Behoeft Naruto, onze geelharige schreeuwlelijkerd van een ninja, enige introductie? Wij denken van niet.
Ontwikkelaar CyberConnect2 moet hetzelfde hebben gedacht. De verhaalmodus van Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations is namelijk de grootste ooit in een Naruto-game, maar tegelijkertijd ook behoorlijk uitgekleed. Klinkt paradoxaal, maar is simpel uit te leggen. Door heel veel gevechten uit zowel Naruto als Naruto Shippuden na te spelen, speel je meer gevechten dan ooit. Tegelijkertijd ontbreekt het in Generations aan een behoorlijke hoeveelheid context en introductie om het verhaal goed te begrijpen. Nieuwkomers, opgelet!
De verhaalmodus is ook nog eens opgedeeld in losse modi die elk het verhaal van een bepaald personage vertellen, zoals Young Naruto of Sasuke Uchiha. Een chronologische volgorde ontbreekt hierdoor. Enerzijds logisch omdat de meeste spelers de manga hebben gelezen en/of de animé hebben gezien, anderzijds jammer voor nieuwkomers in de franchise. Oorzaak-gevolgrelaties zijn om die reden niet altijd duidelijk en de introductie van nieuwe personages – zelfs die van belangrijke zoals Naruto – gaat bij vlagen sneller dan het licht.

Dat wil wat zeggen in een game met ninja’s die elkaar aftroeven op snelheid en elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Net als in de vorige Ninja Storm-spellen spelen gevechten zich af in arena’s en heb je, naast buttonbashen 2.0, diverse mogelijkheden om je tegenstander een loer te draaien. Speciale technieken genaamd jutsu’s zijn verschillend per personage en zo heeft elk van de meer dan 70 personages wel twee eigen, unieke aanvallen. Daarnaast kun je veel van de normale aanvallen counteren met een zogenoemde substitution jutsu, waarmee je in een fractie van een seconde teleporteert naar de andere kant van de tegenstander om hem vervolgens een spreekwoordelijke Kunai in de rug te steken. Of om je tegenstander in elkaar te slaan, natuurlijk, net zolang tot hijzelf een substitution jutsu uitvoert.
In vorige Ninja Storm-spellen was het gebruik van deze teleporteertechniek oneindig en dit zorgde soms voor wat saaie gevechten waarbij er constant om en om geteleporteerd werd. In Generations is er een metertje toegevoegd, waardoor je niet non-stop gebruik kunt maken van deze actie. Dit maakt het vechten een stuk uitdagender en in feite word je gedwongen gebruik te maken van andere technieken. Het gooien van bommen bijvoorbeeld, of het perfect timen van een houdgreep om iemand in de lucht te gooien en een vernietigende knal voor z’n harses te verkopen.

Toch voelt deze geringe verandering aan als iets te marginaal. Naruto-spellen hebben zich altijd al gekenmerkt als vechtspellen waar je zo in kunt stappen en waar timen van simpele aanvallen belangrijker is dan het leren van oneindig lange combo’s die op de juiste sprite moeten worden ingezet. Met dit principe is niets mis, maar het zou leuk zijn als er nog wat meer variatie kwam. Zo kunnen jij en je tegenstander met regelmaat een sidekick naar voren roepen die een krachtige aanval gebruikt. Hoe vet zou het zijn om serieus met twee tegen twee te vechten?! En hoe tof zou het wel niet zijn om in de verschillende arena’s gebruik te kunnen maken van objecten die zich bevinden in die arena, zoals het oplopen tegen muren zoals een echte ninja betaamt? Het vechtsysteem voelt niet zo waardeloos aan dat je Generations er door weglegt, maar is inmiddels wel toe aan wat serieuze innovatie. Zeker aangezien de eindbaasgevechten, die in de vorige Ninja Storm nog zorgden voor de nodige variatie, uit het spel zijn gehaald.
Soms zijn er echter van die elementen in spellen die eeuwig mogen blijven zoals ze zijn en absoluut geen innovatie nodig hebben. In Generations is dit het fan-tas-tische uiterlijk, dat niet is veranderd ten opzichte van de vorige Ninja Storm, maar wat maakt het uit? Haarscherpe animaties en een fantastisch kleurenpalet waardoor de game er beter uitziet dan de animé zelf; dit soort dingen hoeven niet beter en kunnen misschien niet eens beter. Het is daarom een geschenk van de goden dat CyberConnect2 hier niet onnodig mee is gaan rommelen.