in

Top 50 van 2011 – 10 t/m 1


Het begint langzaam, maar zeker een cliché te worden, maar 2011 was een topjaar op het gebied van games. Nu het jaar er bijna opzit kijken we nog eenmaal terug in onze jaarlijkse Top 50. Vijf dagen lang tellen we af naar de nummer één positie. Vandaag de nummers 10 tot en met 1!

10 NBA 2K12

Vrijwel elk jaar strijden FIFA en Pro Evolution Soccer om de titel ‘beste sportgame van het jaar’. Dit jaar geldt het spreekwoord ‘wanneer twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen’. Die spreekwoordelijke derde hond is NBA 2K12. De basketbalgame heeft zich op zo veel vlakken verbeterd ten opzichte van vorige delen uit de reeks. Zo ziet alles er nog beter uit en komen er veel meer NBA-oudgedienden opdagen dan alleen Michael Jordan. Wedstrijden spelen met legendes als Magic Johnson, Julius Erving en Wilt Chamberlain is gewoon erg vet en het voelt allemaal levensechter uit dan in de vorige; spelers bewegen beter, zijn voor een na de wedstrijden een stuk levendiger en de commentatoren leveren uitstekend werk. NBA 2K12 mag met recht een slam-dunk genoemd worden. (badum-tisj)

9 The Witcher 2: Assassins of Kings

Dat Polen niet alleen maar bekend hoeven te staan om het tegels zetten in badkamers laat CD Projekt wel zien met het ambitieuze project The Witcher 2: Assassins of Kings. De grafische pracht is overdonderend en de invloed van keuzes op het verhaal is nog nooit zo sterk geweest. Witcher Geralt toont aan dat er ontzettend veel ruimte is voor innovatie en verbeteringen in het RPG-genre. Niemand beleeft hetzelfde avontuur als de ander en de afloop en invloed van de in groten getale aanwezige quests zijn nooit te voorspellen. Dat deze erg mooie en sfeervolle game nauwelijks laadtijden heeft, verbijstert helemaal. Je gaat van het ene naar het andere gebied, zonder dat je er erg in hebt of moet wachten. Daarnaast heeft de game een lekker volwassen thema en neemt geen blad voor de mond, wat wij Nederlanders natuurlijk ook kunnen waarderen.

8 Dark Souls

“Dood, doder, doodst”, als het fatsoenlijk Nederlands zou zijn, dan is dit de lijfspreuk van Dark Souls. Er zullen weinig games zijn waarin je zo vaak dood gaat als in deze titel. Dankzij de hoge moeilijkheidsgraad, de pittige monsters en overdonderende eindbazen is Dark Souls precies geworden wat we ervan hebben verwacht: een fantastisch vervolg op het met lof overladen Demon’s Souls. Dat de wereld zo groots en laadtijdloos is, maakt van de game een waar plezier om niet alleen dood te gaan, maar ook om op verkenningspad te gaan. De vrijheid die je krijgt om je eigen richting op te gaan laat zien dat er nog echt games bestaan die je níét bij het handje nemen. Tel daarbij op dat Dark Souls je werkelijk tientallen uren zoet houdt en het plaatje is helemaal af.

7 Total War: Shogun 2

Dat Japan een prachtig toneel is voor een game, dat toont Total War: Shogun 2 wel aan. We keren terug naar het land van de rijzende zon en strijden mee om de belangrijkste positie in het Oosterse land: die van Shogun. Dankzij de prachtige animaties en sfeer komt het land mooi tot leven. Daar komt bovenop dat de game ook uitgediept is, naast opgepoetst. Er zit een geheel nieuw micromanagementsysteem in. Belangrijke clanleden maken zich nog unieker dankzij hun eigen ‘skill tree’ en er zijn een hoop keuzes en afwegingen te maken over de weg die je met je clan bewandelt. Dat daarnaast de vijanden een stuk intelligenter zijn en het online-aspect van de game een totale metamorfose heeft ondergaan, laat alleen maar zien hoeveel zorg en aandacht The Creative Assembly heeft besteed aan Total War: Shogun 2.

6 Deus Ex:Human Revolution

Ondanks de torenhoge verwachtingen en de scepsis van Deus Ex-fans maakt Deus Ex: Human Revolution alle verwachtingen waar. Men was even bang dat het derde deel in de RPG-serie de roots niet zou respecteren, maar die twijfels smolten weg als de vleugels van Icarus. Dankzij een ijzersterk verhaal, een intrigerend hoofdpersoon en zeer gevarieerde gameplay mag de game zijn titel met trots dragen. Tegelijkertijd is het als prequel zijnde een uitgemeten kans om kennis te maken met het Deus Ex-universum: uitdagend maar uitnodigend. En wát een (eerste) indruk heeft de game gemaakt. Purist of niet, we waren allemaal aangenaam verrast door de stilistische pracht en praal, de futuristische synth-soundtrack en de ongekende vrijheid om missies te benaderen. We hebben de eindcreditering behaald door voornamelijk te hacken, sluipen en liegen, om het later dunnetjes over te doen op een veel minder genuanceerde manier. Deus Ex: Human Revolution is een game die zelfs tijdens de derde ronde nog evenveel nieuws te bieden heeft.

5 Uncharted 3: Drake’s Deception

Hoe vaak weet Nathan Drake nog op het nippertje aan de dood te ontsnappen? In Uncharted 3: Drake’s Deception gebeurt het zo vaak dat we het bijna zat zijn, met de nadruk op bijna. Uncharted 3 is namelijk in alle opzichten een overdonderde ervaring die met momenten net zoveel film als game is. Drake’s derde avontuur brengt hem van Engeland naar Frankrijk en kent een spetterende finale in de prachtigste woestijn die we ooit in een game hebben gezien. Het klim-, klauter- spring, en schietwerk is nog steeds ongekend vloeiend en de prestaties van de (stem)acteurs mogen zich ook in 2011 weer tot de beste in de game-industrie rekenen. Uncharted 3 mag dan wel niet dezelfde impact hebben als zijn voorganger, een fantastische game is het zeker.

4 Batman: Arkham City

Wie ooit heeft gedroomd Batman te zijn, kan zijn geluk op met Batman: Arkham City. Dichterbij een simulatie van het werk van de vleermuisman zal je namelijk niet snel komen. Deze game doet alles wat Batman tof maakt, goed. Of je het nu tegen meerdere boeven tegelijk opneemt in smoezelige steegjes, crime scenes scant voor bewijsmateriaal of over de ongure straten van Arkham City zweeft, het Batman-gevoel is tot in de puntjes uitgewerkt. Daarvoor zijn de schurken waartegen ‘Bats’ het opneemt ook te danken, al zijn het er misschien net wat veel. Dat neemt niet weg dat al deze superschurken zoveel variatie bieden en een prachtig eerbetoon vormen aan de rijke geschiedenis van Batman, dat je er moeilijk echt van slag kan van raken. Simpelweg Bat-tastic!

3 Portal 2

Wie dacht dat Portal geen vervolg nodig had, bleek het in 2011 goed mis te hebben. Portal 2 doet namelijk alles goed. Om te beginnen is er het verhaal waarin je voor de tweede keer probeert te ontsnappen uit de greep van de sarcastische supercomputer GlaDOS en het verlaten laboratorium van Aperture Science. Hulp krijg je in de vorm van Wheatley, een robot zo dom dat je ontsnappingspoging in de soep loopt en je in het diepste en oudste gedeelte van het complex terechtkomt. Het verhaal is in Portal 2 meer dan alleen een kapstok voor originele puzzels, het is een logisch geheel dat je met iedere wending in een geheel nieuwe en briljante situatie zet. De portalenpuzzels die om creatief denkwerk vragen, vloeien op logische wijze voort uit het zeer geestige verhaal. Laten we ook de geniale co-op niet vergeten waarin denken met portalen gekwadrateerd wordt.

2 The Legend of Zelda: Skyward Sword

Oh, wat waren we vooraf sceptisch, en oh, wat werden we overweldigd door The Legend of Zelda: Skyward Sword! De vooraf gevreesde bewegingsbesturing blijkt een uitstekende toevoeging die zorgt voor vernieuwing, variatie en verrassing. Gewapend met Wii-mote en Nunchuk ga je op een avontuur dat constant fris aanvoelt. Of het nu bowlen met bommetjes is, karren in mijnkarretjes of verkennen met de briljante Beetle; Skyward Sword weet telkens weer te verrassen en te boeien. Wat ons de game definitief in onze harten liet sluiten, is de ongelooflijk sfeervolle spelwereld. Die is stijlvol, slim vormgegeven en geniaal ingedeeld. Alles is verfijnd en afgewerkt, waardoor Skyward Sword toch die geweldige Zelda is geworden waar we ondanks onze twijfels altijd op zijn blijven hopen.

1 The Elder Scrolls V: Skyrim

Hoe kan het ook anders dat The Elder Scrolls V: Skyrim op de eerste plaats prijkt? Direct na het fenomenale Oblivion ging Bethesda aan de slag met de nieuwe Elder Scrolls-game, met meer ambitie dan voorheen. En het is duidelijk te zien. Skyrim is groots, grootser en simpelweg het grootst; overtreffende trap alom. In elke uithoek van de winterse provincie is een uniek avontuur te beleven en elke seconde speeltijd is het besteden waard. Of je nu de wildernis wilt verkennen, op draken wilt jagen, mensen wilt bestelen, Khajiits van hun stinkende staarten wilt ontdoen; het is allemaal mogelijk en het is allemaal fantastisch om te doen. Skyrim biedt een ongelooflijk compleet, avontuurlijk plaatje in een erg verfijnd jasje. Er zijn weinig games die zo veel inhoud en zo’n hoge productiewaarde hebben en ook nog eens geen moment saai weten te zijn. Skyrim verdient deze eerste plaats zonder twijfel.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Extreme daling in verkoopcijfer PS Vita in 2e week

IG’s Collectors Corner – Exasephiroth’s verzameling