in , , , ,

Audio in gaming: Hoe luister jij naar games?

Geluid is van cruciaal belang in gaming. Of het nou om de voetstappen van je tegenstanders in Warzone gaat of de geluiden van de wereld die je dieper in het spel zuigen. Er zijn verschillende manieren waarop je naar je games luistert; Speakers, surround setups, koptelefoons, oortjes, you name it. 

Iedereen heeft z’n eigen manier. Zo game ik altijd met een koptelefoon op. Voornamelijk omdat koptelefoons mij een grotere immersie geven. Lekker afgesloten van geluid van de buitenwereld in je game duiken. Maar ook hebben mijn dunne wandjes en buren een factor. Als ik wat dikkere muren had en de buren niet zo dichtbij woonden, dan stond er misschien nog wel een mooie speakerset in mijn woonkamer.

Toegegeven, er zijn ontzettend goede koptelefoons en tegenwoordig zelfs oortjes die niet onderschat moeten worden. Uiteindelijk draait het om voorkeur en je omgeving. Ik bel vaak online met vrienden, dan wil je ook niet dat zij je speakers horen, als jij die zelf nog kan horen. 

ARCTIS 7

Ik heb momenteel twee koptelefoons in gebruik. “Twee?” denk je dan. Voornamelijk gemakzucht en luiheid. Voor mijn PC heb ik nu al een jaartje of drie de Steelseries Arctis 7. Een sterk ontvangen headset die goed geluid geeft in de highs, mids en lows.


Geen USB-C, wél fijne sliders..

Het comfort is een plus. Lekkere zachte oorkussens. De skiband zorgt er voor dat de headset op een prettige manier op je hoofd rust. Het geeft wat minder druk dan een stuk plastic of kussen.

Ondanks dat de microfoon niet de beste is, kan je hem in de headset schuiven, iets wat eigenlijk een must voor mij is. Een headset die in je ooghoeken zit te gluren vind ik soms maar afleidend. Ook de chat/game-slider is heerlijk voor als je in een call zit terwijl je gamet of video’s kijkt.


De dongle heeft een line-in en out. Zo kan je zelfs geluid van je Switch of TV draadloos horen.

PULSE 3D

De tweede headset gebruik ik voor de PS5. Ik had geen zin om telkens de dongle over te plaatsen naar de PS5. Bovendien krijgt (of kreeg) de Arctis 7 geen surround sound via de PS5. Ik wilde gewoon lekker geluid en een headset toegewijd voor de PS5, again: gemakzucht en luiheid. 

Omdat ik voor mijn Arctis 7 de PS4 Gold Wireless headset had, was het voor mij vrij logisch om gewoon voor de Pulse 3D-headset te gaan. Prima prijsje, past bij de PlayStation, en is een vernieuwing van de headset die ik ooit met plezier heb gebruikt.

Wel USB-C, geen fijne sliders maar… knoppen

Een pluspunt is: geen microfoon die uit steekt. Al is de kwaliteit daarvan niet van de bovenste plank, it gets the job done en het geeft een vrij gevoel met die ‘hidden mics’. Het geluid wat er uit komt is ook helder en rijk. Het heeft niet een ontzettend zware bass, maar genoeg voor mij. Ik had gehoopt op meer features, zoals de aangepaste audioprofielen per game op de PS4. Hier kon je met de gold headset voor een select aantal games – vaak exclusives – een aangepast audioprofiel selecter. Deze was dan zogenaamd handgemaakt voor de game in kwestie. 

Wél heeft het één kleine, handige feature. De microfoon knop op de Dualsense-controller licht oranje op als je de headset mute. Echter werkt die mute-knop niet meer. Alleen de fysieke mute-knop op de headset werkt voor mute en unmute. Het lampje dient in dit geval alleen als indicator om jou te laten weten of je gemute bent.


Die ja

Mijn audioapparatuur is vrij bescheiden in geluidskwaliteit en prijs, ondanks dat ik er twee heb. Ik ben ook totaal geen ‘audiofiel’ en heb vrij weinig verstand van alle details. Ik ben vooral benieuwd naar jullie ervaringen met audio, welke headsets of speakers jullie gebruiken. Ik merk dat soundbars ook wel in trek zijn bij veel mensen. Hoe dan ook, laat het weten!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
15 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luigi1985
2 jaren geleden

Op de switch speel ik veel in handheldmode en het geluid daarbij, maar voor de wat mooiere, epische 3D games kies ik vaak voor de tv. Geldt ook voor de Ps4 games. Ik heb een bose 700 soundbar + speakers en subwoofer dus qua geluid zit het dan wel goed. Voegt echt iets toe aan de beleving.

TiRamySu
TiRamySu
2 jaren geleden

Ik heb een platinum headset van de ps4 nog die ook werkt op de ps5 maar zonder ondersteuning van de app meer helaas. Ook valt ie wel eens weg voor een seconde wat ook niet zou mogen… heel irritant. Voor de Xbox een crosshair HS75 die ook wel eens uitvalt. En de switch via Apple oordopjes. Ondanks dat de koptelefoons de verbinding weleens laat vallen is het toevoeging op je ervaring.

SamuraiPizzaCat
2 jaren geleden

Op mijn PC gebruik ik een Logitech G PRO X Gaming, en op mijn Playstation stop ik vaak mijn oude Turtle Beach in de controller. Op de Switch speel ik gewoon met device of TV sound.

Ben wel aan het kijken naar een wireless headset voor op de Playstation

MonsterCrab
2 jaren geleden

Ik ben niet zo veel bezig met geluid voor m’n games. Aan m’n tv heb ik een prima soundbar hangen en op de pc game ik met een Asus ROG-headset op. De geluidskwaliteit is middelmatig, maar qua comfort is hij wel heel fijn!

rpenning
rpenning
2 jaren geleden

Ik game meestal met gewoon een setje speakers omdat dat het makkelijkste is maar een goeie headset is natuurlijk veel mooier qua geluid. Maar ik heb van die flaporen ofzo want ik krijg altijd last van de kop van die headsets.dus ik gebruik hem zo min mogelijk maar met sommige games moet ik wel want me PS4 blaasd zo fucking hard dat ik er af en toe gek van word en een headset opzet.

merlijn.bouwman
merlijn.bouwman
2 jaren geleden

Geluid is nog belangrijker dan beeld. Zodoende draait bij mij alles op een Atmos systeem van Onkyo (helemaal niet duur, was toen maar 480 en je leven lang plezier van) en daarnaast een dolby atmos headset van ridge. Wat een wereld van verschil maakt dat tov dolby dts of 5.1 (net zo mooi als de sprong van stereo naar dolby voor het eerste)

HanTheMan
2 jaren geleden

Ik game ook voornamelijk met de nieuwe Pulse 3D headset. En mijn voornaamste probleem met die headset is dat ik de knoppen niet blind kan bedienen. Hoe vaak ik wel niet op zoek ben naar de volume knoppen.

Michael-Raymond-Clayton
2 jaren geleden
Antwoord aan  HanTheMan

Is die 3D een meerwaarde? Ik heb zelf een Sony WH-1000XM3. Ben daar erg gelukkig mee, maar 3D? Ik hoor het niet… Nadeel van die Pulse is dan weer dat hij blijkbaar pijn gaat doen als je wat grotere oren hebt omdat hij je oren dan niet omsluit… Dus hoe vind je die Pulse qua 3D en comfort?

HanTheMan
2 jaren geleden

Qua comfort zeker prima, ik heb echter geen grote oren dus geen idee of daar verschil in zit. Volgens mij is het een stereo koptelefoon dus het 3d aspect komt toch echt uit de ps5 zelf.
Dat doet hij prima zoals LeegBlikjeWater al zegt inderdaad.

Die sony die je nu hebt die prik je denk ik in je controller? Vraag me altijd af of je dan wel alle features krijgt op 3d audio gebied.

Michael-Raymond-Clayton
2 jaren geleden
Antwoord aan  HanTheMan

Klopt: die gaat in de controller. Die Pulse 3D niet dan? Die gaat met usb-c in de PS5? Zo ja, zou ik dat met mijn headset ook eens kunnen proberen…

HanTheMan
2 jaren geleden

Die pulse3d verbind draadloos met een meegeleverde dongle.
Dit zorgt voor een RF verbinding die minder lag heeft dan bluetooth.

mcbrew
mcbrew
2 jaren geleden

ik gebruik voor de PS4 en de PC dezelfde headset: een HyperX cloud II. Prima geluid en zit heel comfortabel.

Op welke gameprestatie ben jij het meest trots?

De nieuwe CoD-map ziet er sick uit