in

“Are you sure you want to change your Gamertag?” Ja! Nee. Misschien…


Na minstens tien jaar heb ik besloten om mijn Gamertag te veranderen. En gek genoeg was dat best een lastige stap om te nemen. Het is niet zomaar even je nickname veranderen, het is een decennium lang de naam geweest hoe andere gamers mij kennen. Niet alleen op mijn Xbox, maar ook op platformen als Discord en Twitter. Maar bovenal hier op InsideGamer. In 2012 postte ik mijn eerste memberrecensie, ik mocht af en toe langskomen op de redactie en durf te stellen dat ik bij veel members bekend ben. Onder mijn oude naam. En dat gooi ik dus allemaal weg terwijl jij je misschien afvraagt wie ‘Cosmic Tsar’ dan is…
Het veranderen van mijn Gamertag was iets waar ik al een tijdje aan twijfelde, maar zoals gezegd bleek het iets te zijn waar ik toch moeite mee had. Ruim tien jaar lang bouw je toch een soort online identiteit op achter die nickname. Waarom dan toch veranderen? Net als sommige merken wel eens een verandering ondergaan, was het voor mij tijd voor een ‘rebranding’. Misschien is het voor anderen ook wel herkenbaar: op een gegeven moment zit je te kijken naar een naam die je verzon toen je een jaar of 14 was. Wat je toen supercool vond, is dat nu niet meer. Of klopt eigenlijk helemaal niet in het Engels. Of klinkt misschien een beetje arrogant. Of in mijn geval al deze dingen.

Dat een nieuwe alias echter niet makkelijk aan te nemen is, zie ik zelf ook hier op IG. Ik ben nog steeds niet helemaal gewend aan de naam Bert de Vries onder sommigen van de beste artikelen op deze site. In mijn hoofd staat daar nog altijd Kaiszer, de naam waaronder Bert prachtige membercontent verzorgde voordat hij de redactie ging versterken.

Of wat te denken van ons aller Smaakmaker? Na wat langere tijd afwezig te zijn geweest in de commentsectie, maakte hij zijn rentree. Ik gok dat het een week of twee duurde voordat iedereen een oude bekende herkende in zijn reacties. Kaassouflee was terug en vrijwel elke member die hier al wat langer rondhangt, refereerde weer naar hem met zijn oude username. Of lekkerder nog, de afgekorte variant: Kaas. Je naam is tenslotte niet alleen de tekst naast je avatar (ook al zo’n raar fenomeen overigens). Het is in ons brein allemaal gekoppeld aan een grotere persona die wordt gevormd in een mooie community als deze. Het is de taal waarmee je reageert, een imago dat je opbouwt, een voorkeur voor een bepaald platform.

En toch was ik toe aan iets nieuws. Niet dat ik verder iets anders ga doen dan ik voorheen deed. Maar omdat het vorige niet meer bij mij paste. Ik was er dus uit dat ik een nieuwe Gamertag wilde, maar dat bleek nog maar de helft van het proces. Een nieuwe verzinnen is ook geen makkie. Een toffe naam voor een gamepersonage in de character creator bedenken kost me vaak al moeite, laat staan een username voor mijzelf op alle online gameplatformen waar ik actief ben.

Sinds kort kan je op Xbox vrijwel elke naam aannemen, zelfs als die al bezet is. Je krijgt er dan alleen een nummertje achter om alle gebruikers toch uniek te houden. Dit werkt ook zo op bijvoorbeeld Discord. Wil ik dus niet. Na lang nadenken uiteindelijk dus Cosmic Tsar, gebaseerd op een uitspraak van één van mijn favoriete personages uit Final Space, een te onbekende animatieshow op Netflix. Weet je meteen waar mijn nieuwe avatar vandaan komt. Tsaren zijn fascinerend, het idee van een Tsar From Space vind ik awesome.

Is deze nieuwe Gamertag dan voor de eeuwigheid? Misschien niet. Maar voor nu vind ik ‘m vet en past ie bij hoe ik mijn online persona zie en kan ik er de komende tien jaar mee vooruit. Of niet, en dan verander ik hem wel weer. Maar het interessante is dat ik wel ben ga nadenken over wat zo’n ogenschijnlijk simpele naam nu nog meer betekent. Ik ben vast niet de enige die twijfelde over zijn of haar username. Dus ik ben ook benieuwd naar jullie verhalen. Vind je jouw nickname nog net zo tof als toen je hem bedacht? Zou je ooit een andere nemen, of ben je er toch ook aan gehecht? En waar heb je de naam eigenlijk op gebaseerd?

Rest mij alleen nog een laatste keer mijn oude Gamertag onder dit artikel te zetten. We had a good run.

– That Mr Awesome

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Verschillende Ubisoft-games draaien op next-gen consoles in 60 fps en 4k

Crash Bandicoot: On the Run goed voor ‘100+ uur aan gameplay’