in , , , , , ,

Back to the Past with Coola deel 6

Zo op het moment van schrijven loopt mijn youtube channel geweldig qua content (heb nu tot 20 december een video klaar staan) en de tijdmachine is weer helemaal opgeladen om gebruikt te worden, dus ik vind dat het tijd is voor een nieuw deel in mijn Back to the past project. Dus bij deze wil ik jullie mee nemen naar het jaar 1997.

1997 het jaar dat ik naast gaming ook een andere interesse kreeg en dat was (nee niet dat ik was nog maar negen. Kom op mensen dat was pas een jaar later.) Archeologie ik zag een programma over het oude Egypte en ik was hooked, maar anyways ik zou het over game geschiedenis hebben niet de oude geschiedenis (en jonkies hou de comments: de games die je bespreekt zijn oude geschiedenis maar voor je). 1997 was het jaar dat games zoals Final Fantasy VII , GoldenEye 007 en Grand Theft Auto uit kwamen en weet je wat die games met elkaar gelijk hebben? Ze komen alle drie voor in mijn lijstje. Ja je leest het goed er komt voor het eerst een Nintendo (64) game voor in mijn lijstje, en nee ik heb de N64 nooit zelf in huis gehad maar een maatje van mij wel. Dit keer overigens weer eens een groot lijst want het zijn wel geteld 17 games

Oh ja ter verduidelijking deze specifieke serie artikelen is op geen één manier bedoeld als een top zoveel games. De positie van de games is redelijk willekeurig. (ik moet wel toegeven de game die vaak op de nummer één positie staat is wel de game waar ik de beste herinneringen aan heb)

17 GoldenEye 007 (N64)

De allereerste (officiële) Nintendo game in mijn lijstje. Zoals ik al eerder al zei, ik heb zelf nooit een N64 in huis gehad maar daar heb je vrienden voor. Ik moet wel eerlijk toegeven ik heb nog nooit de singleplayer campaign gespeeld. Ik heb alleen de multiplayer gespeeld en ik koos altijd voor Jaws. En ja ik zoog keihard in deze game ( of m’n vrienden waren gewoon beter. Who knows)

16 Carmageddon (pc)

Met negen jaar oud was ik te jong voor deze game, maar iedereen die de vorige Back to the past delen hebben gelezen weten dat mijn ouders hier vrij vrij in waren en mij zulke games gewoon lieten spelen. Ik vond het heerlijk om Pedestrians om ver te rijden en m’n opponents kapot te maken. Ik heb geen één race gewonnen door de rondes uit te rijden , maar altijd door m’n opponents te verslaan. Vraag mij ook echt of er mensen zijn die de races echt hebben uitgespeeld.

15 Oddworld: Abe’s Oddysee (pc)

Ik blijf dit tot op heden een geweldige platformer vinden, de puzzels zijn leuk en de game is op een rechtvaardige manier moeilijk. Ik moet wel eerlijk bekennen ik heb het goede einde nooit gehaald, want ik heb nooit 50 of meer Mudokons kunnen redden (dat was dus het hoofddoel van de game je mede Mudokons redden van de slavernij waar ze in gevangen zaten) en dat was niet om dat de game extreem moeilijk was, maar omdat ik gewoon een evil bastard ben en er van geniet om de Mudokons dood zien te gaan. (en ja natuurlijk vond ik de game op sommige punten echt wel moeilijk)

14 Diablo (pc)

Ook Diablo is zo’n game die ik nooit in singleplayer heb gespeeld, mede omdat mijn eerste ervaring met deze game was toen ik mijn beste vriend en zijn broer deze game in co-op zag spelen en dat dat er erg leuk zag. Uiteindelijk heb ik de game zelf “gekocht” na een paar potjes met mijn maat z’n personage gespeeld te hebben. Was ook mooi dat we alle drie toevallig een voorkeur hadden voor een verschillende klasse waardoor we elkaar goed aanvulde zo was ik Altijd de warrior en die maat van de rogue en zijn broer de sorcerer. 

13 Final Fantasy VII (PS1)

Ja ja hier is hij hoor de eerste Final Fantasy in mijn lijstje. Ik moet wel eerlijk bekennen ondanks dit mijn gate way naar de J-RPGs was, ik nog niet verkocht was aan dit genre. Kleine Coola was eigenlijk nog zoekende naar welk genre hij het leukste vond (rond deze tijd neigde ik naar fighting games en first person shooters als favoriete genre). Wel vond ik de turnbased combat erg leuk , maar de vele tekst bubbels stonden mij onder andere tegen. 

12 Grand Theft Auto (PC)

Niet de GTA die mij het meest bij gebleven is. Maar nonetheless heb ik er wel een fijne tijd mee gehad, het was erg fijn dat je kon gaan staan en gaan waar je wou en op een heerlijke killing spree kon gaan. Alleen jammer dat het ten tijde van release al geen mooie game was en de controls ( zowel lopen, schieten als rijden) erg clunky was. Ook was het erg leuk dat je deze game ook met vrienden kon spelen (des te meer ook jammer dat een aantal delen uit de franchise geen multiplayer haden, althans officieel niet maar daar later meer over)

Nu jat ik iets van Rainking,  

Wist je dat Grand Theft Auto in eerste instantie Race’n’Chase moest gaan heten en je daar in juist een politie agent zou spelen die achter criminelen aan moest gaan. Maar dat werd intern als saai bestempeld en toen hebben ze de rol van de speler geflipt en zou is de GTA zoals we hem nu kennen geboren.

11 Little Big Adventure 2 : Twinsen’s Odyssey (PC)

Het vervolg op Little Big Adventure uit 1994. Zoals bij de meeste vervolgen doet dit tweede deel alles beter dan z’n voorganger, de graphics zijn mooier , de controls zijn meer responsive. De puzzels en combat waren net zoals z’n voorganger ook heerlijk althans wederom zoals ik het mij herinner, als ik deze game nu zou opstarten zou ik zeer waarschijnlijk denken waarom de F was ik hier zo lyrisch over. Sommige games kan je volgens mij beter in gedachten houden….. trouwens dat weet ik wel zeker want ik heb dat op de harde manier geleerd maar praat ik later wel over.

10 Need for Speed II (PC)

He nog een vervolg, namelijk het vervolg op The Need for Speed, ik begin dit keer maar gelijk met het minpunt en dat is dat ze de cockpit view hebben verwijderd… Maar daar tegenover staat wel dat de car handling veel beter was en de game er natuurlijk ook mooier uit zag (mag ook wel want we zijn toch twee jaar verder). Ook hebben ze in dit deel customizable car paint en customizable componenten zoals gear ratios, banden en spoilers toegevoegd.

09 Theme Hospital (PC)

Een management game met zoals je raad een ziekenhuis thema. Het doel van de game was je ziekenhuis zo goed als mogelijk te laten draaien en de patiënten genezen. Hoewel het management gedeelte vrij serieus was, was dat voor de patiënten en een ziektes niet geval zo had je patiënten met letterlijk opgeblazen hoofden of met de zogenaamde King complex waardoor ze in Elvis Presley veranderde.

08 Redneck Rampage (PC)

We nemen duke nukem 3D en plakken er een redneck sausje over heen dat is wat redneck rampage in de basis is. Het speelt dan ook echt exact zoals duke nukem 3D alleen zijn de wapens vervangen door voorwerpen die vooral boeren gebruiken. En inplaats van Duke Nukem draait het verhaal om de twee broers Leonard and Bubba die hun varken Betsie willen redden ( en tegelijkertijd ook hun gehucht) van een alien invasie. Totaal niet serieus te nemen.

07 Shadow Warrior (PC)

Wederom nemen we Duke Nukem 3D als de basis maar plakken we er nu een oosters sausje overheen. Ook deze game speelt exact als Duke Nukem 3D en ook hier zijn de meeste wapens vervangen voor typische oosterse wapens ( al heb je hier ook futuristische wapens zoals in Duke Nukem 3D). De protagonist in de game heet Lo Wang (Whats in a name 😀 ). Dit was overigens ook een van de eerste games die turret guns , bestuurbare voertuigen (zoals tanks) en wapens had die meerdere schiet modi hadden.

06 Lego Island (PC)

Een non-lineaire game waar je uit vijf speelbare lego poppetjes kan kiezen en in open wereld gebouwen en voertuigen kan customizen. De game heeft één grote missie (mits je met Pepper Roni speelt) waar in je de Brickster in zien te vangen na dat hij ontsnapt uit de gevangenis. En vijf herspeelbare kleine missies zoals een jet ski of auto race en een pizza bezorg missie. In principe een erg korter game maar wel erg leuk.

05 Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back (PS1)

Het vervolg op het beroemde Crash Bandicoot, betere graphics, betere controls maar ook voor mijn gevoel in ieder geval nog moeilijker dan z’n voorganger. Ik was misschien wel een jaar ouder, maar dat hielp niet om mijn rage quits in toom te houden. Zeer waarschijnlijk is mijn Hand-oog coördinatie gewoon belabberd. 

04 Tomb Raider II (PC)

Hè nog een vervolg en dit keer die van Tomb Raider, ook hier geldt dat het in bijna alles beter is dan haar voorganger, maar de onderwater levels zijn nog steeds k*t en tank controls blijven ook nogsteeds niet fijn. Het is wel fijn dat ze Lara Croft meer moves hebben gegeven. Ook waren de speedboot en sneeuwscooter (ondanks de gebrekkige controls) erg leuk. De puzzel segmenten waren op een leuke manier uitdagend.

03 Quake II (PC)

Krijg nou de te… weer een vervolg, dat zal vaker gaan gebeuren in deze reeks artikelen. Anyways ja ja quake 2, ook deze game doet dingen beter da z’n voorganger al is het wel jammer dat een aantal wapens uit het eerste deel niet in dit deel zitten (de Axe is toch wel een gemis). Wel was ik erg te spreken over de grotere levels en het feit dat je meerdere verschillende objectives had tijdens de missies.  

Sorry Rainking ik jat je ding nog een keer

Wist je dat Quake 2 eigenlijk oorspronkelijk een geheel nieuwe IP had moeten zijn, titels als “Strogg”, “Lock and Load”, werden geopperd tijdens in het vroege begin van de development. Maar meerdere gefaalde pogingen zei het team van id Software F it we just stick with ‘Quake II’

02 Croc: Legend of the Gobbos (PC)

Mag ik vloeken in de kerk?….. ja natuurlijk mag ik dat , ik vind dit tot op heden één van de beste platform games ooit. Ja ik zal deze games zelfs boven de meeste 3D Mario games plaatsen, niet mee eens ? Sue me. De game is gewoon leuk , de gameplay is solide en de personages zijn leuk. En een krokodil is gewoon weg cooler dan een dikke man met een snor in een rode overall. De Mario games zijn in kwaliteit natuurlijk beter maar betere Kwaliteit betekent niet gelijk automatisch meer fun.

01 Worms 2 (PC)

Ik eindig deze lijst met een vervolg, en dat vervolg is dus Worms 2 en ja ik herhaal mij zelf heel erg (kom maar op met de copy-paste grap) deze game verbeterd alle punten van zijn voorganger. De gfx zien er beter uit , de controls zijn beter, er is meer variatie in de wapens en de AI is iets slimmer (but stil stupid). Maar de game blijft natuurlijk nog steeds het meest fun als je het met vrienden speelt. Net zoals z’n voorganger kan je je wormen namen geven, waar ik bij worms 1 nog geen Fantasie had en random namen deed was ik ten tijde van worms 2 weer helemaal into TMNT, Biker mice from Mars en thundercats, dus je raad het al ik gaf mijn wormen namen als Shredder , Lion-O en Modo.

Dat was hem weer voor deze keer, nu allemaal weer terug naar 2023. Tot volgende keer waar ik jullie mee neem naar 1998.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4/5 volgens 8 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rainking
1 jaar geleden

“Wist je dat Grand Theft Auto in eerste instantie Race’n’Chase moest gaan heten en je daar in juist een politie agent zou spelen die achter criminelen aan moest gaan.”

Kijk, zo leer je nog eens wat. Dat wist ik dus niet.

“Sorry Rainking ik jat je ding nog een keer”

Gewoon doen. Dat soort feitjes vind ik erg leuk. Er staat me nog wel iets bij dat de naam Quake oorspronkelijk bij het eerste deel zou slaan op een gigantische hamer, waarmee je zo hard zou kunnen slaan dat het quakes zou veroorzaken.

“Mag ik vloeken in de kerk?….. ja natuurlijk mag ik dat”

Ook gewoon doen. Jij bent degene die die dingen leuk vindt en daar heeft niemand wat tegenin te brengen.

Tomb Raider II vond ik erg leuk. Het was mijn favoriete deel totdat de reboot uit 2013 uitkwam. Dat speelde meer als Uncharted, maar ik vond het verhaal en de gameplay gewoon gaaf.

Final Fantasy VII was voor mij het spel waar ik mijn Super Nintendo voor heb verkocht en daarvoor in de plaats een PlayStation heb gekocht. Het was in mijn geval niet mijn eerste JRPG en ook niet mijn eerste Final Fantasy, maar ik vond ‘m wel erg goed. Het is niet mijn favoriete deel, maar staat wel bijna bovenaan.

Little Big Adventure 2 heb ik niet echt ervaring mee, maar het eerste deel heb ik wel een beetje gespeeld. Erg uniek.

Crash Bandicoot 2 was erg leuk. Ik heb de remaster collectie en wil die nog een keertje doorspelen.

Mooie lijst weer. Erg benieuwd naar 1998.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Rainking
Luigi1985
1 jaar geleden

Toffe games allemaal. Wij hadden nooit een fatsoenlijke pc dus het gros, zoals Worms bijv, speelde ik vaak bij vrienden. Sommige van de spellen had ik zelf op de PSone. Toffe herinneringen en sommige games was ik alweer vergeten.

Snoop213
Snoop213
1 jaar geleden

Mooi artikel. Nee in die tijd was ik op Crash na echt puur Nintendo gamer. Dus mijn lijstje heeft echt andere titels. Maar leuk om deze artikelen van je te lezen.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Snoop213

Wat spelen we dit weekend? 11 en 12 maart

Openingsdag nieuwe vestiging merchandise en game store Joydo