in

Top 5 Vlaaien van 2011


Wij Limburgers zijn de Schotten van Nederland. We wonen op het hoogst gelegen stuk land van, tja, ‘het land’, praten snel en gek en niemand wil ons er eigenlijk bij hebben. We hebben daarentegen één (zoals de Engelsen zouden zeggen) redeeming factor: vlaaien. Deze lekkernij neem ik met plezier van de bakkerij van m’n familie mee naar het kantoor van IG, waar ze met genot worden verorberd. De redactie heeft nog niet alle vlaaien van ons nederige bakkerijtje geproefd, laat staan alle soorten vlaaien die het Zuiden te bieden heeft! Vandaar dat hier de “Top 5 vlaaien” is, als leidraad en menukaart voor de bezoekers en redactie van InsideGamer.

5. Kersenvlaai

Kersenvlaai is een leuk product. Om de kersen de beste smaak te geven, moet je de juiste combinatie van suiker en bindmiddel vinden en dat met het kersensap mengen, alvorens je de kersen in de mix kiept. Het is leuk werk en als je het goed doet, is het grootste deel van het eindproduct, de zoete kersenvlaai, al klaar. Deze vlaai is een overbekende en daardoor misschien saaie vlaai, en voor sommige mensen is de zoetigheid wellicht te veel. Daarom staat de kersenvlaai op de vijfde plaats.

4. Appelvlaai

Over de hele wereld genieten mensen van appeltaart, maar in Nederland hebben we ook de appelvlaai. Deze dichte vlaai biedt de lekkere en vertrouwde smaak van appel, met een vleugje kaneel en wat suiker om de smaaksensatie compleet te maken. De deksel van de vlaai is versierd met een simpel patroon, al is deze door het bakproces soms niet helemaal duidelijk. Dat maakt uiteindelijk niet veel uit, want de smaak, daar draait het om. En dat zit met de appelvlaai helemaal goed.

3. Rijstevlaai

Rijstevlaai is niet heel bekend in de rest van Nederland, maar in Limburg is het een van de populairste vlaaien. De smaak is lastig te omschrijven: fris, zacht, prettig, romig en verleidend doen ‘t ‘m simpelweg niet, al dekken ze wel grotendeels de lading. De rijstevlaai heeft eigenlijk geen deksel, in tegenstelling tot de andere vlaaien. Daarentegen zit er een dun laagje over de heerlijkheid van binnen, dat tijdens het bakken gevormd wordt. Het is dan ook essentieel om de vlaai niet te lang in de oven te laten zitten; als het laagje aanbrandt, gaat veel van de overheerlijke charme van de vlaai verloren.

2. Abrikozenvlaai

Vergelijkbaar met de kersenvlaai, maar dan vijf keer zo lekker. De smaak is minder vol, er is meer zoetigheid en hier en daar zitten grotere stukjes abrikoos dan elders in de vlaai, maar het product is simpelweg zó lekker. De balans tussen frisheid en zoetigheid is in weinig vlaaien zo sterk als in de abrikozenvlaai. In zekere zin is het een avontuurlijke vlaai; een lekkernij die op z’n plaats is na een bijzondere en volle dag, om je te verkoelen en de belevenissen van de dag in eetbare vorm te vangen. Een welverdiende tweede plaats.

1. Boterpuddingvlaai

Er kan maar één vlaai de beste zijn, en dat is de boterpuddingvlaai. De finesse en smakelijkheid zit ‘m niet alleen in de zachte doch krokante boterkorst, maar in de romige, zoete, enerverende, tongstrelende, huigverwennende en keelsmerende pudding. Boterpuddingvlaai is de perfecte combinatie van vlaaise smakelijkheid. Wanneer dit schatje het kantoor wordt binnengebracht, schieten neuzen in de lucht en begint het watertanden direct. Binnen de kortste keren is de vlaai weg en zijn de eters verzadigd en gelukkig. En dat door de kampioen der vlaaien: de boterpuddingvlaai.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Problemen met touchscreen PS Vita en vastlopen systeem

Dailymotion-app toegevoegd aan Xbox 360-dashboard