De verwachtingen voor het spel zijn hooggespannen, want het wordt gemaakt door ex-Google-startup Niantic. De studio was in eerste instantie bekend van de mobiele game Ingress, maar werd pas echt een bekende naam toen Pokémon Go een wereldwijd fenomeen werd. Wizards Unite, zoals de Harry Potter-game heet, is de eerste game die Niantic maakt na Pokémon Go. En Wizards Unite heeft als het aan de achterliggende franchise ligt alle potentie om net zo’n succes te worden als Pokémon Go.
In de game heeft The Calamity plaatsgevonden, waardoor er van alles uit de magische wereld in de mensenwereld terecht is gekomen. Muggles (mensen) worden zo geconfronteerd met objecten (Foundables) en personages en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Vandaar dat jij een tovenaar wordt bij de Statute of Secrecy die hele boel bij elkaar moet krijgen voor een enkeltje tovenaarswereld.
Wizards Unite
Over het algemeen wordt Wizards Unite qua gameplay niet heel anders dan Pokémon Go. De game, die is aangekondigd in november 2017, werkt ook met een Google Maps-achtige landkaart van je eigen omgeving. Hierin zijn ditmaal geen Pokémon, maar artefacten verstopt. Denk daarbij niet alleen aan zomaar op straat, maar ook in openbare gebouwen, zoals bibliotheken en monumenten. Heb je er eentje gevonden en kun je hem bereiken, dan krijg je hem niet zomaar mee. Je moet er magie voor gebruiken – en een beetje geweld.
Je leert in de game toverspreuken gebruiken voor in gevechten met slechteriken als Dementors en andere Complications, want zo heten deze vijanden. Er verschijnt tijdens een gevecht een vorm in beeld die jij met je vinger op het scherm moet natekenen, als je dat accuraat en snel doet, dan val je de vijand aan. Lukt dat een paar keer goed, dan win je waarschijnlijk het gevecht. Vervolgens staat dat artefact in je Registry en het is natuurlijk de bedoeling dat je die helemaal vol krijgt.
Spell Energy
Gevechten aangaan en winnen gaat natuurlijk niet goed tot in de oneindigheid. Daar heb je namelijk Spell Energy voor nodig, wat naar beneden loopt als je meer gevechten doet. Je kunt bij een Inn, een soort herberg, dan even opladen. Er zijn ook toverdrankjes te vinden, en ze doen allemaal wat anders: eentje kan bijvoorbeeld healen, terwijl een ander bepaalde vaardigheden tijdelijk extra sterk maakt.
Wizards Unite belooft op die manier wat rpg-achtig te worden. Dat begint al als je het spel start. Je kiest voor je personage een toverstaf, huis en beroep, namelijk Auror, Magizoologist of Professor. De beroepen hebben alledrie skill trees en die doorloop je door tovenaarslessen te volgen. Carrièreswitch? Geen probleem, je kunt je beroep altijd veranderen, zonder verlies van voortgang.
Een andere vernieuwing in Wizards Unite vergeleken bij Pokémon Go zijn Portkeys, die je net zo krijgt als eieren (door genoeg stappen te zetten dus). Deze zijn toegevoegd om je nog meer die magische J.K. Rowling-wereld in te trekken, want hiermee speel je Augmented Reality-ervaringen vrij waarin zich een poort opent waarna je in een scène uit Harry Potter stapt. Je staat dan bijvoorbeeld ineens in de winkel van Olivander, waar je vijf Wrackspurts moet vinden (een soort gloeiende bollen) die je weer Foundables opleveren.
Multiplayer
Het tovenaarsbestaan is net als dat van een pokémonmeester niet per se eenzaam. Net als in de gezamenlijke battles in Pokémon Go, kun je in dit Harry Potter-spel je multiplayerhart ophalen; de game heet natuurlijk niet voor niets Wizards Unite. Met vier anderen kun je het in Fortresses namelijk opnemen tegen grotere monsters, zoals Death Eaters. Doen jullie dat met succes, dan krijg je nieuwe dingen in je Registry.
Het spel is zowel op iOS- als Android-toestellen te downloaden (leeftijd: 7+) en in het Nederlands te spelen. Net als Pokémon Go is het een free-to-play-game, waarbij je je echte geld kunt gebruiken om items te kopen. Dat is dan weer iets minder magisch, maar dat staat waarschijnlijk het succes van dit spel niet in de weg, zo hebben we geleerd van Niantics vorige hit.
De game is nu te downloaden.