in

Shingo “Seabass” Takatsuka


Bij de doorsnee gamer doet de naam van deze goeroe waarschijnlijk geen belletje rinkelen. Maar in de wereld van voetbalgames is hij een levende legende. In de zesde aflevering van de goeroe rubriek stellen wij aan u voor: Shingo “Seabass” Takatsuka.

Als je Shingo “Seabass” Takatsuka in één woord zou moeten omschrijven, dan kom je al snel uit bij voetballiefhebber. Want dat is wat deze excentrieke Japanner is, één en al voetbalgek. Dat kan natuurlijk haast ook niet anders als je voor zoveel voetbalgames verantwoordelijk bent geweest als hij. Konami’s International Superstar Soccer, Winning Eleven en Pro Evolution Soccer (PES) komen allemaal van de hand van Takatsuka en zijn ontwikkelingsteam. Zijn doelstelling is om een zo realistisch mogelijk voetbalspel te maken, iets wat aan ieder nieuw deel van PES te merken is. Mede daardoor wordt PES als tegenpool van EA’s FIFA gezien, waarvan de gameplay meer arcade aanvoelt, maar wel altijd op grafisch niveau en qua licenties weet uit te blinken.

Shingo “Seabass” Takatsuka

Je zou het haast niet denken, maar Takatsuka heeft wel degelijk ook nog een andere hobby, waar tevens zijn bijnaam “Seabass” vandaan komt. Takatsuka vist namelijk graag met lokaas op zeebaars. Vandaar dus zijn bijnaam. Ook bekt “Seabass” Takatsuka ‘wel lekker’, is Takatsuka-san van mening.

International Superstar Soccer

Maar goed, terug naar het voetbal. Want de geschiedenis van de voetbalgames van Konami gaat een flinke tijd terug. Het begon allemaal eind 1991, toen Konami’s ontwikkelstudio KCEO op de NES met Konami Hyper Soccer kwam. In datzelfde jaar – waarin tevens de SNES gelanceerd werd – begon Takatsuka zijn loopbaan bij Konami. Dit allereerste voetbalspel (Konami Hyper Soccer) van de Japanse ontwikkelaar was technisch gezien niet een titel uit de serie, maar het succes ervan was wel de aanleiding voor Konami om in 1994 met International Superstar Soccer (ISS) voor de SNES te komen. Deze serie werd hoofdzakelijk ontwikkeld voor de spelcomputers van Nintendo, met later nog delen op de PC, PS2 en Xbox.

ISS Deluxe (SNES, 1995)

Winning Eleven

In 1996, toen ISS nog lang niet aan zijn einde was, kwam Konami met een andere nieuwe voetbalserie genaamd Winning Eleven. Dit was een spin-off van ISS in eerste instantie ontwikkeld voor de spelcomputers van Sony. Deze Japanse serie werd ontwikkeld door KCET, momenteel Konami’s grootste ontwikkelstudio, die op 3 april 1995 het licht zag. Vier jaar later, in het jaar 2000, luidde Takatsuka de komst in van de eerste Pro Evolution Soccer, de Europese versie van Winning Eleven. Eerst verschenen nog deel één en twee van ISS Pro Evolution op de PlayStation, maar in 2001 scheidden ISS en Pro Evolution Soccer zich definitief van elkaar af met de release van Pro Evolution Soccer op de PlayStation 2. Sindsdien zijn er heel wat delen van Winning Eleven en Pro Evolution Soccer de schappen gepasseerd, waarbij de gameplay steeds realistischer werd.

Pro Evolution Soccer (PS2, 2001)

Toekomst

Met de komst van de volgende generatie spelcomputers is de serie nog lang niet aan zijn einde. Sterker nog, als we Takatsuka mogen geloven, worden het mooie tijden voor voetballiefhebbers. Pro Evolution Soccer is al aangekondigd voor de Xbox 360 (release eind 2006) en ook een versie voor de PlayStation 3 lijkt voor de hand liggend. Dankzij de kracht van die nieuwe spelcomputers hoopt Takatsuka een aantal van zijn plannen te kunnen realiseren. PES kan op de Xbox 360 uiteraard online worden gespeeld met Xbox Live, maar Takatsuka hoopt het ook voor elkaar te krijgen dat er online elf-tegen-elf kan worden gespeeld. Hierbij is iedere speler dan één voetballer op het veld.

Daarnaast is het ontwikkelteam van Takatsuka bezig met een online ‘ruilsysteem’ gebaseerd op het singleplayer Master League-systeem. De Master League van PES is de competitiemodus waar je een team van sterren kunt opbouwen die het opneemt tegen ‘s werelds beste clubs. Online wil Konami dan een transfermarkt opzetten waar van elke sterspeler letterlijk één aanwezig is (dus bijvoorbeeld één Ronaldinho). Zo moet je onderhandelen om in het bezit te komen van een speler, en kun je hem huren, kopen, verkopen of uitlenen. Uiteraard gaat de grafische kwaliteit van de nieuwe delen van PES er behoorlijk op vooruit en wil Takatsuka nog meer licenties in handen krijgen.

Pro Evolution Soccer 5 (Xbox, 2005)

Takatsuka is wel van mening dat het met elk nieuw deel steeds lastiger wordt het spel te verbeteren. Daarom kijkt hij met zijn ontwikkelteam dagelijks minimaal twee á drie voetbalwedstrijden, om te kijken naar trends in het voetbal, hoe wedstrijden worden gespeeld. Zo doet hij ideeën op die hij dan gaat uitproberen voor Winning Eleven. Ook voetbalt het team vaak samen vijf-tegen-vijf. Qua gameplay geeft Takatsuka aan dat ze nooit op een punt zullen komen dat die niet meer uitgebreid kan worden. Hij doelt dan vooral op de kunstmatige intelligentie.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat de wereld van de voetbalgames er zonder Shingo “Seabass” Takatsuka er een stuk oppervlakkiger had uit gezien. FIFA zou in dat geval alleenrecht hebben qua goede voetbalgames, zonder echte concurrentie. Gelukkig is dat niet het geval een heeft de voetballiefhebber nu een keuze tussen twee goede, en totaal verschillende footies.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Chatten over de hele wereld met Nintendo DS

Civilization IV