in , , , , , ,

Back to the past with Coola deel 7

Hallo iedereen bij back to the past with Coola. Als iedereen zo vriendelijk wil zijn om de tijdmachine in te stappen en te gaan zitten (handen a.u.b. binnenboord houden, ik sta niet in voor wat er met uw ledematen gebeurd als u tijdens het tijdreizen uw ledematen uit de tijdmachine steekt.) Wil ik jullie mee op reis nemen naar het jaartal 1998.

Het jaar dat ik alweer tien jaar oud werd en het jaar dat bomvol zat met sequels en prequels en een handjevol nieuwe games. Het woord sequeel dat is dit jaar eigenlijk wel de rode draad van mijn verhaal. Nintendo ontbreekt dit jaar weer totaal uit mijn lijstje, nee het is weer vanouds PC en PlayStation waarvan laatstgenoemde nog steeds niet in huize Coola staat. Dit keer de grootste lijst tot nu toe want dit keer bestaat hij uit 22 games.

22 Redneck Rampage Rides Again (PC)

Het vervolg op Redneck Rampage uit 1997. Op 12 nieuwe levels en wat nieuwe personages na is er niet veel veranderd ten opzichte van het eerste deel, hell zelfs het verhaal is niet veel anders want Leonard en Bubba willen nog steeds hun varken Betsie redden (en tegelijkertijd ook nog steeds hun gehucht) van een alien invasie. Maar de redneck humor is spot on en voor die humor speelde je juist deze game.

21 Crash Bandicoot: Warped (PS1)

De derde Crash Bandicoot game, wederom mooiere graphics en ook weer verbeterde controls en ook ik was weer een jaar ouder en toch vond ik de game frickin moeilijk. Ondanks ik het nog steeds een erg moeilijke game vond (ik begin toch echt te vermoeden dat er iets mis is met mijn handoogcoördinatie) , vind ik het tot op heden wel nog steeds het leukste crash Bandicoot spel. De gameplay was solide en het verhaaltje erg enternaining.

20 Need for Speed III: Hot Pursuit (PC)

De derde need for speed game die tevens ook voor een lange tijd mijn favoriete NFS is geweest. Ten opzichte van deel twee zijn er weer vernieuwing toegebracht zo kan je je auto zo goed als helemaal fine tunen. Ook herintroduceerde dit deel de politie weer, en het leuke was dat je ook voor de politie mocht spelen en de racers moest stoppen. En dat is iets wat ik heel leuk vond , volgens mij was dat uiteindelijk de enige modus die keer op keer opstarte.

19 Warhammer: Dark Omen (PC)

Zelf ben ik nooit in to de table top games Warhammer games in geweest, ik vind de figurines er wel erg tof uit zien en die hebben ook zeker wel een aantrekkingskracht op mij , maar nee het zelf moeten schilderen en “in elkaar zetten” van de figurines sprak (en spreekt mij nog steeds niet) aan. Maar gelukkig maken ze al jaar in jaar uit Warhammer video games dus ook ik kan aan mijn Warhammer fix komen. Dark komen is heel erg kort door bocht gezegd een strategie game ala warcraft alleen dan met de Warhammer Fantasy IP er over heen gekwakt, maar mede daar door vond ik het het een leuke game, imho niet de leukste Warhammer game maar meer dan vermakelijk.

18 MediEvil (PS1)

Een erg leuke hack n slash die qua visuals wat weg heeft van de film The Nightmare Before Christmas. Het had ook heerlijke zwarte humor (en ik hou de van zwarte humor). Qua gameplay probeerde het eigenlijk best wel Ghosts & Goblins na te doen en tot op zekere hoogte is dat ook gelukt (al is Ghosts & Goblins wel echt een gradatie moeilijker). De controls daarentegen waren jammer genoeg een beetje wonky en de camera hielp nou ook niet echt mee. Ik moet wel zeggen de puzzels in de game waren wel erg leuk en redelijk uitdagend.

17 Tomb Raider III: Adventures of Lara Croft (PC)

Alweer het derde avontuur van Lara Croft. Wederom verbeterde gfx en controls (al blijven het nog steeds tank controls). Het besturen van de voertuigen is in dit deel ook een heel stuk verbeterd, de onderwater levels blijven daarentegen nog steeds k.u.t. en het ergste is nog een significant deel van de game bevat water segmenten. Ook is de game een heel stuk moeilijker dan zijn voorgangers nu is dat op zich nog niet zo erg maar waar de eerste twee delen alleen onvergeeflijk waren als je aan het rushen was word je bij deel drie op mijn elke hoek afgestraft.

16 Oddworld: Abe’s Exoddus (PC)

Ik blijf er bij dat het eerste deel beter is maar ook Abe’s Exoddus blijf ik een heerlijke platformer vinden, ook hier zijn de puzzels z leuk en isde game is op een rechtvaardige manier moeilijk. Ook hier moet ik eerlijk bekennen dat heb het goede einde nooit gehaald, want ook hier heb ik nooit het aantal benodigde Mudokons kunnen redden. Thja eens een evil bastard altijd een evil bastard. Overigens deed Abe’s Exoddus één ding wel veel beter dan Abe’s Oddysee en dat was een quick save systeem hebben.

15 Mortal Kombat 4 (PC)

Ook Mortal Kombat moest er aan geloven en de transitie maken naar 3D. En als ik eerlijk mag en moet zijn vond ik die transitie best wel geslaagd, ja het mist wat van de charme van de 2D Mortal Kombat games. Maar de 3D omgevingen zagen er mooi uit en de toevoeging van wapens was imho en welkome toevoeging. En de fatalities zagen er nog steeds cool uit al zaten er wel minder dan in de 2D MK games.

14 SiN (PC)

Een game die als concurrentie Half-Life had, volgens vele is Half-Life de betere game ik deel die mening niet. Ik heb mij zoveel meer vermaakt met deze game. Het schieten was heerlijk de levels waren leuk en het geweld was heerlijk gory. Ook bracht SiN veel vernieuwingen naar het FPS genre zoals het wapen van je tegenstander uit z’n handen slaan en dat je door de vijanden op verschillende plekken zoals benen, torso , armen geraakt kan worden. Ook namen de vijanden in deze game dekking en vroegen ze om versterking.

Wist je dat 

er in 2000 een anime gebaseerd op deze game is uitgebracht. Het deed veel dingen aan het verhaal veranderen maar het was wel een erg toffe en bloederige anime.

13 Pandemonium 2 (PC)

Het eerste deel van deze game ontbrak in mijn vorige artikel omdat ik deel één pas na dit deel heb gespeeld. Ik vond dit toendertijd een erg leuke 2.5D platformer. Je kan per level telkens kiezen uit een van de twee speelbare personages Nikki of Fargus, qua controls spelen ze het zelfde maar qua speciale moves en power ups zit er een paar verschillen tussen beide characters zo kan Nikki bijvoorbeeld vuurballen schieten en kan Fargus tijdelijk onsterfelijk zijn (mits je in beweging blijft). Voor de rest is het platform gaming redelijk standaard je gaat van punt a naar b en in de laatste stage van een level moet je boss verslaan (meestal door een simpele platform puzzel)

12 Jazz Jackrabbit 2 (PC) 

Het lang verwachte vervolg op Jazz Jackrabbit uit 1994. De gfx zijn verbeterd , de controls zijn verbeterd. Maar de leukste toevoeging (en dit zeg ik als iemand die eigenlijk helemaal niet zo van de multiplayer is) is de multiplayer en dan bedoel ik niet alleen de co-op maar ook de deathmatch , race en Capture the flag modus. Co-op vond ik natuurlijk wel het leukste maar ik moet ook bekennen dat de andere modi graag speelde 

11 Commandos: Behind Enemy Lines (PC)

Met tactische games was ik al bekend, maar tactische games waarbij stealth kwam kijken not so much. Ondanks ik 10 was en ik een redelijk tactisch inzicht heb, faalde ik vaak in deze game want stealth daar was ik niet goed in. In de game bestuur je zes soldaten waarmee je 20 missies moet voltooien, deze zes soldaten hebben ieder zo zijn eigen skill zo kan de spion zich vermommen als een vijand en kan de marinier bijvoorbeeld duiken en voertuigen besturen. Overigens kan je niet bij elke missie alle zes de Commandos besturen, nee per missie bepaald het spel welke Commandos je bestuurt.

10 Populous: The Beginning (PC)

Dit is een realtime strategy game waarbij je een shaman speelt die een god wil worden. Dit doe je door de andere drie stammen op de planeet te elimineren. Naast dat je de shaman bestuurt kan je ook te onderdanen besturen. Maar het leukste is toch wel om de shaman te besturen want met de shaman kan je bijvoorbeeld tornado creëren en uit eindelijk zelfs een draak achtig wezen oproepen. Maar wat ik vooral deed in deze game was land op laten komen of land in het water laten zakken ( nu was dat ook wel nodig anders kon je niet bij je enemies komen) Oh en ik vond het ook leuk om recht onder een groep enemies een vulkaan te laten onstaan. Wat ? Ik kan er niks aan doen dat ik een evil side heb.

09 Gex: Enter the Gecko (PC)

ik val maar gelijk met de deur in huis, Gex: Enter the Gecko > Super Mario 64. En dat meen ik oprecht, ja het platformen en de camera zijn veel beter bij Super Mario 64 maar ik ben een sucker voor (cult) film en serie referenties en oneliners en Gex bediend mij daar erg goed in. Plus de levels in gex zijn erg leuk en erg goed ontworpen oh en de levels zijn ook heel erg goed gevarieerd, alleen de camera en controls laten soms nog wel te wensen over.

08 Cardinal Syn (PS1)

Ik denk dat het nu wel vrij duidelijk is dat fighting games één van mijn favoriete genres is, want ja ook dit deel van Back to the past with Coola worden fighting games goed vertegenwoordigd en Cardinal Syn gaat niet de laatste zijn in dit lijstje. Anyways Cardinal Syn, een van de meest bloederige fighting games die ik ooit heb gespeeld. Het speelt zich af in een rauwe en duistere middeleeuwse wereld en zoals in de meeste Fighting games kan je uit een roster van een aantal personages kiezen zoals bijvoorbeeld een ridder , een zombie, een hofnar en een lizzardman etc. Het roster bestaat overigens uit acht personages en acht unlockable personages. Oh en de eindbaas Syn/kron mag je in het lijstje plaatsen van Shao Kahn a.k.a een oneerlijke boss fight.

07 Star Wars: Shadows of the Empire (PC)

Niet mijn nummer één Star Wars game maar hij staat wel 100% in mijn top 3 Star Wars game. De meest iconische missie is misschien wel de eerste missie waarbij je met een snowspeeder deelneemt aan the battle of Hoth en je dus ook AT-ATs neer mag halen. Maar ook de andere missies zijn leuk behalve de sloop bike missie die mag men steken waar de zon nooit schijnt. De protagonist Dash Rendar is een interessant personage (hij is canon gemaakt door Disney, maar hij heeft nog geen live action debut gemaakt en ik hoop dat wel ooit gaat gebeuren) ook is het erg tof dat IG-88 een redelijke rol heeft in deze game.

06 Bloody Roar (PS1)

Dit is een van mijn meest favoriete fighting games en ik hoop ooit dat er weer een vervolg op komt. In de basis is het eigenlijk een erg generieke fighting game, maar wat deze game zo tof voor mij maakt is dat de personages kunnen transformeren in dieren, zoals bijvoorbeeld een wolf, tijger, mol, gorilla of een konijn. Je kan ook een meter vullen als je die meter 100% heb gevuld dan kan je de zogenaamde beast modus activeren waardoor je tijdelijk hoger kan springen en harder slaat en schopt etc. 

05 Future Cop: LAPD (PC)

Deze game heeft twee modi cWime War Mode en Precinct Assault Mode ( deze modus is basically een Moba voor dat Moba een ding was), laatst genoemde modus heb ik nooit gespeeld. De Crime War Mode daarentegen heb ik samen met een maat van me grijs gespeeld. Niks is heerlijk dan met een police mech criminelen op te blazen hun lichamen uit elkaar zien te klappen. We gingen overigens wel vaak game over in deze game want het leuke is de levensbalk word gedeeld door beide spelers en als de ene speler dood gaat is het dus gewoon game over.

04 StarCraft (PC)

Als je aan mij vraagt wat is beter WarCraft of StarCraft ? Dan zeg ik without skipping a heartbeat StarCraft, ik houd van medieval en Fantasy setting en normaal kies ik ook eerder voor die setting maar als het op de “Craft” games aan komt dan moet ik gewoon kiezen voor StarCraft. Ik weet niet waarom maar ik vind de scifi setting van StarCraft gewoon veel leuker dan de medieval setting van WarCraft. Overigens speelde ik altijd voor de Protoss of de Terrans, de zorg vond ik als speelbaar ras niet zo interessant.

03 Tekken 3 (PS1)

Nou de laatste fighting game voor dit lijstje. En ik denk dat ik er niet veel over hoef te vertellen want ik denk dag Tekken 3 wel bekend genoeg is. Voor mij is dit beste Tekken game ooit (al hoop ik dat Tekken 8 daar verandering in gaat brengen). Op sommige momenten was ik nog steeds koppig en koos nog voor Yoshimitsu, maar in dit deel koos ik ook voor een aantal andere personages zoals Hwoarang en Ling Xiaoyu. Maar mijn go to personage was Eddy Gordo en altijd als ik hem kies krijg schreve blikken naar me, die imho onterecht zijn Eddy Gordo is gewoon een eerlijk personage om mee te spelen.

02 Grim Fandango (PC) 

Dit is één van mijn meest favoriete games ooit, als je tegen mij zou zeggen Coola maak een top xxx best games of alltime dan zou deze game heel erg hoog in het lijstje komen te staan. Het verhaal , de puzzels, artstyle en de typische lucas arts humor ik hou er van. Ik heb deze game nu zo vaak gespeeld dat ik alle puzzels uit m’n hoofd ken en de game in drie uur uitspeel en toch geniet ik er nogsteeds elke keer van.

01 Die by the Sword (PC)

Ook dit is een game waar ik fijne herinneringen aan heb al zijn ze sinds een paar jaar ook wel wat tainted maar daarover later wat meer. Die by the Sword is action adventure game gemaakt door Treyarch ( ja die van CoD). Het verhaal is redelijk 13 in dozijn je chickie word ontvoerd en je moet haar redden. Maar wat deze game leuk en goed maakt je hebt 100% controle over je zwaard arm en zeker met een muis of joystick waren de bewegingen erg realistisch en vloeiend en je kon ledematen en hoofden afhakken, het leuke daarvan was dat als de arm er af ging je enemy niet gelijk dood was maar bleef leven en je dus zo sadistisch kon zijn hem hem te laten leven zonder bijvoorbeeld zijn beide armen. Maar dit kon ook met speler gebeuren en geloof op één been rond hinken maakte de game niet makkelijker. Maar deze game heeft mij ook wat geleerd, hoe goed je herinneringen ook zijn aan iets soms kunnen dat beter herinneringen blijven. Ik heb deze game weer eens geprobeerd te spelen in 2011 en dat had ik niet moeten doen want het speelde echt niet fijn en heeft mijn kijk op deze game ietwat aangetast.

Zo dat was alweer het einde van deze excursie, dus iedereen terug de tijdmachine in want we moeten echt terug naar 2023. Volgende keer neem ik jullie mee naar het laatste jaar van de jaren 90. 

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 4 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
10 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luigi1985
11 maanden geleden

Mooi lijstje. Weer veel games die ik me nu weer herinner. Ik speelde in die tijd nauwelijks games uit. Ik had een verbouwde PSone dus ik kocht steeds een game, speelde het een week of twee en dan weer iets nieuws. Of ik zag ze op pc bij vrienden.

Ik herinner me vooral hoe ‘mooi’ tomb raider destijds was.

Kunstschilder1987
11 maanden geleden
Antwoord aan  Luigi1985

bedoel je dan de game, of was jij zon gamerd die stiekem lara zo mooi vond? 😉

Rainking
11 maanden geleden
Antwoord aan  Kunstschilder1987

Wie houdt er nou niet van driehoekjes?

Kunstschilder1987
11 maanden geleden
Antwoord aan  Rainking

ik ben meer van de rondjes…. grrrrr

Rainking
11 maanden geleden
Antwoord aan  Kunstschilder1987

Ja, dat zal wel weer <wink>

Snoop213
Snoop213
11 maanden geleden

Haha in 1998 daar zijn maar 2 games die er dit jaar voor mij er toe deden. Banjo kazooie en Zelda Ocarina of time. Die blazen elke game uit jouw lijstje kwalitatief omver.

Snoop213
Snoop213
11 maanden geleden
Antwoord aan  coola

Ja het was ook een grapje. Maar Banjo kazooie is tijdlozer die is in 2023 nog steeds op het beroerde zwemmen na nog steeds perfect speelbaar wat ik zo van screenshots zijn het wel games in jou lijstje die dat niet hebben. Maar we hadden vroeger ook al een verschillende smaak geeft toch verder niets

Kunstschilder1987
11 maanden geleden

MediEvil heb ik vorig jaar voor het eerst gespeeld, op de psclassic mini. leuke game idd, net als het vervolg ervan. het doet mij eerder denken aan maximo (het spirituele vervolg van ghouls and ghosts) omdat het 3d is hier, en niet 2d.
jazz jackarabbit ken ik eigenlijk alleen van de gba waar ik m heerlijk vond spelen. of ik m tof vond? REKEN MAAR VAN JAZZZZZZ 😀
leuk gemaakt lijstje en leuk geschreven stuk coola! complimenten.

Rainking
11 maanden geleden

Hier zitten weer een aantal topgames tussen, al heb ik ze lang niet allemaal gespeeld en degene die ik zelf heb, heb ik op een ander platform.Van Redneck Rampage wist ik niet eens dat er een vervolg was.Die By The Sword kwam ik twee jaar geleden tegen in een video van Iron Pineapple. Best een interessant spel met die sword physics.Ik heb het idee dat Tekken 3 altijd wel één van de populairdere delen van de reeks blijft. Qua graphics maakte die best wat stappen vooruit en het had een flink roster.Grim Fandango is zo’n spel dat ik nooit gespeeld heb, maar donders goed van weet dat dat een behoorlijke following heeft, dus ik vind het nooit vreemd als ik die hoog in lijstjes voorbij zie komen.Mooie post weer, man!

Laatst bewerkt 11 maanden geleden door Rainking

Screenshot Sunday #103

Prijsverschillen digitaal (vormloos) tegenover fysiek