in ,

Boardgame review: Everdell

Naast gamen als hobby heb ik een vaste avond, waarop we met vrienden bij elkaar komen om een bordspel te spelen. Heel gezellig met een bakkie pleur, een chippie en wat slap geouwehoer. Dus ik dacht laat ik eens een stukje schrijven over een bordspel die we laatst gekocht en gespeeld hebben.

Everdell is een bordspel voor maximaal 4 spelers (of 6 met de uitbreiding), waarin je in vier seizoenen een dorpje bouwt met bosbewoners. In elk seizoen verzamel je grondstoffen d.m.v. arbeiders te plaatsen. Deze hebben de vorm van houten eekhoorntjes, schildpadden, egels etc. afhankelijk van de speler. Daarnaast “bouw” je gebouwen of inwoners in de vorm van kaarten door verzamelde grondstoffen te betalen. Elk gebouw heeft een bijbehorende inwoner en wanneer je het gebouw in jouw dorp ligt mag je deze inwoner gratis neerleggen. Zo probeer je tactisch combo’s te maken en de grondstoffen efficiënt te gebruiken, want jouw hoeveelheid arbeiders zijn maar beperkt.

Als de arbeiders op zijn en je kunt/wilt geen kaarten meer neerleggen, dan ga je voorbereiden op het volgende seizoen. Je krijgt de arbeiders weer terug en wacht tot andere spelers hun seizoen hebben afgerond. Aan het eind van de vier gespeelde seizoenen telt iedereen de behaalde overwinningspunten en degene met de meeste punten wint.

Het hele spel duurt ongeveer een uurtje en de regels zijn heel eenvoudig. Dit is een ideaal spel voor even tussendoor en voor mensen met weinig bordspel ervaring om mee te beginnen. De vormgeving van het spel is ook heel goed gedaan. Op het bord staat een grote boom met de voorraad kaartjes en grondstoffen er omheen. De boomstammetjes zijn ook echt kleine stammetjes en de besjes kleine besjes. Ik vind zulke afwerking iets toevoegen aan de beleving van een spel. De kaartjes hebben stuk voor stuk mooie afbeeldingen en duidelijke tekst wat je met de kaart doet.

De enige mindere kanten van het spel zijn: er is weinig interactie tussen de spelers. Je kunt niet handelen of een andere speler naaien. Ook is dit een spel die je na een aantal potjes voor een tijd in de kast zet, omdat je het dan wel even gezien hebt.

Er is ook nog een uitbreiding met wat extra mechanics, maar deze heb ik nog niet geprobeerd. Daarnaast is er ook een digitale variant op steam en mobiel, maar ook deze heb ik niet gespeeld.

7/10

+ vormgeving

+ heldere regels

+ vlotte beurten en potjes

– weinig interactie met andere spelers

– geen spel om heel vaak erbij te pakken

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 2 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
14 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lavalera
1 maand geleden
Antwoord aan  CarnifeX

Dit hoort hier zo net zo goed thuis als games op pc/console/mobiel. Het zijn immers ook gewoon games in mijn optiek. Daarnaast zijn er ook mensen die reviews plaatsen van films, series en Rainking heeft zelfs een hele tijd een wekelijks muziek topic gehad. Dus bordspellen vinb ik hier gewoon thuis horen 🙂 VInd het zelf ook wel interressant om te lezen. Ik speel hier en daar wel eens een bordspel met mijn betere helft, maar dan heb je het over de standaard spellen zoals bijv Jenga, Scrabble, Monopoly, Levensweg etc. Dus ik vind het heel interressant om te lezen. Wie weet zit er nog een spel bij waarvan ik heel enthousiast word en deze ook ga spelen. Dus wat mij betreft: laat maar lekker komen die bordspel reviews 🙂

coola
1 maand geleden

Erg fijne review. Zo wil ik nog wel meer board game Reviews willen lezen

coola
1 maand geleden
Antwoord aan  CarnifeX

Klopt ik ben een lange tijd afwezig geweest. Maar ik weet nog niet of ik permanent terug ben

Luigi1985
1 maand geleden
Antwoord aan  coola

Jawel, we wachten al super lang op jaar 1999 t/m 2023 ;).

In ieder geval goed te zien dat je er weer bent.

coola
1 maand geleden
Antwoord aan  Luigi1985

Dankjewel. En ik zal het overwegen om verder te gaan met de back to the past artikelen. Heb het best wel druk dus moet een gaatje kunnen vinden.

Rainking
1 maand geleden

Ik speel zelf dan geen bordspellen, maar gewoon lekker posten. Ik vind het sowieso leuk om te lezen en het is weer even heel wat anders, terwijl het toch gewoon gamen is. Top, man!

Luigi1985
1 maand geleden

Bordspellen vind ik op zich wel leuk om te doen, maar dan is het wel leuk dat je ze vaker kan spelen. Wij hebben thuis wel een aantal spellen, maar omdat we met z’n tweeën zijn, spelen we ze amper. Als er bezoek is dan spelen we het ook zelden, omdat niemand dan zin heeft om eerst alle regels te leren of uit te leggen. Als er dan eens een spelletje gespeeld wordt, is het meestal iets dat iedereen kent. Monopoly, Risk, Catan en noem het maar. We hebben ook nog een aantal andere spellen, zoals Carcassone enzo, maar dat zijn dus van die voorbeelden die niet iedereen kent.

Wij hebben hier in de stad ook een spellenwinkel en als we daar langslopen denken we vaak: o zullen we even kijken, maar meestal herinneren we er onszelf dan aan dat ie na een keer proberen vaak toch in de kast belandt.

Wel een leuke review en het ziet er ook wel uit als een leuk spelletje.

Dragon_Martin
Dragon_Martin
1 maand geleden

Bordspel reviews horen hier zeker wel thuis! Ik speel ook heel erg graag bordspellen. We hebben er dan ook heel wat liggen in huis. Maar als eerlijk ben zijn er toch heel wat die we nog nooit gespeeld hebben. Niet iedereen heeft evenveel geduld voor de regels te overlopen, waardoor regelmatig naar dezelfde spellen terug gegrepen wordt.

Everdell is al een paar keer in mijn oog gesprongen, maar ik heb het nog niet gekocht. Jammer voor het gebrek aan interactie want het kunnen dwars liggen van andere spelers is vaak toch echt wat een spel de moeite maakt voor mij. Het ziet er wel allemaal heel mooi uit dus misschien komt die toch nog in huis.

Dragon_Martin
Dragon_Martin
1 maand geleden
Antwoord aan  CarnifeX

Inderdaad! De vernedering is pas compleet wanneer je het goed ingewreven hebt!

Stelling van de week: Ik kan wel aan abonnementen wennen

Wat spelen we dit weekend? 20 en 21 januari