in

De Lemmings


In de koudste gebieden van onze aardkloot leven de Lemmings, pluizige knaagdiertjes die vaak de prooi zijn van grote vogels en kleine roofdieren. Lemmings spelen de hoofdrol in een mythe, namelijk dat ze bij een te hoge populatie zelfmoord plegen. Als konijnen dat bijvoorbeeld zouden doen, dan zou de jacht hier in Nederland niet eens meer nodig zijn. Rondom die mythe is ooit een game gemaakt: The Lemmings. Deze blauw met groene wezentjes zijn niet direct op de mythe gebaseerd, maar de naam wel. Ontwikkelaar Mike Dailly had namelijk het spelconcept in zijn hoofd en merkte toen dat de gelijkenis treffend was; ook de virtuele Lemmings lijken namelijk soms zelfmoordneigingen te hebben. Deze voorgeschiedenis is de voorbode op een daverend succes, want wie kent de game The Lemmings nou eigenlijk niet?

Zoek de eh… overeenkomsten. Links de echte lemmings, rechts de virtuele versie. Maar dat had je vast wel begrepen.

Nieuwkomers en onbekenden met deze legendarische titel kunnen hun lol op met de Lemmings op de PSP. In De Lemmings (goed vertaalde Nederlandse versie) speel je in 120 levels die gebaseerd zijn op de oude versies en een mooie make-over hebben gehad, of in 36 nieuwe levels die duidelijk hun inspiratie halen uit de beste levels van vroeger, maar wel echt nieuw zijn. Net als vroeger krijg je de beschikking over twintig tot vaak wel honderd lemmings en is er een minimaal aantal lemmings dat je naar het einde van een level moet brengen. Deze levels zitten vol obstakels, zoals muren waar ze niet doorheen kunnen, platformen die van elkaar af staan of grote, dreigende afgronden. Om die te omzeilen heb je acht functies, zoals een graver, een blokker, een bommer en ga zo maar door. Deze functies kun je beperkt aan een aantal lemmings toewijzen om zo de rest te redden. Voorbeeldje: laat één lemming doorlopen, zet daarna een blokker neer voor een afgrond om de rest tegen te houden en laat die ene lemming een trapje over de afgrond bouwen. Vervolgens laat je de blokker zichzelf opblazen en kan de rest over het trapje lopen zonder naar beneden te vallen.

De mensen die De Lemmings al kenden zien het al: in de PSP-versie is dus helemaal niets veranderd qua concept. Dat is aan de ene kant niet erg, want de legendarische Lemmings zijn altijd leuk geweest om mee te spelen. Maar aan de andere kant voelt het als geldklopperij aan, want je moet nu toch zo’n vier tientjes neer leggen voor een game die je zelfs in flash op sommige websites kunt spelen. Het had veel beter geweest als de makers naast 36 nieuwe levels bijvoorbeeld een nieuwe Lemmings-functie toegevoegd hadden. Nu voelt het dus allemaal kaal aan en de mogelijkheid om zelf levels te maken en te uploaden via je PSP, verandert daar eigenlijk helemaal niets aan. Dit hoewel het wel een leuke functie is die tenminste gebruik maakt van de PSP-mogelijkheden.

Maarja, hoe cheap het ook aanvoelt, het is wel zo dat de Lemmings geschapen zijn voor de PSP. De puzzels zijn dan wel niet nieuw, het blijft voor de puzzelliefhebbers gewoon zeer leuk om te doen. Lemmings is zo’n game die zich langzaam op je netvlies brandt. Dat wanneer je teveel gedronken hebt, je draaiend op je bed ligt en die Lemmings langs ziet lopen. Bovendien is een game als Lemmings erg simpel eventjes op te pikken zonder dat het erg is dat je hem snel weer weg moet leggen. De instapdrempel is laag, ook in de levels waar je wel degelijk met moeilijke problemen te maken krijgt. Wat ik zelf ook nog een gigantisch voordeel vind, is dat je gewoon in kunt stappen in moeilijkere niveaus. Dan hoef je die simpele levels dus niet eerst uit te spelen voor je verder gaat. Allemaal ideaal voor de PSP, want als iets irritant is, is het je tijd verdoen met makkelijke levels terwijl je maar eventjes tussendoor de tijd neemt om die portable spelcomputer op te pakken.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Tokobot

Outrun 2006: Coast 2 Coast