in

Acht hilarische Pokémon rip-offs


Nexomon (pc, Android en iOS)

Nexomon is een van de populairdere Pokémon-klonen voor mobiele platformen (Android, iOS) en pc. De premisse van de game is exact wat je ervan verwacht: als een jonge ‘Nexomon-temmer’ reis je door een wereld om Nexomon te verzamelen, te trainen en uiteindelijk de kwaadaardige Nexolord te verslaan. Ook het vechtsysteem, de structuur met verschillende gymachtige uitdagingen en het vangen van de monsters zelf zijn op en top Pokémon.

Het uiterlijk van de game is zoals je van een mobiele game kunt verwachten – evenals de microtransacties trouwens – maar dat betekent niet dat de presentatie slecht is. Zo is er een verteller die het verhaal op uitstekende wijze uit de doeken doet, is de game lekker kleurrijk en zijn de animaties best aardig. Mocht je geen Switch hebben maar onderweg wel een Pokémon-achtige game willen spelen, dan is de mobiele versie voor een euro het proberen waard.

Yo-Kai Watch (3DS, Switch)

Eigenlijk doen we Yo-Kai Watch tekort door het een rip-off te noemen, want deze monsterfranchise van Level-5 is veel meer dan dat. De games blinken uit in hun veelzijdigheid, met allerlei minigames, grote, prachtige steden om te verkennen en in de meest recente delen zelfs twee verschillende protagonisten in twee verschillende steden. Vrienden worden met Yo-Kai, geesten en monsters die zijn gebaseerd op Yōkai uit de Japanse mythologie, staat centraal in de game en inmiddels zijn er honderden exemplaren te vinden. De serie is nog zoekende wat het vechtsysteem betreft, aangezien het vrij passieve systeem in deel vier wordt verruild voor real-time actie, maar Yo-Kai Watch bewijst dat sommige ‘Pokémon rip-offs’ absoluut bestaansrecht hebben naast Game Freaks spellen.

Dragon Quest Monsters (Game Boy, DS, 3DS)

In de hoogtijdagen van Pokémon – als je daarvan kunt spreken gezien de aanhoudende populariteit van de serie – bracht Squaresoft Dragon Quest Monsters uit op de Game Boy. De spin-off van de Dragon Quest-franchise stuurt spelers op pad om monsters uit de franchise te ‘scouten’ om uiteindelijk een sterk team te bouwen en ‘het toernooi’ te winnen. Interessant is het vechtsysteem met drie monsters per team, wat een extra strategische laag oplevert.

Helaas zijn lang niet alle Dragon Quest Monsters-titels uitgebracht in het Westen, want over het algemeen zijn ze best aardig. De laatste Joker-delen voor DS en 3DS, die wel hier zijn verschenen, zijn bijvoorbeeld vrij innovatief. Zo is het verhaal in tegenstelling tot Pokémon niet lineair en lopen monsters rond in de spelwereld, wat pas in 2018 werd geïntroduceerd in de Pokémon-franchise. Met het succes van Dragon Quest 11 is het logisch dat er binnenkort een nieuw deel naar de consoles komt, en dat is absoluut geen straf.

Rick and Morty: Pocket Mortys (Android, iOS)

Wie had gedacht dat een Pokémon rip-off zó welgemeend grappig kan zijn als Rick and Morty: Pocket Mortys? Precies zoals je zou verwachten van een Rick and Morty-game, neemt Pocket Mortys (Android, iOS) de Pokémon-franchise op de hak door spelers allerlei verschillende Morty’s te laten verzamelen en ze tegen elkaar te laten vechten. Het vechtsysteem maakt gebruik van een letterlijk steen-papier-schaarsysteem, waarbij elke Morty een bepaald type is en keihard gilt als-ie wordt geraakt. Vechten kan zelfs online in de mmo-achtige multiplayermodus.

Ook het verhaal is compleet belachelijk met allerlei soundbites van bekende personages, waardoor de game een beetje aanvoelt als een prachtig zijavontuur uit de serie. Jammer zijn wel de microtransacties en de manier waarop de game ze constant blijft aanbieden, want verder is Pocket Mortys een pareltje dat je als Pokémon-fan even moet proberen.

Pixelmon

Pixelmon is een populaire mod voor Minecraft. Hij is al zeven jaar oud, maar behoort nog steeds tot een van de meest bijzondere Pokémon rip-offs. Nadat trainers hun eerste pokémon kiezen betreden ze een willekeurig gegenereerde Pokémon-wereld, waar lompe, maar zeer herkenbare Minecraft-versies van pokémon rondlopen. Het feit dat de wereld bij ieder nieuw avontuur random is, betekent dat het zoeken naar items, Pokémon Centers en zakmonsters van het juiste level een hele uitdaging is. In 2017 besloten de oorspronkelijke makers van de mod te stoppen na aandringen van The Pokémon Company, maar je kunt Pixelmon – en talloze variaties met zelfs servers waarin mensen hun gym eigen verdedigen – nog steeds downloaden en spelen.

Robopon

Een van de meest schaamteloze Pokémon rip-offs ooit is Robopon, dat in 1998 voor het eerst voor de Game Boy Color verscheen. De overeenkomsten tussen Robopon en Pokémon Red en Blue zijn zó duidelijk dat zelfs de grootste fans van de games niet durven te ontkennen dat Bomberman-maker Chunsoft bijna alles heeft gekopieerd. Alleen al de box art van beide versies komt héél bekend voor en ook de protagonist van de game is bijna niet te onderscheiden van Red en Blue.

Maar ook het verloop van de game is bijna identiek: je ontmoet de professor, wandelt door een dorpje dat praktisch Pallet Town is en moet zeven ‘legends’ verslaan om uiteindelijk de Elite 9 uit te dagen. Ondanks de pogingen om het succes van Pokémon na te streven – inclusief drie versies in Japan en een vervolg – zijn het bijzonder matige games door weinig variatie in robots en een veel te complex typesysteem.

Workemon

Workemon stelt de vraag: wat gebeurt er als je het concept van Pokémon toepast op de zakenwereld? Nou, Workemon dus: hardwerkende mensen waar misbruik van wordt gemaakt door een directeur die ze verzamelt alsof het pokémon zijn. Elke Workemon heeft individuele eigenschappen, zoals een bepaalde opleiding, een gewenst salaris en karaktertrekken als arrogantie of gevoeligheid. Je vangt een Workemon door een sollicitatiegesprek aan te gaan. Met trucs als ‘gillen’ en zijn of haar cv bekijken haal je iemands gewenste salaris en trots naar beneden, om vervolgens tot een overeenkomst te komen. De game barst verder van de kleine grapjes: van ‘Chairman Oak’ die je een eigen bedrijf geeft en bepaalde contracten om Workemon te vangen tot technieken om ze zo hard mogelijk te laten werken.

DokeV

Deze game is nog niet uit, maar is absoluut een vermelding waard. DokeV is namelijk een Pokémon-achtige mmo van Pearl Abyss, die je wellicht kent van de gigantische mmo Black Desert Online. Eind vorig jaar werd de game aangekondigd voor pc en consoles met een trailer die een gedeelde wereld toont waarin spelers wezens genaamd Dokebi vangen en trainen. Bijzonder aan onderstaande trailer is dat het volgens de ontwikkelaar om in-game beelden gaat, draaiend op Pearl Abyss’ nieuwe engine. Mocht de game er echt zo mooi uit komen te zien, dan zijn we zeer benieuwd naar de bèta die ergens dit jaar plaatsvindt.

Ken jij nog heerlijk weirde Pokémon rip offs? Drop ze in de comments!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vandaag begint Call of Duty: Modern Warfare seizoen 2

Animal Crossing krijgt kloon voor de pc