in , , , ,

Back to the Past with Coola Deel 3

Zo de tijdmachine staat alweer klaar , klaar om jullie naar het verleden te brengen om precies te zijn naar het jaar 1994. Ik moet jullie teleurstellen, ik heb dit keer geen anekdotes over mijn jongere jaren enige wat ik kan zeggen is dat dit het jaar was dat ik er achter kwam dat een stalen frame van een schommel hard en pijnlijk is als je achteruit loopt en met je hoofd tegen dat stalen frame aanloopt. Qua games was dit het jaar dat Final Fantasy VI (deel 3 in Amerika), Donkey Kong Country , Super Metroid en Mega Man X het levenslicht zagen en weet je wat al die games met elkaar gemeen hebben ? Ze komen niet voor in mijn lijst want was in die tijd nog steeds geen Nintendo gamer. Overigens is dit ook het jaar dat in Japan er een nieuwe grote speler bij kwam in het console landschap namelijk Sony met hun Playstation (die het nooit moeilijk had kunnen maken voor Nintendo, als Nintendo niet een wakizashi in de rug van Sony had gestoken. Maar ja Nintendo heeft het toch gedaan met alle consequenties vandien)

Anyway nu is het tijd voor mijn lijst van 1994, ik heb zo mijn twijfels of veel andere mensen de meeste games kennen want al zeg ik het zelf zijn het vooral obscure games dit keer (oh en één controversiële titel)

12 Rise of the Robots (MS-DOS)

De maker van deze game maakte de brutale uitspraak “deze game is superieur is aan Street Fighter II.” Nou….. nee dat is het totaal niet, zowel qua gameplay als besturing is het eigenlijk een erg slechte game , de gfx van deze game waren voor die tijd wel echt mooi. Nu hoor ik je zeggen maar als de game slecht is waarom staat hij dan in jou lijst? Voor een hele simpele reden , ik was van huis uit een pc gamer en dan heb je wat minder keuzes in dit genre. Oh en frickin Robots, Robots zien doet toch wel wat met een zesjarige.

11 Cannon Fodder (MS-DOS)

Een shoot ’em up met strategie elementen. In deze game heb je 72 levels die je kan voltooien met een squad van vijf soldaten. Waarbij je bij de meeste shoot ’em ups als een gek rennend kan knallen, is dat in deze game niet het geval ammunitie is gelimiteerd , zowel de speler als de vijanden kunnen dood gaan na 2 a 3 schoten. Ook moet je rekening houden met de omgevingen , een rivier oversteken maakt je langzamer, drijfzand is dodelijk en er zijn ook boobytraps zoals mijnen. Wat ik mij vooral nog kan herinneren is dat de game erg luchtige omging met het onderwerp oorlog ( later kwam ik er achter dat de game als anti-oorlog statement bedoeld was)

10 One Must Fall 2097 (MS-DOS)

Hè alweer een fighting game. Ja zeker in retrospect speelde ik erg veel fighting games. In tegenstelling tot rise of Robots waarin je Robots bestuurd, bestuur je in deze games mechs in de trant van pacific rim ( met mental link en al). Het aparte aan deze game is in tegenstelling tot de meeste Fighting games dat je zowel je mech als je pilot moet kiezen. Ook is dit één van de weinige fighting games waarbij er gevaren in arena zitten zoals strikes etc. Ook deze game heeft net zoals Mortal Kombat fatalities ( alleen hier heten ze destructions) waar het zich dan wel mee onderscheid is dat je met destructions soms componenten van tegenstanders kan verkrijgen en je die op je eigen mech kan zetten.

09 Super Mariio Bros (MS-DOS)

Oh boy oh boy. Dit is een beetje een controversiële titel, want het is een on-officiële remake van Super Mario Bros voor MS-DOS. Maar ik wist niet beter had nog nooit een Nintendo gezien dus de games ontgingen mij helemaal. En ik ga eerlijk zijn ik heb mij dik vermaakt met deze game, tuurlijk in retrospect is het zwaar inferieur aan de games op de Super Nintendo. Maar hè ik had wel eindelijk Super Mario Bros gespeeld.

08 Hocus Pocus (MS-DOS)

Een redelijk standaard side scroller met puzzels. Maar je speelt als een tovenaars leerling en in plaats van dat je met pistolen schiet of op de vijanden moet springen gebruik je magie om je vijanden te doden. Wat ik mij nog goed herinner aan deze game is dat er veel variatie zat in zowel de omgeving van de levels als de vijanden die je tegen komt van imps tot draken.

07 SimTower (Windows 3.11)

Hoewel mijn management skills op zesjarige leeftijd vrij slecht waren heb ik deze game toch erg vaak opgestart. Het was gewoon leuk om een zo hoog mogelijke wolkenkrabber te maken. Zeker als je met meerdere vrienden speel en je om de beurt zover mogelijk probeert te komen, spoiler ik heb nog nooit gewonnen elke keer als ik bij een verdieping of 65 kwam, brak er ofwel brand uit op één van de verdiepingen , of er was een bom geplaatst en als dat niet het geval was ik wel al mijn geld kwijt door mismanagement.

06 The Incredible Toon Machine (Windows 3.11)

Een puzzel game waar bij je met een selectief aantal objecten opdrachten moet voltooien, zoals Sid de muis bij z’n kaas laten komen of Al de kat bij zijn vis of hem Sid laten op eten. De puzzels waren erg leuk, maar wat ik vooral deed was in de editor mode lopen klooien om Sid en Al het met elkaar te laten uitvechten. Leuke was dat als je in de editor liep te klooten het altijd maar de vraag was wie er won ( en soms verloren ze beide)

05 Wacky Wheels ( MS-DOS en Windows 3.11)

Eigenlijk gewoon een Mario Kart rip-off aleen dan met dierentuin dieren als racers, speelde altijd voor haai want waarom ook niet. Ook bij deze game kwam ik er pas later achter dat het een rip-off was van een Nintendo game. Dus ik wist niet beter en voor mij was die één van de meest leuke race games ooit, zeker als ik het tegen mijn vader, broer of vrienden speelde. Alhoewel als ik weereens een egel op m’n broer afvuurde was het huis te klein. Oh wat ik nog erg goed weet van deze game was dat als je in het water terecht kwam je gewoon door kon rijden maar je enkel een Periscoop boven het water uitzag steken.

04 Jazz Jackrabbit (MS-DOS)

Welke oude rot kent Jazz Jackrabbit nu niet? Een game met Nederlands tintje. Doet veel leentjebuur bij Sonic the Hedgehog en Mario Bros maar is toch ook uniek genoeg. Ik heb deze game echt grijs gespeeld vroeger, ik denk eerlijk gezegd dat ik meer uren in deze game heb zitten dan in alle Sonic en Mario games gecombineerd. Ik vond vooral de kerstmis levels vond ik leuk maar haden ook een beetje een horror element met handen die uit de grond kwamen.

03 Mortal Kombat II (Sega Mega Drive)

De enige Sega Mega Drive game in mijn lijstje dit keer, en hij zal geen introductie nodig hebben want MK2 is voor iedereen wel bekend. Mijn to go to character was Scorpion want Scorpion. Ook was het deze game die mij leerde wat frustratie is, oh man wat waren Kintaro en vooral Shao Kahn zwaar frustrerend, , kintaro haalde met een hit gewoon te veel health weg en Shao Kahn met z’n rush attack en z’n Hammer waren gewoonweg unfair. Heb ze dan ook beide op de skill loze upercut manier verslagen, maar ja hadden ze maar beter gebalanceerd moeten zijn.

02 The Lion King (MS-DOS)

Ook deze game heeft geen introductie nodig. In principe speel je gewoon de film met hier en daar wat aanpassingen. De game was moeilijk maar eerlijk. De meeste mensen vonden de can’t wait to be king en de stampede level het moeilijkste, ik zelf vond can’t wait to be king redelijk makelijk en de stampede level te makkelijk. Nee het moeilijkste level was het hakuna matata level (die met de boomstammen en de watervallen) gevolgd door het laatste level waar je Scar moet verslaan.

01 Little Big Adventure (MS-DOS)

Deze action adventure game was toendertijd al lelijk en het zoals je op de screenshot kan zien , is de tijd niet lief geweest voor deze game. Maar toch , ik zag mijn vader deze game spelen en ik was geïnteresseerd ik kan mijn vinger er nogsteeds niet opleggen maar de game had echt een grote aantrekkingskracht op mij. De puzzels waren erg leuk om te doen en de combat speelde ook lekker (althans zo herinner ik het mij , ik denk dat als ik deze game nu zou opstarten ik hem weer heel snel zou afsluiten.) Rond deze tijd moest je de meeste games handmatig saven maar deze game gebruikte een auto save.

 

Zo nu allemaal terug de tijdmachine in want het is tijd om terug te keren naar de huidige tijd. Hopelijk staat de tijdmachine volgende week weer klaar om naar het jaartal 1995 te reizen. Maar deze jongen gaat nu eerst even goed uitzieken ( nee geen corona of apenpokken , maar gewoon ziek)

Leuke post? Drop een hartje

Score: 3/5 volgens 8 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
7 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
WitteHerder
WitteHerder
1 jaar geleden

Tja, leuk lijstje. Echter ben ik het niet met je eens mbt Nintendo en Sony. Het was eigenlijk Sony die de wakizashi in de Rug van Nintendo wilde steken. Echter had Sony het met persconferenties net iets beter gespeeld waardoor Nintendo de zwarte piet kreeg toegewezen. (https://playstation.fandom.com/wiki/Nintendo_PlayStation#The_argument)

Luigi1985
1 jaar geleden

Leuk lijstje weer. Ik vind dit echt wel leuk, want er komen steeds titels voorbij die ik op van die verzamelcd’s had met (volgens mij) alleen demo’s van spellen. Rise of the Robots ken ik wel.

Wacky Wheels heb ik ook heel vaak gespeeld. Dat kende ik eerder dan Mario Kart. Mortal Kombat, Jazz Jackrabbit en The Lion King ook. Die laatste heb ik laatst dus samen met Aladin voor veel te veel geld voor de Switch aangeschaft, maar ik vond beide games helaas niet zo goed oud geworden. Anyway, op naar de volgende 27:P

velocityx
velocityx
1 jaar geleden

Ik ken ieder spel. OMF heb ik echt veel uur in gestoken. Je had zo’n toernooi RPG ding. Je was toen supertraag en superzwak. Je kon dan je robot sterker maken. Die finishing moves waren echt cool.

BadassBoris
1 jaar geleden

Leuk stuk, leest lekker weg Coola!
Over je nr.9, ik had zelf vroeger Giana Sisters op de C64, helemaal kapotgespeeld..
En over Jazz Jackrabbit, was dat niet een Amiga game? ( jaja ben al iets ouder)

xevulutionx
xevulutionx
1 jaar geleden

Ja dat waren de jaren dat ik ook wat intensiever ging bemoeien met games. In 94 werd ik 12 jaar), bladen kopen in de winkel (ook Engelse).
Ik herinner me die tijd vooral dat ik een videolandpasje had om 3 games 3 dagen te huren voor mn megadrive. Die Rise of the Robots ook wel eens meegepakt. Toen vond ik m leuk maar zoals met meer titels, dit is niet leuk oud geworden, gameplaywise.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door xevulutionx
rpenning
rpenning
1 jaar geleden

1994 een goed jaar waar alleen maar goeden dingen werden gemaakt zoals rpenning zelf xd

Voor de rest heb ik 1 van die games gespeeld en dat was die Lion king en wat ik er nog van weet is dat die game super moeilijk was en ik hem super k*t vond haha.

Rainking
1 jaar geleden

Leuk om Little Big Adventure voorbij te zien komen. Ik vind het uiterlijk nog best te pruimen en de verschillende manieren van bewegen was erg origineel.

Beterschap, man!

Screenshot Sunday #64

Luigi1985’s Top 50 Part 2: #40-31