Cyberpunk 2077 is gebaseerd op de Cyberpunk-bordspellen van Mike Pondsmith, Cyberpunk: The Roleplaying Game (ook wel bekend als Cyberpunk 2013) en Cyberpunk 2077. Beide spellen omarmen het principe van ‘cyberpunk’, waarbij technologische vooruitgang gepaard gaat met segregatie in de maatschappij en concepten als transhumanisme centraal staan. 2077 geeft dan ook net als Pondsmiths creaties een zeer pessimistische blik op de toekomst.
Het verhaal van Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077 speelt zich af in de metropool Night City, waarin inwoners een obsessie hebben met geld, macht en mechanische lichaamsdelen. Als de huurling V verdien je aan de diverse verleidingen en conflicten tussen bedrijven in de stad door missies aan te nemen, onderdelen te verhandelen en eigenlijk alle riskante werkzaamheden die ‘eurodollars’ opleveren aan te pakken. Over het verhaal zelf is CD Projekt Red vrij zwijgzaam, al kregen we tijdens de eerste twee E3-demonstraties een paar snippers van de game te zien. In 2018 toonde CD Projekt een missie waarin V en compagnon Jackie een militaire robot kopen van de luguber ogende Maelstrom-bende, een deal die uiteindelijk behoorlijk uit de hand loopt. Dit jaar hintte de ontwikkelaar naar een zeer bijzondere chip die V in zijn of haar bezit krijgt die bedrijven, bendes en andere partijen maar al te graag willen bezitten. Zou dit de McGuffin van de game worden?
Tijdens de demonstratie werd ook bekend dat het personage Johnny Silverhand fungeert als een soort geest in het brein van V. Hij verschijnt zo nu en dan om ‘advies’ te geven en fungeert als V’s geweten. Johnny is met name een ‘adembenemend’ personage dankzij de vertolking van Keanu Reeves. Ook zit hij in de game in een band genaamd Samurai. Helaas zingt Reeve niet zelf, maar muziek van Samurai is tijdens de game wel te horen via muziek van de band Refused.
CD Projekt heeft ook het een en ander laten weten over de lengte van het verhaal, dat aanvankelijk werd geschat op “meer dan vijftig uur”. De laatste interviews suggereren echter dat de ontwikkelaar zelf ook nog niet helder heeft hoe lang het spel is, dus waarschijnlijk krijgen we daar een beter beeld van tegen het einde van de ontwikkelcyclus. Wel weten we dat het verhaal op een ietwat andere manier verteld wordt, want het dialoogsysteem gaat op de schop. Zo kun je op ieder moment de boel escaleren door je wapen te trekken, ben je regelmatig gekoppeld aan een leugendetector en bepaalt je achtergrond soms hoe personen op je reageren of welke dialoogopties je hebt.
Customization en progressie in Cyberpunk 2077
Je hebt zelfs al invloed op het verhaal voordat de game begint, door een van de drie ‘afkomsten’ kiezen: Corporate, Nomad en Street Kid. Corporate maakt het financiële aspect van Cyberpunk 2077 eenvoudiger, Nomad geeft je bonussen voor vervoer en Street Kids voelen zich op meer hun gemak in het bijzijn van gangsters. Je achtergrond bepaalt overigens ook waar je de game begint, dus Cyberpunk 2077 bevat drie startpunten.
Behalve het verhalende aspect kun je ook het uiterlijk en de vaardigheden van V tot in detail samenstellen. We hebben de definitieve editor nog niet gezien, maar CD Projekt belooft dat spelers in de uiteindelijke game ook stemmen kunnen aanpassen en kunnen afwijken van traditionele geslachten. De vaardigheden van V bestaan uit zes categorieën: Stength, Constitution, Intelligence, Reflexes, Tech en Cool. Iedere vaardigheid heeft een unieke functie en bepaalt, naarmate je punten investeert, hoe spelers missies benaderen. We kregen een goed voorbeeld tijdens de E3-demo voorgeschoteld, waarin de eerste speler meer investeerde in Strenght en zo met brute kracht een deur kan opentrekken, terwijl de ander diezelfde deur kan hacken door genoeg te hebben geïnvesteerd in Tech.
En zo zijn er volgens CD Projekt Red ontzettend veel speelstijlen mogelijk. Je kunt een missie sluipend voltooien, van een afstand toeslaan of – als je de juiste keuze maakt – helemaal niet vechten. Behalve vaardigheden heeft V ook perks, die spelers belonen naarmate ze de game op een bepaalde manier spelen. Mêlee-aanvallen worden bijvoorbeeld sneller en sterker naarmate je ze vaker gebruikt en specifieke typen wapens worden langzamerhand preciezer. Zowel gameplaytechnisch als in de animaties merken spelers dat ze zo vooruitgang boeken. In Night City vind je overigens ook Ripper Docs, artsen die zowel legale als illegale – of in het befaamde ‘grijze gebied’ – lichaamsdelen verkopen en installeren. Denk aan geavanceerde ogen waarmee V vijanden scant voor zwaktes en de Arasaka Mantis Blades: die brute armzwaarden die in de trailers vaak terugkomen.
Gameplay van Cyberpunk 2077
CD Projekt Red leunt met Cyberpunk 2077 dus veel meer op keuzevrijheid in de gameplay dan The Witcher 3: Wild Hunt, waarin de afloop van missies – en de afloop van de game – afhangt van keuzes tijdens dialogen. Een ander groot verschil is dat de game speelt als een first-person shooter met allerlei verschillende wapens en destructieve omgevingen. Spelers krijgen een hoop ‘speeltjes’, zoals weerkaatsende kogels en kogels die hun doel niet missen, allemaal bedoeld om de vermoedelijk talloze gevechten van de game boeiend te houden. Ook bevat de game verschillende eindbaasgevechten, zoals die met Animals-leider Sasquatch, die je terwijl je bewegende borden en haar hamer ontwijkt moet zien neer te knallen.
Daarnaast bevat Cyberpunk nog een aantal andere boeiende gameplay-elementen, zoals een hack-minigame, een boks-minigame en races door de straten van Night City. Spelers krijgen de beschikking over verschillende auto’s en motoren die ze op ieder moment kunnen oproepen (hopelijk nauwkeuriger dan die eigenwijze Roach uit The Witcher 3). Om meer overzicht te hebben tijdens het rondscheuren is er een third person-modus tijdens het rijden, waar de rest van de game enkel speelbaar is in first person. Helaas heeft CD Projekt Red bevestigd dat spelers geen vliegende voertuigen kunnen besturen, dus die feature schrijven we alvast op onze wensenlijst voor de dlc.
De spelwereld van Cyberpunk 2077
Je gaat deze voertuigen overigens nodig hebben, want Night City is volgens CD Projekt Red gigantisch. Toegegeven, het is lastig om de vergelijking met The Witcher 3 te maken, omdat de stad een stuk verticaler is en spelers een hoop grote gebouwen bezoeken. Denk aan bunkers, kantoorgebouwen, bioscopen en verlaten winkelcentra. Met name de E3 2019-demonstratie geeft een impressie van de schaal waarop de game is gebouwd, zoals het prachtige uitzicht opeen door Santa Monica geïnspireerd strand.
Door de veelzijdigheid van de metropool lijkt Night City te bestaan uit een mengelmoes van bestaande wereldsteden. De stad heeft veel weg van een zeer futuristisch Tokio, al doen sommige delen ook denken aan grote Amerikaanse steden als Miami. Night City is dan ook opgebouwd uit zes districten: City Center, Watson, Westbrook, Heywood, Santa Domingo en de buitenwijken van Badlands. Ieder gedeelte is gebaseerd op de beschrijving van de bordspellen en kent een eigen achtergrondverhaal en cultuur. Zo oogt Pacifica als een verlaten paradijs omdat grote geldschieters een paar jaar gelden de geldkraag dichtdraaiden.
Multiplayer in Cyberpunk 2077
Volgens CD Projekt Red is de singleplayermodus van de game “dé reden om de game te kopen” en verschijnt er bij lancering geen multiplayermodus. De ontwikkelaar onderzoekt momenteel wel wat de mogelijkheden zijn en uit recente berichten blijkt dat er mogelijk zelfs een heel team is toegewijd aan een multiplayermodus. Wat de invulling daarvan gaat zijn is nog onduidelijk, maar momenteel wordt er druk gespeculeerd over een GTA Online-achtige ervaring die Night City gebruikt als online spelwereld.
Releasedatum van Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077 lanceert op 16 april 2020 voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Sommige gamers zijn sceptisch over de releasedatum, omdat The Witcher 3: Wild Hunt ook een aantal keer werd uitgesteld. Anderzijds gaan de geruchten dat de game intern al is uitgesteld en de maand april is gekozen omdat het daadwerkelijk een realistische releasedatum is. Laten we in ieder geval hopen dat ‘crunch’ niet voorkomt tijdens de laatste loodjes, zoals het bedrijf belooft.
Ook wordt er getwijfeld of de prachtige trailers en gameplaybeelden een accurate weergave zijn van de PS4- en Xbox One-versies. CD Projekt Red suggereerde namelijk al bezig te zijn met ‘cross-gen- technolgie’, waardoor er waarschijnlijk een versie wordt gemaakt voor de PS5 en Project Scarlett. Microsofts nieuwe Xbox verschijnt eind 2020, dus wellicht is het de moeite waard om daarop te wachten.