in

Het complete Kingdom Hearts-verhaal


Het is bijna niet voor te stellen dat Tetsuya Nomura, de bedenker van de Kingdom Hearts-reeks, aanvankelijk een kettingzaag in gedachte had als wapen voor de hoofdrolspeler van zijn game. De heren van Disney hebben zich flink achter hun oren gekrabd en kwamen tot de compromis om er een kindvriendelijker sleutelzwaard van te maken, waarna ze de man het spel lieten ontwikkelen. En dat was een wijze keuze, want niemand had toen durven dromen dat het resultaat – een onwaarschijnlijke combinatie van Square-Enix en Disney-figuren – zo’n succesvolle game zou worden!

Wat ook niemand zag aankomen was dat de Japanner in kwestie door zou slaan in zijn fantasie en in tien jaar tijd talloze vervolgen zou produceren. Doordat inmiddels zelfs de grootste Kingdom Hearts-fans met moeite het verhaal kunnen bijhouden, bieden wij deze handige samenvatting van de serie, vlak voordat het nieuwste deel uit de serie, Dream Drop Distance, uitkomt.

SPOILER ALERT: Dit artikel bespreekt de grote lijnen van het verhaal van de serie en kan daarmee voor sommige mensen spoilers bevatten!

Het verhaal begint chronologisch gezien niet met Sora, maar met Master Xehanort, een oude Keyblade-meester die nieuwe werelden wil zien voor hij sterft. Na een reis door de Lanes Between slokt de duisternis hem op en komt hij met de waanzinnige theorie dat elk mensenhart een te grote hoeveelheid licht in zich heeft. Hij wil hier wat aan doen door de ultieme krachtbron ‘Kingdom Hearts’ op te roepen, herboren te worden met bovennatuurlijke krachten en een wereld te scheppen waarbij duisternis en licht in perfecte harmonie met elkaar zijn.

Dit wil hij bereiken door de mythische χ-blade te smeden, welke zal ontstaan door de ultieme licht- en duisternisbronnen bij elkaar te brengen. Om dit voor elkaar te krijgen maakt Xehanort gebruik van de jonge Ventus. Xehanort splitst Ventus op in de duistere Vanitas, die hij zelf gaat trainen, en de lichte Ven, wiens training hij overlaat aan zijn partner Eraqus. Deze meester traint naast Ven ook zijn vrienden Terra en Aqua, om de nieuwe generatie Keyblade-meesters te worden.

Tijdens hun eindexamen slaat Xehanort toe: hij herenigt Ven en Vanitas en smeedt hiermee de χ-blade. Aqua weet Vanitas te verslaan en de χ-blade te vernietigen, maar Xehanort kan niet meer gestopt worden. Kingdom Hearts wordt onthuld en door de χ-blade in Terra te steken, neemt Xehanort zijn lichaam over. Hij vlucht richting het kasteel van Ansem the Wise en verbant Aqua naar de Realm of Darkness, de achterzijde van Kingdom Hearts. Voor ze hier voor eeuwig verloren gaat, weet ze Ven nog veilig te brengen naar Castle Oblivion, waardoor deze jongen in contact komt met het hart van een toekomstige Keyblade-meester: Sora.

Tien jaar na de gebeurtenissen in Birth by Sleep worden we eindelijk voorgesteld aan de hoofdrolspeler van de serie. Net als Master Xehanort wil Sora nieuwe werelden ontdekken en ook hij komt, al dan niet tegen wil en dank, in contact met de duisternis. De Heartless zijn namelijk wezens die gemaakt zijn door een overdosis aan duisternis in mensenharten en ze overspoelen Destiny Islands en scheiden Sora van zijn vrienden Riku en Kairi.

Sora belandt in Traverse Town, waar hij samen met Donald Duck en Goofy op zoek gaat naar zijn vrienden en koning Mickey, die eveneens spoorloos verdwenen is sinds de Heartless kwamen opdagen. Door Sora’s connectie met Ven weet hij onbewust de Keyblade te hanteren en gebruikt dit wapen om de sloten van elke wereld te sluiten, waardoor de Heartless in grote getale uitsterven. De bron van de Heartless lijkt te liggen in Hollow Bastion, het kasteel van Ansem the Wise.

Ansem heeft namelijk de gehersenspoelde Xehanort aangetroffen en deze aangenomen als assistent bij zijn onderzoeken naar de Heartless. Ondanks zijn slechte geheugen, is zijn drang naar de duisternis er nog steeds en tijdens een experiment maakt Xehanort van zichzelf een Heartless. Hij neemt de identiteit van zijn leermeester Ansem over hij wil hij Kingdom Hearts weer oproepen, dit keer door de zeven prinsessen van het licht te herenigen. Hij krijgt hiervoor hulp van Malificent (Malafide, de heks uit Doornroosje) en samen manipuleren ze Riku om zich over te geven aan de duisternis en zich tegen Sora te keren.

Riku wordt beloond met zijn eigen Keyblade, op voorwaarde dat Ansem zijn lichaam over mag nemen. Sora wordt aanvankelijk verslagen en hij verandert in een Heartless, maar door zijn sterke band met Kairi, de laatste prinses van het licht, weet Sora weer mens te worden. Samen met Donald, Goofy en Koning Mickey verslaat hij de man die zich Ansem noemt. Om alle Heartless te vernietigen, offeren Mickey en Riku zich op om de deur van Kingdom Hearts te sluiten vanuit de Realm of Darkness.

Terwijl Riku en Mickey vechten tegen de laatste restanten duisternis van Ansem in Riku, belanden Sora, Donald en bij Castle Oblivion. Dit was ooit de plek waar Eraqus zijn leerlingen Terra, Aqua en Ven trainde, maar is nu de thuisbasis van Organisation XIII geworden. Deze organisatie heeft het meisje Naminé in dienst, die door middel van tekeningen speelt met het geheugen van Sora, Goofy en Donald. Het drietal bezoekt wederom diverse Disney-werelden, maar niemand lijkt ze te herkennen. Uiteindelijk ontdekken ze dat dit komt door de plannen van Organisation XIII en verslaan ze enkele leden van deze organisatie. Naminé brengt Sora in slaaptoestand om zijn geheugen te herstellen.

358/2 Days speelt zich af tijdens Chain of Memories en Kingdom Hearts 2. We volgen Roxas, een lid van de Organisation XIII, die steeds meer de plannen van de organisatie ontdekt en zich er tegen gaat verzetten. Voor hij vlucht naar Twilight Town, is hij er achter gekomen wat de organisatie wil met Xion: dit is een kloon van Sora, gemaakt puur om Heartless te kunnen verslaan, zodat Organisation XIII mensenharten kan verzamelen en Kingdom Hearts weer kan oproepen.

In het feitelijke tweede deel van de serie worden we getrakteerd op een nieuw concept: Nobodies. Dit zijn wezens die ontstaan als een mens in een Heartless is veranderd. Het lege lichaam van het mens bevat dan nog een ziel, maar geen hart meer. Deze Nobodies maakt het hele verhaal meteen een stuk ingewikkelder, want doordat Sora in de originele Kingdom Hears-game even een Heartless is geweest, bestaat er ook een Nobody van hem en dat blijkt Roxas te zijn. De hele Organisation XIII bestaat trouwens uit Nobodies, met aan het hoofd niemand minder dan Xemnas, de Nobody van Xehanort! Het doel van de organisatie is om weer volledig mens te worden, met elk weer een eigen hart, en dat is de reden waarom ze via Xion Kingdom Hearts weer willen oproepen.

Ansem the Wise (niet te verwarren met Ansem, Xehanort’s Heartless) die inmiddels de naam DiZ (Darkness in Zero) heeft aangenomen, is zich bewust van de snode plannen van Organisation XIII en wil de organisatie tegenhouden door Sora te ontwaken uit zijn slaap. Hiervoor heeft hij echter Roxas nodig, die hij via een virtueel Twilight Town lokt naar de slapende Sora, waar de twee zich met behulp van Naminé samenvoegen, waarna Sora ontwaakt.

Het is uiteindelijk de magiër Yen Sid, de leermeester van King Mickey, die Sora, Goofy en Donald op de hoogte brengt van het gevaar van Organisation XIII. Mickey en DiZ ontmoeten elkaar in the World that Never Was, de nieuwe thuisbasis van Organisation XIII. Samen gebruiken ze een machine om het ontstaan van Kingdom Hearts tegen te houden, maar helaas explodeert deze machine, waardoor DiZ om lijkt te komen. De explosie zorgt er echter wel voor dat Riku compleet verlost wordt van de duisternis in hem. Sora, Kairi, Donald en Goofy sluiten zich aan bij de rest en ze bundelen hun krachten om Xemnas, inmiddels het laatst overgebleven lid van de Organisation, te verslaan. Na een bezoekje aan de Realm of Darkness keert iedereen terug naar Destiny Islands en ze leven nog lang en gelukkig… totdat er een hele tijd later flessenpost van Koning Mickey aanspoelt op het eiland.

Aan het einde van Re:Coded, het spel dat draait om een digitale versie van Sora, komen we er achter wat er in de brief van Mickey staat. Het blijkt namelijk dat Xehanort terug is gekeerd op de aarde, want nadat de Heartless en de Nobody van een persoon verslagen zijn, zal de menselijke versie van die persoon terugkeren. En nu zowel ‘Ansem’ als Xemnas verslagen zijn door Sora, is iedereen in gevaar, inclusief Aqua, Ventus, Terra, Roxas, Naminé, Xion, Riku en Kairi. In het geheime eindfilmpje van Birth by Sleep zien we dat DiZ nog leeft en in de Realm of Darkness tegen Aqua zegt dat hij al zijn research over deze mensen in Sora heeft verstopt tijdens zijn slaap. Ook horen we Sora zeggen dat hij op de nieuwe missie van de koning moet gaan, want hij is immers wie hij is, door hen.

Yen Sid onthult aan Mickey in het geheime eindfilmpje van Re:Coded wat deze nieuwe missie precies inhoud: er zal een Keyblade Master-examen gehouden worden voor Riku en Sora, waarna ze klaar zullen zijn voor het grote gevaar dat dreigt.

Kingdom Hearts: Dream Drop Distance zal het bruggetje worden naar het felbegeerde Kingdom Hearts 3. In deze Nintendo 3DS-titel gaan we waarschijnlijk het Keyblade Master-examen meemaken, maar de fantasierijke Tetsuya Nomura heeft meer dan dat voor ons in petto. Trailers lieten ons namelijk al zien dat zowel Xemnas als Ansem terugkeren in de game!

Na Kingdom Hearts 3 zal de “Xehanort-saga” eindelijk zijn afgelopen, maar de vraag is hoe lang dat nog gaat duren tot die game komt. Boze tongen beweren namelijk dat er vóór KH3 ook nog een vervolg gaat komen op Birth by Sleep om de complete geschiedenis van Xehanort uit te leggen, niemand weet nog of dit waar is. Voorlopig mogen we in ieder geval eindelijk gaan genieten van een “echt” vervolg op deel twee met Dream Drop Distance.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

‘Continu uitbuiten gamers gaat uitgevers opbreken’

Lente, zomer, herfst en winter in The Last of Us