in

Fable en The Lost Chapters: de verschillen


Een jaar geleden hoorde ik bij de groep gamers die, enthousiast gemaakt door de verwachtingen vooraf, Fable voor de Xbox in huis haalden. De circa tien uur gameplay boden voldoening en het spel leende zich best goed voor een tweede keer. Al snel kwamen echter de berichten over ‘The Lost Chapters,’ en sloeg het enthousiasme om in irritatie. Had ik een spel in huis gehaald dan eigenlijk nog niet af was? Dat de nieuwe versie óók op de Xbox zou gaan verschijnen, was eigenlijk extra zuur. Nu, een jaar later, is het tijd voor Fable: The Lost Chapters en is het eindelijk tijd om te bekijken wat Xbox-bezitters een jaar geleden allemaal moesten missen ten opzichte van deze nieuwe titel.

De originele Fable en Fable: The Lost Chapters komen qua setting natuurlijk overeen, en ook het verhaal is in grote lijnen identiek. Ruw geschat vormt de oude Fable ongeveer 75 procent van ‘The Lost Chapters.’ Ten overvloede: de hoofdpersoon is een jongen die in zijn jonge jaren getuige is van een bloedbad in zijn dorp, waarbij hij zijn hele familie kwijtraakt. Maze, een ervaren held van de Guild of Heroes, vindt de jongen en neemt hem mee, om hem als held te laten trainen. Naar mate de tijd verstrijkt, wordt de jongen steeds meer klaargestoomd om zijn weg naar wraak, die hem door heel Albion zal leiden, te beginnen.

Verhaal

Het verhaal komt, zoals je hierboven al kon begrijpen, voor het grootste deel overeen. Echt afwijken doet het verhaal eigenlijk pas ná het gevecht met Jack of Blades, waar Fable op de Xbox eindigde. Wanneer je dat klusje geklaard hebt, begeef je je voor het eerst naar een nieuw gebied. Lees daar meer over onder het kopje ‘Gebieden.’ Wat je verder allemaal nog gaat doen verklap ik natuurlijk niet, maar ik vertel je wel vast dat je véél meer te weten kunt komen over Albion, de personages, de geschiedenis en de verschillende beesten.

Personages

De personages in The Lost Chapters zijn grotendeels hetzelfde gebleven. Maze, Whisper, Thunder, Lady Grey, Theresa en natuurlijk Jack of Blades: je komt ze allemaal weer tegen. Er zijn wel een aantal nieuwe mensen in Albion bijgekomen, maar die hebben weinig tot niets met het hoofdverhaal te maken. Deze mensen zijn voornamelijk ter opvulling van de wereld, en het verstrekken van nieuwe quests.

Gebieden

In Fable: The Lost Chapters zitten in bestaande gebieden her en der nieuwe dingetjes verwerkt. Ik heb het niet over schokkende veranderingen, maar gewoon extra ruimtes. Het grote werkt begint, zoals je onder ‘Verhaal’ al las, nadat je Jack hebt verslagen. Je gaat dan namelijk voor het eerst naar Snowspire, dat in de besneeuwde Northern Wastelands ligt. Die laatste naam is niet onbekend: in Fable vertelden sommige boeken en legendes al over dat gebied, en nu ga je er zelf dus ook heen. Het is er vooral erg koud, en de ‘bewoners’ zijn er ook naar: ijstrollen, verijsde undead en sneeuw-balverines. Het dorpje Snowspire is niet zo heel bijzonder, ware het niet dat je de Snowspire Oracle er vindt. Het orakel weet alles, en kan je veel vertellen over (bijvoorbeeld) de geschiedenis van Albion.

Quests

De hoofdlijn is nauwelijks gewijzigd. Als je Fable al hebt gespeeld, weet je negen van de tien keer al precies wat je moet doen. Er zijn wel enkele Core Quests toegevoegd, maar die hangen samen met de veranderingen in het verhaal, dat dus nog even doorgaat nadat je Jack hebt verslagen in de Chamber of Fate. Op het gebied van quests vinden we de verschillen dus vooral in de bronzen en zilveren opdrachten. De variëren van schijtlollige minigames in de steden (Chicken kicking!) tot nogal gewelddadige bezigheden (Trader Massacre).

Wapens, Spreuken en Armor

Zoals bekend bevat Fable: The Lost Chapters de nodige nieuwe wapens, en ook is er nieuwe kleding te vinden en zijn er een aantal nieuwe spreuken, die je kunnen helpen. De nieuwe spreuken zijn vooral spectaculair; vaak gaan ze gepaard met enorme explosies en straalt het goddelijke er vanaf. Wat betreft de wapens: ik zal ze niet allemaal gaan bespreken, maar opvallend is vooral dat het roemruchte Sword of Aeons zwakker gemaakt is. Dat heeft vermoedelijk te maken met de levels die ná het gevecht met Jack of Blades komen; in Fable was het Sword of Aeons met 550 aanvalspunten onnoemelijk sterk, dus zou het allemaal wel makkelijk zijn geworden. Het zwaard heeft nu ‘slechts’ 230 aanvalspunten. Op zich goed, maar een beetje jammer dat de makers vergeten lijken te zijn dat enkele andere wapens boven de 230 punten zitten; zo is er het Solus Greatsword, te koop voor ongeveer 80.000 goudstukken in een winkel in Bowerstone North, die 314 aanvalspunten heeft. En dat terwijl het Sword of Aeons juist het zo oppermachtige wapen moet zijn. Leuk is wel dat het zwaard nu een broertje heeft gekregen, zodat ook mensen die voor de goede kant kiezen, nu een sterk wapen krijgen.

Dit zijn de voornaamste verschillen tussen Fable op de Xbox en Fable: The Lost Chapters. Morgen kun je lezen of deze verschillen positief uitpakken, en of het goed genoeg is om The Lost Chapters als nieuw spel staande te houden, in de recensie!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Uitslagen van de World Cyber Games Nederland

Burnout Revenge: de vernieuwingen