in

Assassin’s Creed Odyssey tips – Griekse wijsheden


Quests

Assassin’s Creed Odyssey begint op Kefalonia vrij klein en afgesloten, waardoor je even de illusie krijgt dat elke kleine missie die je vindt van groot belang is. Zodra je het vasteland van Griekenland bereikt, raden we echter aan om je te focussen op de content die er echt toe doet. Quests aangegeven met een gouden symbooltje zijn quests die betrekking hebben op het verhaal, of volwaardige zijmissies. Dit zijn de leukste activiteiten om te ondernemen.

Assassins Creed

Op je kaart staan echter ook andere questsymbolen, zoals de Message Boards waar je Contracts en Bounties kunt ophalen en tijdelijke quests. Deze activiteiten zijn echter een stuk minder boeiend. ‘Schiet vijf schepen naar de kelder’, ‘vermoord alle bandieten’, dat soort triviale meuk. Stom genoeg verschijnen deze opdrachten gewoon in je questlijst, waardoor je al snel geneigd bent ze systematisch af te werken. Laat je echter niet gek maken en focus je gewoon op de leuke content. Eventueel kun je contracts wel aannemen. Mocht je dan terloops vijf Atheense schepen naar de kelder jagen, verdien je ongemerkt wat extra xp.

Focus je echter niet alleen op het verhaal, maar ook op de andere (goudkleurige) quests. Op een gegeven moment maakt het verhaal een sprong van level 23 naar 32. Om nou te voorkomen dat je dán ineens moet gaan grinden, is het verstandiger om eerder al een beetje bij te klussen. De zijmissies zijn bovendien leuk genoeg. Let wel op dat je niet per ongeluk een gebied binnenwandelt waar je ineens een veel hoger level voor nodig hebt. Hoewel Odyssey daar minder onvergeeflijk in is dan zijn voorganger Origins, blijft het frustrerend als álles een up hill battle is. Geloof ons, we spreken uit rijke ervaring, koppig als we zijn.

Mercenaries en Cultists

Alsof de quests niet al voor genoeg vertier zorgen, zijn er ook nog eens Mercenaries en later ook Cultists om te vermoorden. Mercenaries zoeken is niet nodig; zij vinden jou wel. Door gewoon de game te spelen zonder actief de Mercenaries op te zoeken, klim je omhoog in de ranglijst van de misthioi.

Assassins Creed

Cultists daarentegen moet je wel zelf opzoeken. Sterker nog, je moet ze eerst in het menu ‘ontmaskeren’ wanneer je genoeg clues over hun identiteit hebt verzameld. Vergeet dit niet te doen! Het is immers een beetje zonde als je een heel gebied hebt uitgekamd, inmiddels alweer zes eilanden verder bent en dan toch nog even terug moet alleen om nog even bij iemand een speer door zijn bast te rammen. Als je je echt slim wilt voelen, moet je eens op jacht gaan naar een Cultist wanneer je nog niet alle clues hebt gevonden en dus niet linea recta op het icoontje op de kaart af kunt lopen. Voor dat klassieke Assassin’s Creed-gevoel!

Conquest Battles

Over gebieden uitkammen gesproken: als je efficiënt wilt spelen, start je altijd een Conquest Battle zodra dat kan. Grote kans dat je via al je andere bezigheden de heersende factie verzwakt, doordat je bijvoorbeeld hun War Supplies in de fik steekt of een leider vermoord. Zodra het balkje dat aangeeft wanneer een natie verzwakt is bijna leeggelopen is, geeft het spel aan dat je zo’n gevecht aan kunt gaan. Wacht je dan te lang, dan versterkt de factie zich weer. Sla dus toe wanneer ze zwak zijn en verdien Epic Gear en een flinke lading XP. Wie niet per se loyaal is aan Sparta dan wel Athene, vecht altijd aan de aanvallende zijde, want dat levert betere beloningen op. Overigens kun je altijd opnieuw de bezetter verzwakken en een Conquest Battle uitlokken. Zo loyaal is een misthios dus…

Syncpoints

Torens beklimmen: het is de oudste bezigheid in Assassin’s Creed-games en daardoor misschien niet hetgeen waar je nou echt om staat te springen. Toch is het supernuttig en raden we je aan altijd eerst het syncpoint te bestijgen. Je verbetert daarmee namelijk de perceptie van je adelaar Ikaros, waardoor je sneller doelwitten en vijanden spot met je gevederde vriend. Misschien nog wel relaxter is dat je een fasttravelpunt vrijspeelt. Je kunt zelfs door met Ikaros naar zo’n punt te kijken, er naartoe fasttravelen. Wederom spreken we uit ervaring wanneer we zeggen dat het erg frustrerend is wanneer je half Griekenland door moet om een quest in te leveren, alleen maar omdat je vergeten bent een syncpoint te ontgrendelen. Hoewel, met de schoonheid van de natuur is dat ook niet altijd een straf natuurlijk.

Assassins Creed

Materialen verkrijgen

Eindeloos zoeken naar een specifieke grondstof heeft Ubisoft voor Odyssey (gelukkig) achterwege gelaten. De meeste materialen zijn betrekkelijk eenvoudig te verkrijgen. Demonteer regelmatig alle uitrusting en wapens die je niet gebruikt voor hout, leer en andere eenvoudige grondstoffen die vooral belangrijk zijn om je schip te upgraden. Zeldzame objecten kun je ook voor veel geld verkopen, maar drachmae verdien je al aan de lopende band, waardoor wij er vaker toch voor kozen ook de bijzonderste items lekker te demonteren. Pak ook regelmatig hout en grondstoffen op wanneer je met je paard over de vlakten of bergen galoppeert.

‘Ancient Tablets’ liggen echter minder voor het oprapen. In sommige kampen of gebouwen, waar je normaal ook loot vindt of Captains kunt vermoorden, liggen deze tabletten ook. Basissen plunderen is niet de spannendste activiteit in Odyssey en je bent misschien geneigd om dit repetitieve klusje al snel links te laten liggen, maar als je ziet dat ergens ook deze tabletten voor het grijpen liggen, breng dan toch een bezoekje aan die locatie. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn wanneer je de laatste upgrades aan je schip wil uitvoeren.

Skilltree

Een skilltree kan normaal nog wel voor wat keuzestress zorgen. In Assassin’s Creed Odyssey kun je echter op ieder moment alle vaardigheden resetten en opnieuw indelen (al kost dit wel wat drachmae). Experimenteer dus gerust en kijk welke skills je bevallen. Een paar skills die eigenlijk niet mogen ontbreken zijn de Shield Breaker en de Sparta Kick. Met de eerste vaardigheid trek je schilden uit de handen van vijanden, waardoor ze ineens een stuk kwetsbaarder zijn. Sparta Kick is niet alleen iconisch, maar ook ontzettend functioneel als je toevallig op een klif staat of een schip entert en vijanden een voor een naar de haaien schopt. Passieve vaardigheden als de Weapons- en Gear Master zijn ook handig, want daar heb je bijna altijd profijt van.

Assassins Creed

Tot slot is de Sixth Sense een absolute aanrader. Hoewel deze onder de Hunter-tak valt, is deze skill ook heel handig voor de Assassins onder ons. Met deze skill vertraagt de tijd even wanneer je gezien wordt. Je kunt dan snel je boog trekken, maar vaak is het makkelijker, spectaculairder en doeltreffender om iemand neer te steken.

Hopelijk helpen deze tips je om Griekenland te veroveren! Heb je zelf nog tips? Drop ze dan snel in de comments hieronder en help je mede-misthioi!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Assassin’s Creed Odyssey review – Klassiek epos

Square Enix komt met Kingdom Hearts: The Story So Far deze maand