Minecraft Earth speel je niet op de pc of console zoals het origineel (dat al tien jaar oud is!), maar op een smartphone met iOS of Android. Het is een smartphonespel waarin je in de echte wereld digitale elementen ziet middels augmented reality. Denk aan Minecraft-blokken die je buiten verzamelt en dan, eventueel samen met andere Earth-spelers, gebouwen van maakt die anderen kunnen zien. Het is niet mogelijk om een bouwwerk zonder je toestemming stuk te slaan, want je moet mensen hebben uitgenodigd om bouwwerken aan te passen.
Azure en Bedrock
Deze op Microsoft Azure en de Bedrock engine leunende game hecht aanzienlijk meer belang aan augmented reality dan Pokémon Go ooit heeft gedaan. Je gebruikt in feite Open Street Maps, een open source kaartenprogramma, met daaromheen een Minecraftschil. Daarbij moet je echt je telefoon omhoog houden om virtuele objecten en andere spelers te kunnen zien, dus Earth geeft je hoogstwaarschijnlijk niet de keuze om het uit te zetten. De objecten, genaamd tapables, zien er lekker blokkerig uit, precies zoals je dat van Minecraft gewend bent. Weet je zo’n tapable te verkrijgen, dan krijg je daardoor blokjes, dieren, monsters of andere bouwopties.
Microsoft denkt natuurlijk wel na over waar die tapables zoal geplaatst worden. Je kunt ze alleen vinden in publieke plaatsen, dus bedrijven, privépanden en drukke wegen worden niet in deze game gebruikt. Niet dat je helemaal niet in je eigen huis kunt spelen, want daar heeft Minecraft Earth iets anders voor. Dankzij zogeheten Build Plates kun je thuis zelf de bouwstenen die je onderweg hebt meegenomen gebruiken om op een kleine schaal iets te bouwen. Je moet ze wel gebruiken op een platte ondergrond, zoals een eettafel of de vloer. Vrienden kunnen je bouwwerk ook bij je thuis komen bekijken, maar daarvoor moeten ze wel fysiek in dezelfde kamer aanwezig zijn. En niet alleen bekijken: je vrienden kunnen je build plate beïnvloeden, waarna je buiten een plek kunt vinden om je creatie te plaatsen.
Adventures
Naast die tabables verschijnen er adventures in Minecraft Earth. Hierin kun je zeldzame grondstoffen mijnen en speel je minigames, terwijl bijvoorbeeld een vijand pijlen op je schiet, die je vervolgens moet ontwijken door zelf ook te bewegen. Dat klinkt heel vet, want dit soort snelle interacties dat missen we in Niantic’s games. In vergelijkbare moet je weleens een aanval ontwijken, maar dat doe je simpelweg door snel vegen op je scherm, in plaats van zelf fysiek in beweging komen. En heb je een vijand verslagen met je zwaard en ligt er een paar meter verder loot, dan moet je daar toch echt zelf heen lopen om het te verzamelen.
Mocht je dus vinden dat Pokémon Go en Wizards Unite al erg veel beweging van je verwachten, dan kun je maar beter vast goede wandelschoenen kopen voor Minecraft Earth. Het constant moeten wandelen om loot te pakken kan natuurlijk ook behoorlijk irritant worden. Zeker omdat je telefoonspellen meestal even kort tussen het reizen door speelt en niet per se urenlang op jacht gaat. Vaak blijft het bij een blokje om gaan om toch even te pakken wat je wil hebben, daarbij lettende op je in-game honger en gezondheid.
Free-to-play en microtransacties
Minecraft Earth is een free-to-play-game, maar het is nog onbekend wat we kunnen verwachten qua microtransacties, zoals hoe opdringerig ze zijn. In ieder geval is er beloofd dat het spel niet pay-to-win is, dus het is de balans tussen veel tijd in de game steken en betalen om per direct je doel te halen zou goed moeten zijn. In ieder geval zitten er geen loot boxes in het spel, dus ook Belgische gamers kunnen straks met een gerust hart Minecraft Earth spelen. Er is geen cross-play mogelijk met Minecraft, want deze game staat in principe van zijn gigantische broer. Al zouden we het tof vinden om op de een of andere manier onze bestaande werelden in de echte wereld te zien.
Wil je uitproberen of Minecraft Earth inderdaad potentie heeft om Pokémon Go op te volgen, dan hoef je niet heel lang te wachten. Deze zomer verschijnt er een gesloten beta, waarbij het de bedoeling is dat er honderdduizenden gamers de game gaan testen. Als je achttien jaar of oude bent kun je je hier inschrijven voor de bèta.. Wanneer die precies van start gaat is nog onbekend
Check hieronder de eerste gameplay van Minecraft Earth door DanTDM, die alvast toegang heeft gekregen tot de game
Minecraft Earth verschijnt dit jaar voor iOS en Android. De bèta vindt deze zomer plaats.