in

Black Adam film review

Als je aan DC Comics denkt, wat zijn dan de eerste karakters die je te binnen schieten? Superman? Batman? Wonder Woman? The Flash? Green Lantern? Tot nog toe allemaal logische keuzes, maar wie in foksnaam zijn Black Adam en The Justice Society?

<ring, ring>
<ring, ring>
“Met Warner Bros.”
“Hier spreekt The Rock. Ik ga jullie studio redden. Ik ga Black Adam spelen.”
“Sorry, wie?”
“Black Adam!”
“Nee, met wie spreek ik?”
“The Rock. Dwayne Johnson.”
“Dat zegt me nóg niks. Help me effe.”
“Eeeeeeeeeeeehhh… Candy Ass?”
“Oooooooooooh, hahahahahaha, The Scorpion King! We hebben hard om je moeten lachen, hoor! Wat kan ik voor u doen?”
“Luister! The Rock is de perfecte man om Black Adam te spelen. Hij heeft het charisma. Hij heeft het temperament. Hij heeft de fans. Begrijp je me?”
“Eh, ik denk het wel.”
“Mooi! Jullie horen nog van me.”
<click>
“Leuk, maar… wie of wat is Black Adam?”

Vijftien jaar geleden gaf Dwayne al aan dat hij Black Adam zou gaan spelen. Het staat ongeveer gelijk aan de tijd die Duke Nukem Forever nodig had om uit te komen. De vraag is nu of Black Adam net zo slecht is. Wat ik zelf wel frappant vind, is dat juist een paar films met karakters die wat minder bekendheid genieten, de populairdere van Warner Bros./DC zijn. Ik zou dan voornamelijk The Suicide Squad, Shazam! en de eerste Wonder Woman film willen noemen. Niet dat die laatste echt onbekend is, maar buiten een tv-serie en een pilot van een gecancelde serie, was er verder nooit wat met haar in de hoofdrol verschenen, laat staan op het grote scherm. Oké, er is een erg goede animatiefilm uit 2009, maar dat is geen bioscoopmateriaal. Haar optreden in Batman V Superman: Dawn Of Justice tel ik voor het gemak ook even niet mee. Als ik heel eerlijk ben, twijfelde ik nogal toen Gal Gadot aangekondigd werd voor de Wonder Woman van de DCEU. Gelukkig bewees ze me dat ik er volledig naast zat. Haar tweede solo-film bleek helaas een behoorlijk slechte te zijn, maar dat lag meer aan het script dan aan mevrouw Gadot zelf. Er wordt al aan een derde gewerkt en ik hoop maar dat ze ervan geleerd hebben.

Nu was het dan eindelijk de tijd van Black Adam, wat voor de meesten toch een behoorlijk onbekend karakter is. Dat heeft z’n voor- en z’n nadelen. Aan de ene kant moet je mensen zien te overtuigen, maar aan de andere is er geen vergelijkingsmateriaal dat mogelijk beter zou kunnen zijn. Als DC fan ben ik bekend met het karakter, maar ik weet niet alle ins en outs over hem. In principe is het een Captain Marvel/Shazam villain. Je zou ‘m dus eerder verwachten in de tweede Shazam! film, maar dat is dus niet het geval.

Dit soort films zie ik graag in een IMAX zaal, dus ik had ‘m voor vanmorgen om half elf in Pathé Schouwburgplein Rotterdam gereserveerd. Het liefst in het midden op de derde of vierde rij vanaf het scherm. Dat is niet te dichtbij en niet te ver weg. Dat is persoonlijk natuurlijk, want je ziet vaak dat veel mensen juist graag verder van het scherm zitten. Afijn, plasje gedaan, drinken en snoep gekocht voor veel teveel geld, reclame en trailers uitgezeten, here we go!

De plot ga ik zo kort en spoilervrij mogelijk houden. Black Adam keert na jaren weer terug. Amerika krijgt er lucht van en stuurt de Justice Society erop af. The Justice Society, is dat een spin-off van The Justice League? Weet je? Ik ga dat een logische gedachte noemen. De JSA is gewoon minder bekend, ook al is het de voorloper van de JLA. Ik vind het ook gewoon leuk dat minder bekende karakters schermtijd krijgen. Doctor Fate, Atom Smasher, Cyclone, Hawkman, gimme, gimme, gimme! Ik ken ze wel, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het de gemiddelde bioscoopbezoeker helemaal niets zegt.

Black Adam wordt gespeeld door, je had het waarschijnlijk al door, Dwayne Johnson. De afgelopen jaren had ik zoiets van “Ja, je lijkt er wel een beetje op, maar kun je die rol ook vervullen?” Black Adam is namelijk niet bepaald een held, maar tot mijn verbazing doet hij dat best goed. Het heeft zelfs voor een aantal momenten gezorgd dat ik hardop moest lachen. Het is allemaal wat serieuzer dan de gemiddelde Marvel film, maar het weet toch hier en daar een glimlach op je gezicht te toveren. De andere grote naam is Pierce Brosnan als Doctor Fate. Op de één of andere manier is dat zo’n acteur die ik wat minder gauw in een superheldenfilm verwacht. Toch vond ik ‘m erg geschikt voor de rol. De effecten van zijn krachten vond ik er ook erg tof uitzien. Daarvan gesproken, de windkrachten van Cyclone waren ook erg mooi weergegeven. Bijna net zo mooi als de actrice zelf. Van alle karakters die in de film voorkomen, is Cyclone waarschijnlijk de minst bekende. Dat wil niet zeggen dat ze niet haar ‘mannetje’ staat. Tijdens de wervelwinden komt ze zelf regelmatig in slow-motion in beeld. Atom Smasher is een beetje het tegenovergestelde van Ant-Man. Hij groeit in plaats van dat-ie krimpt. Hij is tevens de comic relief van de groep. Het komt niet altijd goed uit de verf, maar hij heeft z’n hart op de goede plaats en wil wel zijn uiterste best doen. En dan komen we bij de acteur die Hawkman speelt. Ja, dat doet hij best goed, maar ergens had ik hem liever gezien als Mister Terrific, een ander lid van de JSA in de strips. Misschien een apart detail, maar het viel me gewoon op. Als hij zijn masker op heeft, komen zijn ogen erg goed uit de verf. Geen idee of hij er speciaal voor gecast is, maar ik vond het tof om te zien.

Maar wat vond ik nou eigenlijk van de film? Was het na jaren opbouw een verschrikkelijke teleurstelling? Nee. Verre van, zelfs. Ik had het totaal niet verwacht, maar ik vond ‘m zelfs hartstikke goed. Een flink gedeelte van deze review had ik gisteren al geschreven, verwachtend dat de film tegen zou vallen. Ik zou alleen nog maar mijn ervaring met de film erbij hoeven te schrijven. Dat pakte dus anders uit. Hou je van superheldenfilms? Pak deze dan zeker mee. Voor mij als DC fan was dit een hele toffe film met behoorlijk wat actie, een aantal grappige momenten en een beter plot dan ik verwachtte. Sterker nog, ik wil er binnenkort nog een keer naartoe. SHAZAM!!!

Wat je ook van de film vindt, voor mij was het op voorhand al een succes. Waarom? Zoals je wel vaker ziet, worden eerder verschenen trades over een karakter opnieuw uitgebracht, alleen dan met een film cover in plaats van de originele. Zo heb ik een exemplaar van Green Lantern: Secret Origin met Ryan Reynolds op de cover. In dit geval was het Black Adam: The Dark Age, een boek dat al jaren niet meer gedrukt wordt en ik al een lange tijd naar op zoek was, omdat het doorgaat op mijn favoriete serie, 52, een reeks die een heel jaar wekelijks uitkwam. Het is nu opnieuw uitgebracht, wat voor mij een feestelijke gebeurtenis is, maar ik kan me niet voorstellen dat mensen die het boek kopen naar aanleiding van de film, het een beetje kunnen volgen.

Als comic book fan blijf je natuurlijk zitten tijdens de aftiteling, want mogelijk is er een mid-credits scene, wink, wink.

En nu maar hopen dat de Blue Beetle film net zo gaaf wordt…

Oh, en meer in het begin van de film is er een korte cameo van een acteur die ik ondertussen al jaren niet meer had gezien. Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat hij nog leefde. Erg leuke toevoeging.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 3 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
10 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lavalera
1 jaar geleden

Fijn om te horen dat je hem wel leuk vond. De reviews die ik er over lees zijn niet echt positief. Maar dat lijkt de laatste tijd wel vaker zo film recensenten vergeten nog wel eens de popcorn films zoals ik ze zelf noem. Films zonder al te veel diepgang lekker knallen en gaan.

Ik kijk hem tzt wel op hbo max heb al back panther en avatar op de planning staan met de vrouw en ik wil niet te vaak naar de bios dus sla deze dan over. Maar wel tof dat je je recensie deelt met ons

Lavalera
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rainking

Thanks voor de tip, ik heb hbo pas net sinds vorige week me nog niet echt gekeken wat er allemaal op staat, vooral genomen voor de game of thrones sequel die de vrouw en ik samen willen kijken. Ik zal deze aan de lijst toevoegen om te kijken, denk dat ik door Gotham Knights wel meer in een bat mood kom

Luigi1985
1 jaar geleden

Thanks voor de review. Ik ben niet zo’n grote fan van superheldenfilms of films gerelateerd aan Comics. Ik denk dat de Dark Knight Trilogy voor mij wel ongeëvenaard is. Rond die tijd kwamen ook de Iron Man films en Avengers etc. uit. Die periode van films vond ik wel aardig, maar voor m’n gevoel is er een beetje een overkill aan dit soort films gekomen.

De laatste die ik gezien heb was The Batman en die vond enerzijds wel mooi gemaakt en lekker duister, maar anderzijds ook een beetje saai.

Deze spreekt me niet zo aan, omdat ik en Black Adam niet ken en ik de meeste films met Dwayne Johnson niet zo leuk vind. Misschien kijk ik m ooit als ie op HBO staat, maar de bios wordt m zeker niet.

DanTheGameKing
DanTheGameKing
1 jaar geleden

Ik ben gek van superhelden films, heb alle Marvels op Disney+ kapot gekeken en van de (meeste) Batman films krijg ik jeuk op de goede plekken!! The Black Panther heb ik opgezet met een dubbel gevoel en ik vond het geweldig, ben dan ook enorm benieuwd naar het nieuwe deel.

Leuk verslag weer, het is dat ik een eeuwigheid van Rotterdam en omstreken woon anders zou ik graag eens een filmmiddagje plannen in het IMAX theater!

DanTheGameKing
DanTheGameKing
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rainking

Nope, dichtbijgelegen is Arnhem en dat is 1,5 uur rijden…..
Heb ooit ‘vroegah’ Titanic gezien in het IMAX theater in Rotterdam (zat toen nog vlak bij de Zwaan), oké, beetje zoetsappige film, maar wauw wat een ervaring met dat scherm!!

F1 22

Screenshot Sunday #77