in

Ik ken die stem! – Vijf stemacteurs die je kent uit videogames


Er wordt wel eens gezegd dat de videogame-industrie geen echte iconen heeft. In de muziek verheerlijken we meestal de zanger en in de filmwereld krijgen de acteurs meestal alle lof. Videogames worden, terecht, veel meer gezien als een product van een intensieve samenwerking. Toch mogen we de stemacteurs in games van de laatste jaren best een schouderklopje geven. Ze doen namelijk meer dan prima hun werk.

Vandaar dat wij vijf bekende stemmen uit de videogame-industrie op een rijtje zetten zodat jij ze de volgende keer dat je een game speelt (of animatieserie kijkt) misschien wel herkent en meer waardeert. Dat verdienen ze tenslotte wel.

Nolan North

Nolan North heeft een haast mythische status in de videogame-industrie. Probeer namelijk maar eens een game te spelen waarin deze (stem)acteur niet voorkomt. Natuurlijk kennen we hem vooral als de charismatische Nathan Drake uit Uncharted en de Assassin-afstammeling Desmond Miles uit Assassins’s Creed, maar Nolan North zit in veel meer games. Heel veel meer games.

Nu zou je misschien denken dat North altijd dezelfde stem opzet, maar dat is echt niet waar. Recentelijk hoorde je hem ook als de defecte turrets en de befaamde Space Core (SPAAAAACE) uit Portal 2. Helemaal onherkenbaar is North’s stem als The Penguin in Batman: Arkham City waarin hij definitief bewijst een veelzijdig stemacteur te zijn.

Ken je van: Uncharted (Nathan Drake), Assassin’s Creed (Desmond Miles), Halo Wars (Sgt. Forge), Prince of Persia (The Prince), Shadow Complex (Jason Fleming) en nog veel meer.

Jen Taylor

Jen Taylor mag gerust de vrouwelijke Nolan North genoemd worden. Haar stemgeluid is namelijk in enorm veel videogames terug te vinden wat haar werk behoorlijk gevarieerd maakt. Als onder andere Toad en Peach is ze te horen in menig Mario-game, terwijl ze ook bekend staat als Zoe in het minder kindervriendelijke Left 4 Dead.

Taylor is daarnaast vooral de heldin van Halo in de rol van de blauwe A.I Cortana. Een rol die ze in het vierde deel opnieuw zal vervullen. Ook Halsey, de maker van Cortana die je in Halo: Reach tegenkomt wordt ingesproken door Taylor.

Ken je van: De Halo-serie (Cortana), Mario-serie(Toad en Peach) Left 4 Dead (Zoe) en nog veel meer.

Troy Baker

Troy Baker ziet er niet alleen uit als een jonge hond, hij klinkt ook nog eens zo. Vandaar dat hij vaak te horen is als jonge gast. Of dat nu de twijfelende Vincent Brookes uit Catherine is of sergeant Matt Baker uit Brothers in Arms, Troy is van alle markten thuis.

In Mass Effect 3 vertolkt Baker een dubbelrol. Hij is niet alleen de stem van cyberninja Kai Leng, maar ook de man achter de omroeper in de multiplayer van Mass Effect 3. Troy Baker verzorgt binnenkort ook nog de stemmen van twee games om naar uit te kijken dit jaar: Hij is namelijk Logan in Guild Wars 2 en Booker DeWit in BioShock: Infinite.

Ken je van: Ninja Gaiden 3 (Ryu Hayabusa) Catherine (Vincent Brookes) Brothers in Arms (Sgt. Matt Baker) Kai Leng (Mass Effect 3) en nog veel meer.

Jennifer Hale

Jennifer Hale’s grootste rol is zonder twijfel die van Shepard in de Mass Effect-serie. Kies je aan het begin van de game namelijk om als een vrouw te spelen dan vertolkt zij Shepard. Echte kenners menen dat zij dit personage beter weet te vertolken dan Mark Meer die de stem van de mannelijke Shepard doet.

Hale is een stukje minder stoer in de rol van wetenschapster Naomi Hunter uit Metal Gear Solid die ze sinds het eerste deel vertolkt. Een stukje minder spraakzaam is ze als intergalactische premiejager Samus Hunter. Als Samus laat ze niet veel meer horen dan wat gezucht en gekreun. Niet bepaald haar meest uitdagende rol.

Ken je van: Mass Effect (Shepard) Metal Gear Solid (Naomi Hunter) Metroid Prime (Samus Aran) en nog veel meer.

Steve Blum

Steve Blum’s stemgeluid duikt in opvallend veel videogames op, maar je zult hem niet meteen herkennen. Blum vertolkt namelijk tientallen handlangers van slechteriken. Van Stormtroopers in Star Wars: The Force Unleashed tot de anonieme soldaten in Uncharted 2: Among Thieves, Blum geeft ze allemaal hun stem en doodskreten.

Ietsje uitgebreider is zijn werk in Mass Effect 2 als de altijd grommende en gekloonde Krogan Grunt. Ook sterk is zijn rol als Garcia Hotspur in Shadows of the Damned. Als geen ander weet Blum bij deze stoere latino de humor over te brengen. Vooral de verhalenboeken die Garcia als een analfabeet voorleest zijn sterk.

Ken je van: Shadows of the Damned (Garcia Hotspur) Uncharted 2 (soldaten) Mass Effect 2 en 3 (Grunt) en nog veel meer.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hitman: Absolution krijgt Benelux Edition en Professional Edition

Skyrim Marriage: Candidates