in

Alles over New Game Plus in Fire Emblem: Three Houses


In Fire Emblem: Three Houses kies je uit drie grote partijen die een andere rol in het verhaal vervullen. Als je het einde gezien hebt van het ene verhaal, kun je terecht in één van de twee andere verhalen voor wat extra perspectief (wat al een prima reden is om de game nog een keer te spelen). Maar dat is niet de enige bonus: je kunt namelijk je voortgang meenemen. Speelde je dus eerst met Black Eagles (wat ons betreft canon), dan kun je daarna de rest uitproberen in new game+.

Het mooiste aan new game+ is dat je toegang krijgt tot functies die je eerder niet bent tegengekomen in de game. Je krijgt toegang tot deze modus door Fire Emblem: Three Houses tenminste één keer uit te spelen, waarna de game je vraagt of je een speciale save wil aanmaken voor new game+. Geadviseerd wordt om dat op een nieuwe file te doen, maar in feite maakt het weinig uit. Je kunt verder toch niets meer doen met je eerste avontuur. Dus sla op waar je zelf wil.

Mocht je Fire Emblem: Three Houses overigens nog niet hebben uitgespeeld, geen probleem: we behandelen in dit artikel geen spoilers over het verhaal of de personage(s). Het gaat hier puur om gameplayelementen. Wellicht ben je nog niet zo ver dat alle termen je direct bekend voor komen, maar dat scharen we niet meteen onder de categorie spoilers. In de kern komt het erop neer dat je in new game+ processen kunt optimaliseren, waardoor het grinden flink verminderd wordt.

fire emblem three houses

Voortgang meenemen

Je neemt verschillende dingen mee vanuit je vorige avontuur. Denk bijvoorbeeld aan unieke bataljons, die alleen verkrijgbaar zijn via specifieke personages of één van de drie verhaallijnen. Daarnaast neem je alle ontgrendelde bonussen mee die je hebt vrijgespeeld bij de heiligenstandbeelden in de kerk. De winkels verkopen tevens alle items die je aan het einde van het verhaal kon kopen – op de speciale shops zul je echter nog even moeten wachten.

Mocht je een tweede playthrough willen beginnen met een verse uitdaging in het verschiet, dan ben je natuurlijk vrij om de bonussen te negeren (of gewoon een nieuwe save te beginnen, zonder new game+). We kunnen het echter wel aanraden gebruik te maken van je bonussen, omdat ze de tweede speelsessie een stuk gemakkelijker en sneller laten verlopen. Je kunt de zogenoemde Persona-elementen (zoals thee drinken en cadeautjes geven) bijvoorbeeld overslaan.

Niet dat die elementen niet leuk zijn, natuurlijk. Ze maken de game uitgebreider en je bouwt zodoende een band op met je teamleden. Echter, de tijd die nu vrijkomt kun je spenderen aan andere dingen, zoals extra gevechten initiëren en daardoor meer renown points verzamelen. Die punten gebruik je in playthrough één bij die eerder genoemde standbeelden, maar in je tweede avontuur kun je ze voor veel meer dingen gebruiken. Bijvoorbeeld je professorlevel.

fire emblem three houses

Je professorlevel omhoog gooien

Omdat je je renown points niet meer per se hoeft te gebruiken bij die standbeelden, kun je je professorlevel nu sneller laten stijgen. Dat deed je eerst door te vissen of bloemen te planten, maar nu kun je dat simpelweg vanuit het menu doen (in je eigen kamer, bij je bureau). Zo krijg je sneller toegang tot extra activiteitenpunten, waardoor je nog sneller banden kunt opbouwen met je teamleden en over het algemeen heel vroeg in de game veel meer dingen gedaan krijgt.

Daarnaast kun je die punten gebruiken voor het uitbouwen van je team. Je behaalt nieuwe skill levels voor je soldaten, ontgrendelt veel sneller specifieke combat arts en krijgt ook sneller toegang tot klassen die je anders over het hoofd zou hebben gezien. Dit voelt misschien een beetje goedkoop aan zonder er veel tijd aan te besteden, maar dit stelt je als speler wel in staat om meer te experimenteren met je team. Het is tevens mogelijk om direct de support levels te verhogen.

Bovendien is het zo dat je meer renown points krijgt, omdat je new game+ speelt. Dit is in feite een soort cadeautje voor het uitspelen van de game. Je ontgrendelt de punten door deel te nemen aan gevechten en het voltooien van missies. Kortom: je kunt dit keer niet alleen veel meer met je punten doen, je krijgt er ook veel meer dan voorheen het geval is. Dat is wat ons betreft een win-winsituatie. Plus: je hoeft er helemaal niet lang voor de grinden!

fire emblem three houses

Extra crests vrijspelen

Om nog maar te zwijgen over de crests die je kunt kopen met je renown points. Naast al het bovenstaande is het ook mogelijk extra crests, speciale krachten die middels genen en om magische redenen worden doorgegeven aan kinderen, vrij te spelen. Zo kun je elk personage extra vaardigheden en handige hulpmiddelen meegeven en een team bouwen zoals jij dat precies voor ogen hebt. Ook dit levert extra experimentatiemiddelen op, dus probeer vooral veel combinaties uit.

Verder zijn er nog een aantal kleine dingen die je kunt doen. Zo kun je nu heel je team een ander uiterlijk geven (die van na de time jump). Ook kun je een Fire Emblem-amiibo scannen en daarmee een nieuwe locatie ontgrendelen in de game: de Holy Tomb. Daar tref je niet alleen Sothis aan, waardoor je de Sothis Shield krijgt, ook vind je hier geregeld speciale en zeldzame items die je normaal niet zo snel op de grond zult tegenkomen. Kom hier dus geregeld langs voor meer spullen.

Toegegeven, veel van deze elementen hadden we graag gezien in onze eerste playthrough, maar we snappen waarom Intelligent Systems ervoor gekozen heeft dit voor new game+ te bewaren. De eerste keer komt er al veel op spelers af en zijn er al genoeg (nieuwe) elementen om nieuwe en oude spelers te bekoren. Bovendien vallen de nieuwe elementen goed op hun plek, juist omdat je al zo bekend bent met de game en zijn mechanics. Reden genoeg om aan new game+ te beginnen dus!

Fire Emblem Three Houses is beschikbaar voor de Nintendo Switch. Lees hier de review van Bas.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Apex Legends vraagt minstens 178 euro voor cosmetisch item

Vijf games die we willen zien op Gamescom 2019