De Xbox One is de meest recente console van Microsoft. Het bedrijf mengde zich in 2001 (in 2002 in Europa) in de consolemarkt met de oorspronkelijke Xbox, gaf daar in 2005 vervolg aan met de Xbox 360 en begon in 2013 met het uitrollen van zijn derde generatie, de Xbox One. Waar het bedrijf bij de aankondiging van laatstgenoemde console flink wat kritiek te verduren kreeg vanwege nadelige keuzes voor consumenten, heeft Microsoft dat in de loop der jaren goedgemaakt met vele klantvriendelijke toevoegingen. De Xbox One is daardoor een prima keuze voor gamers die een krachtige console in huis willen halen.
Hoe zit het eigenlijk met die klantonvriendelijke keuzes?
Toen de Xbox One aangekondigd werd, had Microsoft een heel andere console voor ogen dan de Xbox die uiteindelijk op de markt verscheen. Allereerst was het de bedoeling dat je om de zoveel tijd online moest inchecken om je games te kunnen spelen. In het verlengde daarvan zou het ook niet mogelijk zijn om games door te verkopen of uit te lenen aan vrienden. Dat is allemaal nog voor lancering teruggedraaid. Dus ja: je kunt je games gewoon doorverkopen of uitlenen en nee, een internetverbinding is nagenoeg nooit nodig om games te kunnen spelen. Natuurlijk heb je wel nog een internetverbinding nodig om updates te downloaden of spellen online te spelen.
En Kinect? Waar is dat apparaat gebleven?
De Xbox One lanceerde met een nieuwe versie van Kinect, de geavanceerde camera waarmee je games kan besturen en via stemcommando’s je console aan kunt sturen. Het enthousiasme voor het apparaat (en soortgelijke bewegingsgevoelige apparatuur) stond echter al vrij snel op een laag pitje en Microsoft besloot Kinect niet meer te produceren. Mocht je toch een Kinect willen kopen – bijvoorbeeld voor de games die er nog voor bestaan – let dan op dat je de (tevens niet meer geproduceerde) adapter erbij koopt, want dat is de enige manier om hem aan de Xbox One S of Xbox One X aan te sluiten.
De verschillende Xbox One-modellen
Er zijn in de loop der jaren diverse edities van de Xbox One verschenen, maar op dit moment zijn er twee verschillende versies die je aandacht verdienen: de Xbox One S en de Xbox One X. De Xbox One S is de ‘normale’ console, een compactere versie van de oorspronkelijke Xbox One. De Xbox One X is de krachtigere editie die games nog mooier afbeeldt op daarvoor geschikte televisies. Alle Xbox One-games zijn op beide modellen beschikbaar. Bijna alle bundels die verkrijgbaar zijn van de console komen met een interne harde schijf van 1 TB, al zijn er ook versies van de S te vinden met 500 GB.
De Xbox One S is in een stijlvolle, witte kleur verkrijgbaar en is op zichzelf al een behoorlijke krachtpatser met een gemodificeerde 1.75 GHz AMD 8-core CPU en 8 GB aan DDR3-geheugen, waarvan 5 GB voor games wordt gebruikt (de rest is voor het besturingssysteem gereserveerd). De console is veertig procent kleiner dan de originele Xbox One en daarnaast zit de ‘power brick’, het kastje dat voorheen aan de stekker van het apparaat vastzat, in het apparaat geïntegreerd. Net als de nog krachtigere Xbox One X ondersteunt de S zogenaamde ‘HDR’-technologie, waardoor kleuren in games nog levensechter overkomen. Ook kun je je favoriete films in 4K afspelen wanneer ze op een Ultra HD blu-ray geleverd worden. Voor beide technologieën is een televisie nodig die deze ondersteunt om daadwerkelijk het verschil te zien.
De Xbox One X is daarentegen wat forser, maar ook de krachtigste console die op dit moment verkrijgbaar is. Het apparaat is zowel in het zwart als wit verkrijgbaar, verhoogt de CPU naar 2.3 GHz en het DD3-geheugen naar 12 GB, waardoor games nog stabieler lopen. Daarbij ondersteunt de X naast HDR en het afspelen van (4K-)blu-rays tevens een 4K-resolutie bij games die daarvoor geschikt zijn. Daardoor zijn er nog meer details zichtbaar in games. Wederom geldt hier dat je er een geschikte televisie voor moet hebben om dat te zien. Toch kunnen ook mensen met een oudere HDTV vaak een verschil in kwaliteit waarnemen.
De Xbox One-controller
Ongeacht welk model je in het bezit hebt, de controllers werken op alle systemen. Microsoft legt veel nadruk op de controllers deze generatie. Naast de standaardversie die in verschillende kleuren verkrijgbaar is, erg fijn in de hand ligt en dankzij de soepele triggers uitermate geschikt is voor shooters, heeft het bedrijf ook de Elite Controller gelanceerd. Deze prijzige controller (zo’n 149 euro) komt met verschillende onderdelen die je naar gewenst op de controller kunt plaatsen of er weer af kunt halen. Op deze manier pas je de controller naar je eigen speelstijl en wensen aan. Leuk feitje is overigens dat Microsoft het mogelijk maakt je eigen, unieke én officiële controller te ontwerpen.
Mocht je overigens sowieso een extra zakcentje over hebben voor een goede Xbox-controller, dan kunnen we je van harte de Xbox Elite-controller aanraden. Wij hebben er hier op de redactie een tijdje mee mogen stoeien, en als je fanatiek gamer bent en een Xbox One aanschaft, is het eigenlijk wel een must-have.
De Xbox One-games
Leuk en aardig al die hardware, maar hoe zit het nou met de games op Xbox One? De console blinkt net als de PlayStation 4 uit in third party-spellen: bijna alle grote releases komen erop uit, van de nieuwste Assassin’s Creed- en Call of Duty-games tot recente releases als Resident Evil 2 Remake, Metro Exodus en Sekiro: Shadows Die Twice. De Xbox One heeft daarentegen iets minder ondersteuning van Japanse third party-games, simpelweg omdat de console in Japan nauwelijks verkoopt. Veel Japanse studio’s zien het westen echter als een belangrijke markt en brengen hun games toch op de console uit.
Microsoft heeft ook diverse interne studio’s. Bekende first party-titels zijn bijvoorbeeld de Halo- en Gears of War-reeksen, de diverse Forza-racegames, Rare-franchises zoals Banjo-Kazooie, Killer Instinct en het aankomende Battletoads, en de Ori-platformers. Toch menen veel gamers dat het first party-aanbod op de Xbox One beter kan, zeker in vergelijking met de concurrerende platforms. Microsoft lijkt het daar mee eens te zijn, want het heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het opkopen van studio’s. Zo vallen Ninja Theory (Hellblade), Playground Games (Forza), Compulsion Games (We Happy Few) en Obsidian Entertainment (Fallout: New Vegas, The Outer Worlds) nu onder het bedrijf uit Redmond. Ook heeft Microsoft de nieuwe first-party studio The Initiative opgericht. Het kan echter nog even duren voordat we nieuwe, exclusieve games van deze ontwikkelaars te zien krijgen en het zou best eens kunnen dat Microsoft hier pas tijdens de volgende generatie de vruchten van plukt.
Vraag je je af wat de beste Xbox One-games zijn? InsideGamer heeft hier een handige lijst met de tien beste Xbox One-games. Deze lijst wordt regelmatig van een update voorzien.
De verschillende services voor Xbox One
Microsoft heeft deze generatie hard gewerkt aan het opbouwen of perfectioneren van een aantal services waar Xbox One-gamers toegang tot hebben. Deze maken de Xbox One een zeer flexibel platform met een breed aanbod aan mogelijkheden. We nemen ze hieronder met je door.
Xbox Live Gold
Xbox Live Gold is de dienst waarmee je games online kunt spelen. De online multiplayer van alle Xbox One-games is dus alleen beschikbaar voor leden van dit abonnement. Je kunt op allerlei plekken diverse kaarten kopen voor een abonnement van een kwartaal, halfjaar of jaar, of je kunt via je Paypal- of creditcardgegevens direct via de Microsoft Store op de Xbox One lid worden. Naast dat Gold je toegang geeft tot online multiplayer, ontvang je ook elke maand digitaal een aantal gratis Xbox One- en Xbox 360-games. Deze spellen kun je zolang je lid bent van Xbox Live Gold blijven spelen.
Backwards compatibility
Microsoft hamert als geen ander bedrijf op het belang van je oude games te kunnen spelen op zijn nieuwe console. Er is dan ook een enorme hoeveelheid Xbox 360-games speelbaar op de Xbox One, en er zijn zelfs een aantal spellen die op de originele Xbox verschenen speelbaar. Heb je de oude games nog fysiek in huis liggen, dan kun je die in je Xbox One stoppen om meteen aan de slag te gaan. Had je ze ooit digitaal gekocht via je Xbox Live-account, dan kun je ze downloaden. Mocht je ze nog nooit eerder hebben gekocht, dan is dat nu alsnog mogelijk via de Microsoft Store op de Xbox One. Daarbij komen er voor diverse oude games – waaronder Red Dead Redemption – updates uit die de games nog mooier maken op je Xbox One. Hier is een complete lijst met alle backwards compatibility titels.
Game Pass
Project xCloud
Project xCloud is een technologie die nog in ontwikkeling is bij Microsoft. Het is vergelijkbaar met Game Pass, in de zin dat de abonnementsservice diverse Xbox One-games moet aanbieden, maar in plaats van downloaden kun je de games streamen. Daardoor heb je dus geen schijfruimte nodig… en in feite ook geen hardware! Het is de bedoeling dat xCloud straks te gebruiken is op allerlei apparaten, waaronder smartphones en tablets. Dit is echter nog toekomstmuziek, Microsoft is van plan later dit jaar meer bekend te maken over xCloud.
Xbox Anywhere
Het is mogelijk om diverse Xbox One-games op pc te spelen. Het gaat hierbij om games die Microsoft zelf uitbrengt en onder ‘Xbox Anywhere’ vallen, zoals State of Decay 2, Gears of War 4 en Sea of Thieves. Het mooie is dat je de game maar één keer hoeft te kopen, en je het vervolgens zowel op je Xbox One als Windows 10-pc kunt spelen. Daarbij wordt zelfs je savedata over de systemen gedeeld. Overigens kun je ook Xbox Game Pass op je pc aanschaffen, maar let op: het aanbod is hier veel kleiner dan Game Pass op Xbox One.
Vijf onmisbare apps voor Xbox One
Via de Xbox One kun je diverse apps binnenhalen waarmee je allerlei handige dingen kunt doen of toffe programma’s kunt bekijken. Deze vijf apps raden we dan ook van harte aan.
Netflix – Misschien de grootste inkopper die er is, maar nou en? Netflix heeft een flink aanbod aan films en series. Eer je daar doorheen bent, ben je maanden, zo niet jaren, verder.
Plex – Met deze app stream je via je thuisnetwerk al je films en series van je pc naar de Xbox One. Op die manier is je Xbox One in feite je mediacenter!
EA Access – EA Access is zo’n beetje de Game Pass van Electronic Arts. Voor maar 3,99 euro per maand krijg je toegang tot een hele hoop oudere games van de uitgever – en daar zitten genoeg parels tussen. Oh, en tien procent korting op nieuwe EA-games is natuurlijk ook niet verkeerd.
Wireless Display App – Door deze app op je Xbox One te zetten kun je je pc-games naar je Xbox One-streamen. Zo kun je lekker onderuitgezakt op de bank met je controller games via bijvoorbeeld Steam doorspelen. Overigens is het ook mogelijk om je Xbox One-games te streamen op je pc via Xbox Live, binnen je thuisnetwerk. Feitelijk spiegel je trouwens gewoon je hele desktop naar je tv, zodat je op die manier je televisie zelfs zonder kabels als tweede scherm kan gebruiken.
Amazon Prime – Het aanbod van Amazon Prime is niet zo uitgebreid als dat van Netflix, maar de service begint steeds meer toffe originele content te krijgen. Denk aan Homecoming, American Gods en Patriot. Daarbij kun je flinke marathons houden met (moderne) klassiekers als The Office (US), 30 Rock, Seinfeld en Mr. Robot.
Hopelijk ben je nu helemaal op de hoogte van alle hardware- en softwarefeitjes rondom de Xbox One en kun je gebaseerd op deze informatie een weloverwogen keuze maken. Wordt de Xbox One jouw toekomstige console? En, mocht je natuurlijk al een Xbox One in huis hebben, en je hebt nog goede tips voor mensen die r net één hebben aangeschaft, drop die dan zeker in dse comments.
(Er komen ook guides als deze aan voor de PlayStation 4 en de Nintendo Switch.)