd Von Richthoven en Blaskowitz midden op een brug stonden, de vijandelijke wormen schoten echter beide uiteinden van de brug kapot en de enige kans op overleven was…

Het superschaap! Juist, alle over-the-top wapens uit de Worms-serie zijn weer terug. Het superschaap stelt je bijvoorbeeld in staat om met een schaap inclusief rode cape over het speelveld te vliegen om in kamikazestijl op een tegenstander neer te storten. Dan heb ik je nog niet verteld over het koeienbombardement. Een vliegtuig komt overvliegen volgeladen met koeien die de tegenstander op 800 kilo vallend vlees trakteert. Ook zeker de moeite waard om uit te proberen is het massieve standbeeld van een ezel die de tegenstanders een aantal kilometer de lucht in slingert om vervolgens nog door de verdieping van een gebouw te storten. Ik moet wel zeggen dat de schokkende overgangen tussen een filmpje van het gebruikte wapen een beetje slordig overkomen.

Je zult wellicht begrijpen dat de singleplayer modus in Worms 4 dan ook niet het sterkste punt is van het spel. In de missies die je hier krijgt voorgeschoteld komt het er bijna vrijwel altijd op neer dat je iets moet opblazen of gewoon de tegenstander moet vernietigen. De variatie is hier dan ook ver te zoeken. Nee, de magie van dit spel schuilt hem in de multiplayer. Daarom is Worms 4: Mayhem perfect geschikt om te spelen tijdens feesten en partijen met medefeestgangers. Voor de oudere lezers weet ik overigens te melden dat de toevoeging van alcohol aan het menselijke lichaam een verhogende werking heeft op het speelplezier. Hoe luidkeels ik wel niet heb gelachen toen ik een bataljon wormen van een vriend van mij werd geplet door een regen van WC-rol-klusterbommen. Helaas moest mijn generaal Waffer het ook bekopen met zijn leven toen hij per ongeluk het slachtoffer werd van een verkeerd gevallen WC-rol. Omdat Worms 4: Mayhem een spel is dat je omstebeurt moet spelen is het mogelijk om het spel met één controller in de multiplayer modus te spelen. De bedoeling is dan om de controller door te geven aan degene die aan de beurt is.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Prince of Persia voor volgende generatie spelcomputers

Veel Band of Brothers acteurs in Call of Duty 2