in

Animal Crossing: New Horizons – Dit wil je alvast weten


Animal Crossing: New Horizons pakt het iets anders aan. Je komt dit keer aan op een eiland, zonder spullen. Je krijgt van Tom Nook, de beruchte wasbeer, enkele benodigdheden, zoals een tent, een lamp en een bed. En daarmee moet je het voorlopig doen. Dat is het beginpunt: je bouwt je leven en de gemeenschap op door gebruik te maken van natuurlijke bronnen die je vindt op het eiland.

Je begint met niets

Dat klinkt als een hoop werk – en dat is het ook – maar dat is juist onderdeel van het plezier in Animal Crossing: New Horizons. Tijdens een Nintendo Treehouse-uitzending zeiden ontwikkelaars Aya Kyogoku en Hisashi Nogami dat ze spelers de kans willen geven om alles zelf te doen. Je komt dus niet aan in een vooraf bepaalde stad, maar bent straks zelf de vormgever.

De natuurlijke bronnen gebruik je voor het bouwen van meubels, gereedschap en kleding. Dingen als stenen, hout en klei zijn in grote getale aanwezig. En alles wat je niet gebruikt voor crafting (een element dat rechtstreeks uit Animal Crossing: Pocket Camp lijkt te komen), kun je verkopen aan Timmy. Een groot verschil met voorgaande delen is dat je dit keer meubels ook buiten kunt neerzetten.

Animal Crossing New Horizons

Buren in Animal Crossing: New Horizons

Je begint het avontuur wel met een paar buren. Ze zullen, zeker in het begin, contact met je houden. Zo weet je zeker dat ze je plannen niet zullen dwarsbomen.

Verder is het goed om te weten dat Tom Nook niet de slechterik is, zoals de game wel doet vermoeden. Dit keer wacht de rijke wasbeer net zo lang op zijn terugbetalingen totdat je al je geld bij elkaar gesprokkeld hebt. Je zult dus niet te maken krijgen met woekerrentes. Daarentegen lijkt Nook je overal in te willen steunen, door je geld te geven voor allerlei dingen die je niet nodig hebt.

Nook Miles en de NookPhone

Je krijgt in-game toegang tot een speciale telefoon, genaamd de NookPhone. Hiermee houd je je dagelijkse activiteiten bij en vind je recepten voor bijvoorbeeld bouwwerken en gerechten. Met het toestel kun je ook Nook Miles verzamelen door verschillende taken te voltooien, groot en klein. Zelfs het verwijderen van onkruid levert punten op, dus hopelijk levert dat een constant gevoel van progressie op. Wat we straks vrijspelen met die Nook Miles is nog niet duidelijk – maar Tom Nook kennende kan het niet veel goeds zijn. De wasbeer wint uiteindelijk in elke transactie.

De NookPhone heeft ook verschillende apps en zelfs een cameramodus. Met die camera kun je foto’s maken en filters toevoegen. Later krijg je toegang tot meerdere soorten apps, maar daar is vooralsnog weinig over bekend.

Animal Crossing New Horizons

Multiplayer en saves

Animal Crossing is altijd al een sociale game geweest en Animal Crossing: New Horizons zal niet anders zijn. Zo is er een offline coöperatieve modus voor vier spelers op dezelfde console. Met de NookPhone kun je andere spelers opbellen en uitnodigingen om samen te spelen, wat in feite neerkomt op het oppakken van de Joy-Con. Wil je online spelen met je vrienden? Dat kan ook: tot acht personen kunnen rondwandelen en dingen doen op het eiland.

Verder heeft New Horizons autosaves, zodat je niet ondertussen kunt valsspelen. Het is niet duidelijk of je de autosave kunt uitschakelen, maar we verwachten van niet. Mr. Resetti zit zodoende wel zonder baan, maar Kyogoku heeft bevestigd dat de mol ander werk gevonden heeft. Je komt hem dus ongetwijfeld nog een keer tegen. Het spel ondersteunt echter geen cloud saves, omdat Nintendo bang is dat we anders de game kunnen manipuleren qua tijd. Dat is dezelfde reden als destijds gegeven werd voor de Pokémon-titels. Het is dus niet mogelijk om constant naar belangrijke dagen te tijdreizen.

Korte feiten op een rij

Hieronder volgen een aantal kleinere zaken die belangrijk zijn om te weten:

  • Per Nintendo Switch kun je één eiland beheren
  • Er zijn meer aanpassingsmogelijkheden voor je eigen personage dan ooit
  • Bomen zijn gemakkelijker te verplaatsen
  • Je kunt amiibo gebruiken, maar hoe is nog niet duidelijk
  • Je kunt fierljeppen, echt waar

Aanvankelijk zou Animal Crossing: New Horizons in 2019 uitgekomen zijn, maar Nintendo had besloten de game uit te stellen. Een game uitstellen is nooit leuk nieuws, maar in veel gevallen wel een goede zet. Zo is de kans groter dat het spel tof wordt en dat alles straks werkt zoals beloofd. Gelukkig heeft de Nintendo Switch meer dan genoeg titels om je warm te houden. Wij zijn in ieder geval klaar om ons eilandavontuur te beginnen.

Animal Crossing: New Horizons verschijnt op 20 maart voor de Nintendo Switch.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 3/5 volgens 2 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Recensie: The Legend of Zelda: Phantom Hourglass

Animal Crossing: New Horizons heeft lokale multiplayer voor vier spelers