in

Alles over de starter-pokémon in Pokémon Sword en Shield


Ah, een nieuw Pokémon-avontuur. Dat betekent een nieuwe regio verkennen, nieuwe pokémon ontdekken en je blindstaren op dat ene beest, want waarom evolueert ‘ie nou niet? Er komen een hoop dingen kijken bij het starten van zo’n spel en één van de belangrijkste beslissingen die je neemt, is welke starter-pokémon je kiest. An sich is het niet bijzonder, want je kunt het beestje natuurlijk altijd vervangen als je dat wil (en als je de wereld graag ziet branden). Je starter-pokémon houd je over het algemeen voor altijd in je team en daarom is het van belang dat je hier goed over nadenkt.

Nog even een waarschuwing: als je niet wil weten waarin de drie starters evolueren, kun je het beste dit artikel overslaan.

Pokemon

Grookey

Grookey en zijn complete evolutielijn zijn pure grastypes. Thwackey en Rillaboom krijgen er dus geen secundair type bij waar je rekening mee hoeft te houden, maar kunnen later wel rekenen op aanvallen van andere typen in de game. Zo leert de evolutielijn van Grookey uiteindelijk aanvallen van normal- en dark-typen, naast natuurlijk grass-type aanvallen.

De pure gras-pokémon heeft behoorlijk wat kwetsbaarheden. Als je hem aanvalt met een bug-, fire-, flying-, ice- of poison-aanval, dan is dat supereffectief. Daarentegen is hij sterk tegen ground, rock en water.

Grookey komt goed van pas bij de tweede gym, omdat Nessa daar watertypen gebruikt. De eerste gym is eventueel ook wat gemakkelijker, omdat die leader gras-pokémon inzet. Later komen er echter nog vuur- en ijs-gyms aan waar je rekening mee moet houden, dus misschien is Grookey niet de beste keuze voor spelers die het gemakkelijk willen hebben, al zijn Sword en Shield niet bijster moeilijke games.

Qua statistieken heeft Grookey relatief hoge HP en Attack-stats. Later krijgt de pokémon een paar sterke aanvallen, zoals de grasaanval Wood Hammer.

pokemon

Scorbunny

De pokémon Scorbunny is misschien een betere keuze. Dit is een vuurtype en ook hier zien we dat de evoluties, Raboot en Cinderace, er geen extra type bijkrijgen. De pokémon krijgt later toegang tot een redelijk breed scala aan aanvallen, zoals fire, flying, dark, bug en ground. Helaas krijg je bij deze laatste soorten aanvallen geen STAB (Same Type Attack Bonus), maar bent zo wel beter voorbereid op meerdere beesten.

Als je Scorbunny kiest, houd er dan rekening mee dat je hem uit het gevecht haalt wanneer een pokémon toegang heeft tot water-, steen- of grondaanvallen. Kom je echter een bug-, grass-, steel- of ice-pokémon tegen, haal Scorbunny, of één van zijn evoluties, dan zo snel mogelijk tevoorschijn. Maar onthoud: die beesten kunnen altijd een tweede type hebben dat ervoor zorgt dat vuuraanvallen niets uithalen – daarom is het fijn dat het konijn ook andere aanvallen uit zichzelf leert.

Neem je Scorbunny mee in het verhaal, dan is de eerste gym, die sukkel met z’n gras-pokémon, een eitje. Maar dit keer vormt Nessa wel uitdaging, omdat de Scorbunny-lijn niet tegen water kan. Later heb je waarschijnlijk ook snel de overhand in de gym van Ice (in Pokémon Shield), maar krijg je het aanzienlijk lastiger tegen de Rock-gym.

Verder is het belangrijk dat Scorbunny uiteindelijk hoge Attack- en Speed-stats heeft en gelukkig een moveset die daarbij past (zoals de vuuraanval Fire Fang).

pokemon

Sobble

Last, but not least: Sobble. Dit pure watertype krijgt er eveneens geen extra type bij tijdens het evolueren. Daardoor krijg je er ook geen kwetsbaarheden bij, dus dat is mooi meegenomen. Naast wateraanvallen, leert Sobble ook normal-, dark- en bug-aanvallen, waardoor je hem iets breder kunt inzetten dan Grookey. Maar niet breder dan Scorbunny.

Van de drie starters heeft Sobble de minste kwetsbaarheden, namelijk alleen elektriciteit en gras. Je kunt hem het beste gebruiken wanneer je een pokémon van het type ground, rock of fire voor je hebt staan, aangezien zijn wateraanvallen dan supereffectief zijn.

Sobble is ook meteen de pokémon waar je het waarschijnlijk moeilijk mee gaat hebben in het begin, aangezien de eerste gym dus gras-pokémon gebruikt. De tweede gym doet je dan waarschijnlijk niet zoveel, terwijl de vuur- en steen-gymleiders (de laatste zit in Pokémon Sword) bang voor je moeten zijn.

Uiteindelijk groeit Sobble uit tot een pokémon met hoge Special Attack en Speed-stats. Hydro Pump is zijn sterkste aanval, die tachtig procent van de keren raakt.

pokemon

Welke starter-pokémon kun je het beste kiezen?

Nu we alle feiten op een rijtje hebben, is het tijd om te kiezen. Welke starter-pokémon is nou de beste? In alle eerlijkheid maakt het antwoord niet uit. Je vangt onderweg genoeg andere pokémon om de zwakke punten op te vangen of de sterke punten te verbeteren. Natuurlijk speel je niet alleen met de starter. In het begin kan het misschien wel even lastig zijn als je nog niet zo handig bent met het vangen. Als we echter puur op de eerste twee gyms letten, effectief het begin van de games, dan is Grookey de beste keuze. Die heeft het gemakkelijk bij gym één en twee.

Zowel Grookey als Sobble kun je inzetten tegen drie verschillende typen pokémon, terwijl Scorbunny tegen vier typen effectief is. Bovendien is het zo dat Grookey de meeste kwetsbaarheden heeft en Sobble de minste. In tegenstelling tot die twee pokémon, is Scorbunny geen aanbeveling tegen grondaanvallen. En aangezien de grondaanval Earthquake, ook de leren als losse aanval als die niet in de moveset zit, in-game en bij spelers nog steeds heel populair is, krijg je het toch al gauw moeilijk wanneer veel beesten die aanval gebruiken.

Pokémon is een videogame en je starter uitkiezen is daarom geen exacte wetenschap. Je zou helemaal kunnen gaan berekenen welk pokémon-type het vaakst voorkomt in het spel, maar van wat we tot nu toe gezien hebben, lijkt daar prima balans in te zitten. Alle drie de beesten zijn effectief tegen drie typen en Sobble heeft dus de minste kwetsbaarheden. Als je dat belangrijk vindt, dan is Sobble voor jou de beste keuze. Uiteindelijk is het belangrijk dat je plezier beleeft aan een Pokémon-game, dus kies voor het beestje dat je het tofst vindt.

Heb je zelf al de keuze gemaakt en zit daar een mooi verhaal achter, laat dat dan vooral weten in een reactie! Zo kun je beginnende spelers mogelijk op weg helpen.

Pokémon Sword en Pokémon Shield zijn nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.5/5 volgens 8 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Google Stadia instellen, code krijgen en naam instellen

Dit zijn de systeemeisen voor Half-Life: Alyx