in , , , ,

Audio in gaming: Hoe luister jij naar games?

Geluid is van cruciaal belang in gaming. Of het nou om de voetstappen van je tegenstanders in Warzone gaat of de geluiden van de wereld die je dieper in het spel zuigen. Er zijn verschillende manieren waarop je naar je games luistert; Speakers, surround setups, koptelefoons, oortjes, you name it. 

Iedereen heeft z’n eigen manier. Zo game ik altijd met een koptelefoon op. Voornamelijk omdat koptelefoons mij een grotere immersie geven. Lekker afgesloten van geluid van de buitenwereld in je game duiken. Maar ook hebben mijn dunne wandjes en buren een factor. Als ik wat dikkere muren had en de buren niet zo dichtbij woonden, dan stond er misschien nog wel een mooie speakerset in mijn woonkamer.

Toegegeven, er zijn ontzettend goede koptelefoons en tegenwoordig zelfs oortjes die niet onderschat moeten worden. Uiteindelijk draait het om voorkeur en je omgeving. Ik bel vaak online met vrienden, dan wil je ook niet dat zij je speakers horen, als jij die zelf nog kan horen. 

ARCTIS 7

Ik heb momenteel twee koptelefoons in gebruik. “Twee?” denk je dan. Voornamelijk gemakzucht en luiheid. Voor mijn PC heb ik nu al een jaartje of drie de Steelseries Arctis 7. Een sterk ontvangen headset die goed geluid geeft in de highs, mids en lows.


Geen USB-C, wél fijne sliders..

Het comfort is een plus. Lekkere zachte oorkussens. De skiband zorgt er voor dat de headset op een prettige manier op je hoofd rust. Het geeft wat minder druk dan een stuk plastic of kussen.

Ondanks dat de microfoon niet de beste is, kan je hem in de headset schuiven, iets wat eigenlijk een must voor mij is. Een headset die in je ooghoeken zit te gluren vind ik soms maar afleidend. Ook de chat/game-slider is heerlijk voor als je in een call zit terwijl je gamet of video’s kijkt.


De dongle heeft een line-in en out. Zo kan je zelfs geluid van je Switch of TV draadloos horen.

PULSE 3D

De tweede headset gebruik ik voor de PS5. Ik had geen zin om telkens de dongle over te plaatsen naar de PS5. Bovendien krijgt (of kreeg) de Arctis 7 geen surround sound via de PS5. Ik wilde gewoon lekker geluid en een headset toegewijd voor de PS5, again: gemakzucht en luiheid. 

Omdat ik voor mijn Arctis 7 de PS4 Gold Wireless headset had, was het voor mij vrij logisch om gewoon voor de Pulse 3D-headset te gaan. Prima prijsje, past bij de PlayStation, en is een vernieuwing van de headset die ik ooit met plezier heb gebruikt.

Wel USB-C, geen fijne sliders maar… knoppen

Een pluspunt is: geen microfoon die uit steekt. Al is de kwaliteit daarvan niet van de bovenste plank, it gets the job done en het geeft een vrij gevoel met die ‘hidden mics’. Het geluid wat er uit komt is ook helder en rijk. Het heeft niet een ontzettend zware bass, maar genoeg voor mij. Ik had gehoopt op meer features, zoals de aangepaste audioprofielen per game op de PS4. Hier kon je met de gold headset voor een select aantal games – vaak exclusives – een aangepast audioprofiel selecter. Deze was dan zogenaamd handgemaakt voor de game in kwestie. 

Wél heeft het één kleine, handige feature. De microfoon knop op de Dualsense-controller licht oranje op als je de headset mute. Echter werkt die mute-knop niet meer. Alleen de fysieke mute-knop op de headset werkt voor mute en unmute. Het lampje dient in dit geval alleen als indicator om jou te laten weten of je gemute bent.


Die ja

Mijn audioapparatuur is vrij bescheiden in geluidskwaliteit en prijs, ondanks dat ik er twee heb. Ik ben ook totaal geen ‘audiofiel’ en heb vrij weinig verstand van alle details. Ik ben vooral benieuwd naar jullie ervaringen met audio, welke headsets of speakers jullie gebruiken. Ik merk dat soundbars ook wel in trek zijn bij veel mensen. Hoe dan ook, laat het weten!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

15 reactie

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Op welke gameprestatie ben jij het meest trots?

De nieuwe CoD-map ziet er sick uit