in

Transport Tycoon Deluxe


Er zullen niet veel PC gamers zijn die nog nooit van de Tycoon serie gehoord hebben. Het spel met de bekende simpele interface en de soms zeer irritante muziekdeuntjes: je haat het of je houdt ervan. Ik houd ervan, en Transport Tycoon Deluxe is mijn favoriet.

Transport Tycoon Deluxe ziet er uit alsof de allereerste computer met SVGA het aan zou kunnen. Hoewel dat uiteraard wat overdreven is kun je het spel toch al wel met een Pentium één spelen. Hoewel het spel grafisch erg simpel is ziet het er toch heel netjes uit. Het is overzichtelijk, en daarbij is de gameplay van het spel is zo verslavend en leuk dat het gewoon niet storend is.

Het is moeilijk om één of enkele elementen te noemen die ervoor zorgen dat die gameplay zo goed is. Een belangrijk deel is wel de compleetheid van het spel. Hoewel het geheel simpel is uitgewerkt zijn alle takken van transport aanwezig. Vervoer per weg, spoor, water en lucht: het kan allemaal. Er zijn ook allerlei verschillende dingen die vervoerd moeten worden. Uiteraard moeten mensen uit alle steden en dorpjes op de map vervoer hebben. Je zult als vervoersbedrijf echter ook grondstoffen en dergelijke moeten vervoeren om allerlei industrieën draaiende te houden. De tijd die je kunt spelen is ook een belangrijk punt waarop dit spel leunt. Je begint in een tijd waarin vervoer nog zeer onderontwikkeld is, het jaar 1950. Je kunt dan doorspelen tot ver na de tijd waarin wij leven. Ikzelf ben met mijn bedrijfje tot het jaar 2050 doorgegaan. De ijzeren spoorwegen die wij nu kennen zijn dan vervangen door allerlei moderne en pijlsnelle magnetische sporen.

Hoewel het spel nu toch wel zijn fans begint te verliezen zijn de meeste van hen lang blijven hangen. Dit kwam voor een groot deel door de goede houdbaarheid van het spel. Deze houdbaarheid heeft het te danken aan het feit dat het erg makkelijk is om zelf variatie aan te brengen in het spel. Op internet zijn tal van zelfgemaakte scenario’s en mappen te vinden die eenvoudig in elkaar te zetten zijn met de scenario maker die in het spel zit. Er zijn zelfs al scenario’s te downloaden waarin je in Nederland aan de slag kunt gaan, wat het spel voor ons natuurlijk extra leuk en heel herkenbaar maakt. Problemen op het spoor rond Utrecht? Tja, het zal eens niet…

Ik gaf al aan dat het spel zeer overzichtelijk is. Dit komt ook doordat je in en uit kunt zoomen zodat je zowel een gedetailleerde blik kunt werpen op steden als een totaaloverzicht van het hele land kunt krijgen. Die gedetailleerde blik is belangrijker dan je in eerste instantie zou denken; stations en vrachtwagenhavens hebben maar een beperkte reikwijdte en dus zul je goed moeten kijken op welke plek een station het hoogste rendement voor je behaalt. Als een bank of een fabriek net buiten je gebied valt kost dat flink wat geld.

Er is toch een kleine aanmerking te maken op Transport Tycoon Deluxe wat betreft de overzichtelijkheid. Doordat het spel werkt met pop-ups voor alle menu’s die je aanklikt wil het nog wel eens gebeuren dat je teveel schermpjes open hebt staan, waardoor je soms het overzicht toch even kwijt bent. Een puntje in het algemeen is de muziek. De eigenlijk niet eens op muziek lijkende midi piepdeuntjes irriteerden mij soms mateloos.

Dit doet echter niets af aan het feit dat ik Transport Tycoon Deluxe nog altijd erg graag speel. Het is simpel, niet al te moeilijk en bovenal gewoon leuk om te spelen. Transport Tycoon Deluxe is een van de meest verslavende spellen die ik ooit gespeeld heb.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Metal Gear Solid: The Twin Snakes

InsideGamer bezoekersonderzoek