in

Appeltje voor de dorst: Apple Arcade-games nader bekeken

Abbonnementsdiensten duiken op steeds meer plekken op. Een televisie-, internet of telefoonabonnement is al lang niet het enige meer waarop je je kan abonneren. Ook games ontkomen niet aan deze trend. Apple biedt voor iPhone-gebruikers een speciale dienst genaamd Arcade aan. Voor €4,99 per maand krijg je onbeperkt toegang tot honderd games die alleen speelbaar zijn op een iPhone zonder microtransacties. Maar zijn dat eigenlijk wat serieus te nemen games? Verrassend genoeg zitten er pareltjes tussen, maar ook enorme miskleunen. Een paar appeltjes voor de dorst op een rij.

Pilgrims

Pilgrims is een puzzelspel van Amanita Design waarin je verschillende personages en voorwerpen verzamelt alsof het kaarten zijn. Het doel is om de overtocht over de rivier te maken, maar dat is niet gratis. De schipper is namelijk droevig en kan alleen opgefleurd worden wanneer je een prachtig zingende vogel weet te vangen. Zo begint een kolderiek avontuur in een prachtig vormgegeven wereld. Onderweg kom je bizarre personages tegen als een opvliegerige jager, een corrupte priester en een hyperactieve duivel. Als je alle figuren weet te helpen, kom je steeds een stapje dichterbij de vogel. Zo moet je de jager helpen door hem gekookte aardappelen te brengen. Aan jou de taak om die te verzamelen.

Elk personage dat je verzamelt, brengt een eigen reactie met zich mee als je een nieuw personage treft of voorwerp verzamelt. De jager mept bijvoorbeeld bijna iedereen en het hoofdpersoon is juist een redelijke reiziger die het gesprek aangaat. Dat maskeert het grootste minpunt van de game: de speelduur. Wie de puzzel snel doorheeft, kan binnen dertig minuten de overtocht maken, maar je zal zien dat je dan nog niet eens de helft van de prestaties hebt verzameld. Wie het spel opnieuw speelt, zal al snel zien dat door de wisselende reacties er meerdere wegen naar Rome leiden. Vooral dus nog een keer spelen!

Pilgrims is een aanrader, vanwege de grafische stijl, de soms absurde en zwarte humor en de herspeelbaarheid. Wel zijn de puzzels vrij eenvoudig en kun je er ontzettend snel klaar mee zijn, maar misschien is dat wel ideaal voor wanneer je onderweg bent.

Ultimate Rivals: The Rink

Wie wel eens ijshockey kijkt, weet dat het een snelle sport is, die soms onoverzichtelijk kan zijn. Ultimate Rivals neemt dat als uitgangspunt, want wat een chaos op je scherm. Ultimate Rivals is typisch zo’n mobiele game met flashy beelden en geluiden, maar weinig inhoud. Je speelt drie tegen drie (twee veldspelers, een keeper) en wie het meeste scoort wint, uiteraard. Potjes duren drie keer twee minuten, ideaal voor even in het openbaar vervoer.

De besturing werkt vrij eenvoudig met links in beeld een joystick, rechts de actieknoppen, waarvan passen waarschijnlijk de minst gebruikte zal zijn. De computergestuurde tegenstanders zijn niet vrij agressief, dus je raakt de puck niet snel kwijt. Wil je harder schieten, dan houd je simpelweg de schietknop langer ingedrukt. Het levert vrijwel altijd een goal op. De spelers hebben ook nog power-ups. De power-upmeter wordt bijgevuld door acties die je op het veld maakt en verschilt per speler. De ene tilt de Stanley Cup op en kan die kapot smijten op een tegenstander, een ander verzamelt ballen om zich heen als ware het de gele banaantjes uit Mario Kart.

Ultimate Rivals: The Rink is leuk als je een sportgame zoekt die niet te veel om het lijf heeft, maar niet een game waarvoor je een Apple Arcade-abonnement moet afsluiten.

Mini Motorways

Mini Motorways laat zich het beste omschrijven als Cities: Skylines volledig gericht op verkeer. Doel is om zoveel mogelijk forenzen van A naar B te krijgen. Als je dat niet tijdig lukt, dan is het game-over. Mini Motorways draait dus geheel om traffic management en doet dat op een uitstekende manier.

Je hebt keuze uit verschillende kaarten die allemaal gebaseerd zijn op echte wereldsteden. Je begint klein en moet eerst de rode auto van het rode huis naar een rode bestemming helpen. Later komen daar ook andere kleuren bij en zo ontstaat geheel organisch een complete stad. Het design is daarbij minimalistisch gehouden, wat het gevoel van een miniatuurstad onder je vingertoppen versterkt. Naarmate het drukker wordt in je stad, krijg je ook steeds meer claxons en motorgeluiden te horen. Zoals het een echte stad betaamt.

Wegen aanleggen is eenvoudig. Je hebt de keuze uit twee soorten: een normale weg en een verhoogde snelweg, die laatste is vooral zinvol om knooppunten te omzeilen of om grotere afstanden af te leggen. Verder kun je gebruikmaken van stoplichten en bruggen. Alle benodigdheden kunnen wel opraken. Het is dus belangrijk dat je je doelstellingen blijft behalen, want na iedere week krijg je weer een nieuwe voorraad.

Mini Motorways is typisch zo’n easy to learn, hard to master spel. Binnen enkele seconden leg je een paar wegen aan, maar naarmate steeds meer kleuren op je kaart verschijnen, raak je het overzicht al snel kwijt. Het maakt daarbij gebruik van een mooie minimalistische stijl met leuke geluidseffecten. Als er dan toch een nadeel is, dan is het dat bij een grote stad het overzicht snel weg  is. Een tweede kaartmodus om duidelijk te krijgen waar de knelpunten precies zitten, zou welkom zijn geweest.

Game of Thrones: Tale of Crows

Het laatste seizoen van Game of Thrones mag er dan opzitten, dat betekent niet dat het boek gesloten wordt. Voor liefhebbers is er daarom nu Tale of Crows voor Apple Arcade. Hierin staat de Nachtwacht centraal. Het spel vertelt over de eerste jaren van de broerderorde die Westeros beschermt tegen indringers uit het noorden, de Eerste Mensen die vechten tegen de Witte Lopers en de invallen van de Andalen in de onafhankelijke koninkrijken.

Voor liefhebbers van de serie die graag dieper duiken in George Martins wereld, is het een klein feestje. Het spel vertelt vooral verhalen via het versturen van kraaien. Jij als bevelhebber van de wacht maakt een keuze door een kraai te versturen naar de koninkrijken in het zuiden of naar expedities die ver voorbij de muur de mysteries van het noorden proberen te ontrafelen. Soms staat er een maester of passant voor de deur met een probleem. Iedere speler krijgt dus andere verhalen voorgeschoteld. Ondertussen zie je de expedities door de sneeuw ploegen, Slot Zwart geteisterd worden door een sneeuwstorm of kraaien met boodschappen wegvliegen.

Als bevelhebber kies jij waar je je broeders naar op pad wil sturen. Al snel kom je erachter dat sommige opdrachten vaker terugkomen: bijvoorbeeld bomen rooien om voorraden aan te vullen of zoeken naar vermiste broeders. Soms zitten er juist spannende verhalen tussen over dreigingen van Witte Lopers, Wildlingen en draken. De broeders die je erop uitstuurt kunnen daarnaast invloed hebben op de uitkomst. Elk karkater brengt namelijk zijn eigen eigenschappen mee. Maar de momenten dat die er toedoen, zijn helaas te verwaarlozen. Al is het wel oppassen: je broeders kunnen komen te overlijden wat ervoor zorgt dat je toch tweemaal nadenkt voordat je een keuze maakt.

Tale of Crows is voor de échte liefhebber die geen genoeg kan krijgen van Game of Thrones. Het spel is sfeervol en vertelt mooie verhalen, maar ook enkele repetitieve. Er is daarbij ruim aandacht besteed aan het maken van verschillende karakters die hun sterke en zwakke kanten hebben. Die zonder een gezicht, toch van vlees en bloed zijn. Dat is bewonderenswaardig voor zo’n klein spel, maar maakt het daarom een echt Game of Thrones-spel.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
MartinVerschoor
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rutgie

Lekker artikel. Heb veel tijd zitten in Mini Motorways. Benieuwd naar Fantasian ook, die eraan zit te komen.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door MartinVerschoor
MonsterCrab
1 jaar geleden

Lekker artikel Rutgie. Apple Arcade is stiekem toch erg tof. Er zitten games van hoge kwaliteit bij, die allemaal (?) ook met een controller te spelen zijn op een Apple TV.

Zelf heb ik megaveel uurtjes in Mini Motorways gestopt, maar ook Alba, Patterned en The Last Campfire zijn favorieten van mij.

Mijn favoriete Kratos cosplay

Elden Ring-trailer gelekt