in

IG’s Collectors Corner – Mr Atari’s verzameling


Gamers zijn er in alle soorten en maten; van hardcore tot casual en van pro-gamer tot Wii Sports-veteraan. In deze rubriek gaat het om de verzamelaars van games en hun verzameling. Iedere week zetten we één van onze leden en zijn (of haar) collectie in de spotlight en laten we jullie kennis maken met hun verzameling en bijbehorende passie. Waarom verzamelen ze, en wat vinden ze hier zo leuk aan? In deze rubriek meer over deze hobby. Uiteraard mag er volop gepronkt worden. Heb je zelf een verzameling en wil je die aan ons laten zien? Kijk onderaan dit artikel hoe je mee kunt doen.

De verzamelaar van deze week

Vandaag verwelkomen we de bijzondere verzameling van Mr Atari. Zoals zijn naam al doet vermoeden verzamelt hij alles van het klassieke gamemerk Atari. Een kijkje in de gamegeschiedenis met klassieke consoles, arcadekasten, items uit vervlogen tijden en een heuse Asteroids cocktail-tafel. Mr Atari kreeg zelfs een telefoontje van het gamebedrijf om demostand op te komen halen. Inmiddels verzamelt hij alweer 30 jaar en heeft hij een imposante retroverzameling opgebouwd. Welkom in het museum van Mr Atari!

De verzamelaar aan het woord

Wat verzamel je precies?

Wij, ik en m`n vrouw, verzamelen alles van Atari. Onze favorieten zijn de 8-bit versies zoals de 800XL, 600XL, de 800, de 400 en alles wat daarbij hoort zoals randapparatuur en spellen. We hebben ook veel andere Atari-systemen in de verzameling. Dit zijn o.a.: 2600, 5200, 7800, Lynx, Jaguar, verschillende pong-systemen van Atari, een video-pinball, video-music, een stunt-cycle en veel merchandise. Ook hebben we van Atari een paar arcadekasten, 2 flipperkasten en een Jukebox in de huiskamer staan. De kasten hebben wel veel onderhoud nodig maar gelukkig kan ik dat zelf doen. Vorig jaar kreeg ik een mail van Atari Benelux of ik een Pod wilde komen afhalen. Het bleek een demostand met beeldscherm, Atari logo en led-licht. De kast werd vroeger op beurzen gebruikt. Natuurlijk wilden we die hebben! De Atari ST hebben we ook een tijd gehad, maar die is voor ons te groot om te verzamelen. Dat waren veel toetsenborden, beeldschermen en een grote laserprinter. Dat konden we allemaal niet meer kwijt. Dus hebben we de Atari ST-spullen allemaal weggegeven aan een vriend van ons.

Hoe is je passie voor deze verzameling ontstaan?

We hebben al zo`n 30 jaar de Atari 600XL en 800XL. In de jaren ’80 gekocht om op te gamen, te programmeren, brieven mee te schrijven en te printen. We zijn daarnaast altijd naar de Atari-clubdagen gegaan. Toen ongeveer 17 jaar geleden de Atari Jaguar uitkwam kreeg ik die voor mijn verjaardag en sindsdien zijn we echt aan het verzamelen geslagen.

Wat is je favoriete verzamelobject? Waarom?

Moeilijk, ik denk de Asteroids cocktail-tafel. Dat is een vector-game in een tafeltje met een beeldscherm erin. Die hebben we zo`n 13 jaar geleden opgehaald in Amsterdam. Hij werd toen gebruikt als pc-tafel… We moesten hem wel 2 hele steile trappen naar beneden tillen. Eerder stonden dat soort video-tafeltjes vaak in restaurants, daar hebben we vroeger heel wat geld in gegooid.

Wat mis je nog en zou je graag zo snel mogelijk aan je collectie toevoegen?

We missen nog heel wat. Gelukkig zijn er op de retrospelcomputerbeurzen altijd nog wel wat leuke dingen te vinden voor de collectie. Zo heb ik laatst 2 cartridges gekocht die je zelf kon flashen of in de winkel een game op kon laten zetten, die zijn erg zeldzaam. Wat ik graag nog zou willen hebben is de Cosmos, daar zijn er maar een paar van gemaakt als prototype. De Cosmos is een 3D handheld die gebruik maakte van holografische plaatjes. Helaas is de console nooit uitgebracht. Wat ik ook graag zou willen toevoegen is de video-telefoon: AtariTel. Deze is ook alleen als prototype uitgekomen. Als deze al ooit te koop worden aangeboden zullen ze onbetaalbaar zijn helaas.

Hoelang verzamel je al?

Alles bij elkaar toch al wel 30 jaar.

De verzameling in beeld

Heb jij ook een game(gerelateerde)verzameling en vind je het leuk hiermee eens in de spotlight van InsideGamer te staan? Stuur ons dan een paar foto’s en een korte beschrijving en wie weet is jouw verzameling volgende week de verzameling van de week! Reageren kan via herman.bluemink@insidegamer.nl

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gunnar Gaming Glasses: Geen BioStabil

Zeldzame Skylander-figuurtjes geveild voor 960 euro