in , , , , ,

Back to the Past with Coola deel 4

Zo het heeft even geduurd. Eerst door ziekte geveld daarna te druk met andere zaken en het is erg chaotisch in mijn hoofd, iets met concentratie je weet wel ben je lekker bezig zie je opeens een vogel voorbij vliegen en ga je daar naar kijken , vervolgens komt er een dikke pontiac firebird langs waardoor je daar weer naar gaat kijken. Ergo ik vergeet dus de fuck waar ik oorspronkelijk mee bezig was. Anyway ik ben weer terug voor back to the past with Coola deel 4 en dat betekent dus dat we naar 1995 gaan reizen. Ik moet men wederom teleurstellen want ook deze keer heb ik geen anekdotes over mijn jongere jaren ( er is in deze tijd gewoon niks bijzonders gebeurd). 

Qua de games in deze lijst, dit keer zullen de meeste games wel bekend overkomen ( in iedergeval voor de oudjes en zeker de antiekelingen (dat zijn dus de 40 plussers) zal dat het het geval zijn). En inderdaad Nintendo exclusives games ontbreken nog steeds in mijn lijst, want thuis is het nog steeds enkel een pc en bij de grootouders nog steeds een Sega Mega Drive 1/2. Maar één van mijn beste vrienden waar ik wekelijks wel een paar keer te vinden ben staat inmiddels een Playstation, dus van af nu kun je ook playstation games terug vinden in mijn lijstjes.  

14 Zorro: A Cinematic Action Adventure (pc)

Een Zorro game in de stijl van de 2D Prince of Persia games, in theorie zou dat een goede combinatie moeten zijn maar helaas eigenlijk is deze game maar erg matig. Waarom staat deze game dan in deze lijst ? Nou omdat ik er sterke herinneringen aan heb plus ik was die in tijd helemaal in to Zorro en ik was zeven jaar oud en totaal niet kritisch (dat ben ik volgens sommige mensen nog steeds niet ) nu zeg ik wel matig, maar van wat ik mij kan herinneren was het lopen springen erg clunky maar was het zwaard vechten heerlijk. 

13 3D Lemmings (pc)

 

Een game franchise die er ook aan moest geloven en de transitie naar 3D maake. En ik moet eerlijk toegeven, die transitie heeft erg goed uitgepakt want het speelde heerlijk weg. Oké de camera werkte soms wel eens tegen maar voor de rest was het een heerlijke game. Ja er stierven veel Lemmings maar dat komt niet door slecht game design maar gewoon door het feit dat de Lemmings dumb shits zijn. Ik hoop dat er ooit een nieuw deel komt, het is leuk dat je op Windows 10/11 het origineel kan spelen maar een echt nieuw deel zou ook fijn zijn.

12 Slipstream 5000 (pc)

Een race game met vliegtuigen waarbij je je tegenstanders uit mag schakelen met wapens. De game was niet moeders mooiste en het schiet werk miste power. Maar het racen zelf was echt heerlijk de vliegtuigen waren responsive en het gevoel van snelheid was echt aanwezig, nu is dat bij elke race game belangrijk natuurlijk maar bij games met vliegtuigen ( die 500km plus gaan) is het natuurlijk van uiterst belang dat de snelheid echt voelbaar is.

11 Destruction Derby (pc)

Ik denk dat het voor zichzelf spreekt wat je hier moet doen. Inderdaad je moet je tegenstanders kapot rijden. Voor 1995 waren de physics best wel goed te noemen en als bijvoorbeeld het linker deel van je auto beschadigd was merkte je dat erg goed. Oh er zit ook nog een stock car racing modus in waar je wint door als eerste finishen en geen punten krijgt voor auto’s te slopen dus nobody got time for that. Wat ook leuk was is dat je het met z’n tweeën kon spelen.

10 The Need for Speed (pc)

Deze game kan imho gewoon niet ontbreken. Het had voor die tijd erg realistische graphics en het rijden zelf was ook erg realistisch. Wat ook erg leuk was is dat je een cockpit view had (iets wat ontbrak in de vervolg delen tot pro street volgens mij). Een cockpit view maakt race games zoveel meer immersief vind ik. Dit was ook één van de eerste games waarvoor mijn vader en buur man een gat in de muur hadden geboord om een netwerk kabel met onze pc en de pc van mijn buurman te koppelen om de game zo met z’n tweeën te spelen.

09 FX Fighter (pc)

Een fighting game kan natuurlijk niet ontbreken in mijn lijstje. FX Fighter is een redelijke recht toe recht aan fighting game, je kiest één van de acht speelbare personages vervolgens moet je de andere zeven personages verslaan door ze k.o. te meppen in twee rondes of ze uit de ring te meppen. Daarna moet je de eindbaas verslaan en de eindbaas van FX Fighter valt in de categorie Shao Kahn, een oneerlijk vechtende baas dus. Tijdens mijn research over deze game kwam ik er achter dat deze game beter ontvangen werd dan ik dacht, ik dacht het negatief tot mixed ontvangen was maar de game is juist gemixed tot positief ontvangen toendertijd. Oh en dit is echt zo’n game die beter een herinnering kan blijven, de game nu spelen zal de mening over de game geen goed doen.

08 Big Red Racing (pc)

Je ziet het goed er staat nog een race game in deze lijst. Alleen dan 100% minder realistisch dan need for speed, ik bedoel je racet niet alleen op aarde maar ook op de Maan, Mars en Venus. Het racen in de game is wel oké, maar wat de game uniek maakt is dat je dus op bijvoorbeeld Venus kan racen oh en het moet ook hebben van de humor die vooral gericht is op de afkomst van de racers en de locatie waar je racet. Deze game zal anno nu dus ook nooit meer gemaakt kunnen worden want men heeft bepaald dat stereotype grapjes slecht zijn. Onzin als je het mij vraagt grappen die juist gericht zijn op stereotype zijn de beste grappen ooit. 

07 Star Wars: Rebel Assault II: The Hidden Empire (pc)

Een on rail shooter met de Star Wars licentie. Ik heb deze game echt grijs gespeeld, vooral de speederbike level en third person levels vond ik echt geweldig. De vlieg missies vond ik iets minder alhoewel de levels waar je asteroïde moest ontwijken waren wel leuk. Ook dit is zo’n game die slecht oud is geworden, avoid at all cost in 2022

06 Rayman (Playstation)

De meeste mensen kennen deze game wel. Wat mij betreft één van de beste sidescrolling games ooit gemaakt. Het lopen en springen is heerlijk smooth en de combat is ook heerlijk. De omgevingen zijn kleurrijk en vrolijk. De gameplay is vrij simpel maar toch vond ik dit altijd een erg moeilijke game. Ik zal waarschijnlijk wel een noob zijn (geweest) maar ik had zoveel moeite met die mug te verslaan, ik ben echt tientallen keren dood gegaan op dat stuk.

05 Worms (pc)

Ook deze game zal geen introductie nodig hebben. Een leuke game om tegen de computer te spelen, maar geweldig om tegen vrienden te spelen. Wat ook erg leuk was aan deze game was dat je de wormen een eigen namen kon geven, aangezien ik nog mzar zeven was gaf ik ze altijd random aparte namen die nergens op sloegen of ze kregen de namen familie leden of vrienden. 

04 Warcraft: Orcs & Humans (pc)

De game die mij introduceerde aan het genre RTS een genre dat ik tot nu toe nog steeds een warm hart toe draag. Ik was natuurlijk nog maar zeven en was nog niet zo tactisch als ik nu ben (nu zeg ik niet dat ik nu wel een meester tacticus ben, verre van zelfs) en had soms nog wel de hulp van mijn vader nodig. Of course speelde ik altijd voor de Orcish horde want orken zijn awesome. Natuurlijk heb ik de human campaign ook gespeeld maar die was niet zo tof als de Orcish campaign. Die netwerk kabel die door de muur was getrokken door mijn vader en buurman kwam mij goed uit want ik heb deze game veel gespeeld met mijn buurmeisjes , en mijn ass werd hard gewhooped ( omdat de meiden een alliantie hadden) 

03 Mortal Kombat 3 (sega mega drive)

De voor mij ultieme MK game, mede omdat dit de enige MK game was waar ik echt een pro in was. Het was jammer dat Scorpion ontbrak maar MK3 introduceerde wel Sektor, Cyrax en Kabal en dat zijn voor mij op Scorpion na de coolste MK personages en ik was dan ook erg goed met deze personages. Zelfs Motaro was easy met hun, alleen Shao Kahn blijft een bitch eerste klas dat blijft toch wel de meest oneerlijke eindbaas ooit. Wat dan wel weer leuk was dat je via een cheat code voor Motaro en Shao Kahn kon spelen al waren ze wel iets zwakker dan hun eindbaas versies. 

02 Full Throttle (pc)

Zoals ik al eerder heb gezegd, Lucasarts maakte echt geweldige point n click games en hoewel ik Day of the Tentacle wel echt hun beste point n click game vind, is Full Throttle toch ook wel een heel erg goede game. Net zoals in DotT zijn de puzzels weer lekker uitdagend maar ook erg leuk om te doen, een puzzel verkeerd doen of een verkeerde interactie kan ook leuke en pijnlijke momenten opleveren. Het verhaal van Full Throttle is redelijk volwassen, moet eigenlijk ook wel met biker gangs als thema. Het levert ten opzichte van DotT dan ook wat in qua humor en de game kan bij vlagen soms ook wel erg geweldadig zijn. 

01 Battle Arena Toshinden (Playstation)

Zoals je ziet worden fighting games dit keer goed gerepresenteerd in mijn lijstje, sommige mensen zullen nu denken waarom zet je Battle Arena Toshinden boven een game zoals Mortal Kombat 3 ( en de jonkies zullen zeggen wat de F is een Battle Arena Toshinden) ? Nou omdat ik deze game gewoon een stuk leuker vond dan MK3 en ik er meer herinneringen aan heb. Het was sowieso de eerste 3D Fighter waarbij je wapens gebruikt voor de rest is het wel een standaard 3d fighting game inclusief oneerlijk eindbaas, alleen is hij hier niet zo erg als in bijvoorbeeld MK, sowieso door het feit dat je de eindbaas naar de rand van de arena kan lokken en als je dan optijd side stepped of weg rolt valt hij van de arena af. Dit kon ook verkeerd lopen en dan ben jij de gene die van de arena af flikkert.Mijn favoriete personages waren Fo Fai met als wapens wolverine blades en hij was lekker snel en Ellis een acrobatisch meisje met dolken als wapens ook zij was lekker snel. 

Zo nu weer terug naar 2022, wanneer de tijdmachine weer opgeladen is zal ik jullie mee nemen naar 1996

Leuke post? Drop een hartje

Score: 3.3/5 volgens 7 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mr.Saturn91
1 jaar geleden

Big Red Racing, daar heb ik nog een diskette van liggen. Nooit geweten waarom het die naam had, de auto’s waren helemaal niet rood. Maar je ging wel naar Mars. Helemaal vergeten dat je inderdaad op andere planeten racete. Ik denk dat dit officieel m’n eerste eigen videogame was.

Luigi1985
1 jaar geleden

Mortal Kombat 3 heb ik nare herinneringen aan. Het is namelijk zo dat onze PC ruim aan de vereisten deed van het spel, maar we kregen het simpelweg niet aan de praat. Ik was helemaal blij toen ik m mocht kopen bij Bart Smit, maar helaas…. nooit gelukt om m te installeren. Uiteraard wel vaak gespeeld bij anderen en het was natuurlijk een geweldige game.

Aan Worms en Rayman heb ik ook nog mooie herinneringen.

Rainking
1 jaar geleden

Die Zorro game heb ik ooit bij een vriend gespeeld. Was het bestaan ervan alweer helemaal vergeten, dus dat is leuk om weer eens te zien.
3D Lemmings heb ik me nooit aan durven wagen. Ik was altijd bang dat die de plank volledig mis zou slaan. Een beetje als Bubsy 3D.
Mortal Kombat 3 is wel tof, al heb ik zelf meer met z’n voorganger.
Rayman blijft er altijd erg leuk uitzien. Full Throttle hetzelfde verhaal. Hele mooie stijl.

velocityx
velocityx
1 jaar geleden

Van FX-fighter had ik de doos gekocht. Ik heb nog steeds de CD en ik had Full Throttle gekocht voor 80 gulden. Wat een tijd. Mijn spel van 1995 was Command & Conquer. Begin van een tijdperk van RTS.

Snoop213
Snoop213
11 maanden geleden

1995 was er maar 1 game voor mij die ik helemaal kapot speelde in die jaren speelde ik alleen maar Donkey Kong country 2. Een top 5 game ooit.

Michael-Raymond-Clayton
1 jaar geleden

Oh ja! Slipstream 5000! Wat een vette game was dat. Als ik het mij goed herinner hadden wij toen een voor die tijd enorm populaire joystick met de achteraf bezien wat dubieuze naam Thrustmaster en daarmee speelde dat spel helemáál lekker.

Verder natuurlijk goede herinneringen aan Warcraft, Full Throttle, Need For Speed en Worms, maar die komen natuurlijk wel vaak voorbij in dit soort lijstjes. Maar Slipstream 5000… Man, man, man, toppertje!

Musical Monday: Counting Crows – August And Everything After

Het probleem van benauwend en gehaast gamen