in

Column: Mensen geven grof geld uit aan Fortnite en dat is prima


Het onderzoek werd uitgevoerd door LendEDU. Die instantie heeft duizend Fortnite-spelers vragen voorgelegd. Uit de antwoorden blijkt dat 68,8 procent van al die spelers geld uitgeeft aan in-game aankopen. Nog opvallender is dat het gemiddelde bedrag onder de mensen die betalen voor deze content ligt op 85,67 dollar, omgerekend zo’n 73,60 euro. Voor bijna 37 procent van alle mensen die geld uitgeven aan Fortnite, is het zelfs voor het eerst dat zij geld neerleggen voor in-game aankopen.

Fortnite V Bucks

Gratis en toch niet

Hoewel Fortnite: Battle Royale een gratis spel is en het dus logisch is dat Epic op een of andere manier geld moet verdienen aan het hosten van de servers en het doorvoeren van updates en verbeteringen, is het opvallend dat zoveel spelers geld (en veel ook!) neerleggen voor een spel waar ze in principe niets voor hoeven te betalen.

Gamers op diverse fora reageren geschokt op dit nieuws, omdat het niet strookt met wat zij zien als de teloorgang van de game-industrie. Veel gamers zijn nog gewend dat games voor een standaard prijs in de winkels komen te liggen en dat er daarna geen cent meer uitgegeven hoeft te worden. Daarbij heerst nog altijd de tendens onder een gedeelte van de gamers-community dat betaalde, downloadbare content en in-game aankopen een groeiend kwaad in de industrie zijn, een manier voor ‘slechte’ uitgevers om nog meer geld af te troggelen.

Fortnite, een van de grootste mainstream gamehits van dit decennium, bewijst dat het bovenstaande een enorme nonsens is en dat een hoop gamers welwillend geld spenderen aan een game als dat volgens hen de moeite waard is. Als het immers niet de moeite waard was, dan zou de gemiddelde betalende Fortnite-speler niet méér dan de prijs van een full-priced game uitgeven aan een free-to-play-titel.

Fortnite battle royale

De Battle Pass

Ook ik speel (sinds de release van de Switch-versie) Fortnite: Battle Royale en ik heb al zo’n 25 euro uitgegeven aan een Battle Pass. Met deze Battle Pas kun je een ‘seizoen’ lang (een periode van rond de tien weken) diverse uitdagingen op de map van de game voltooien, om zo nog meer XP en exclusieve cosmetische items voor je in-game avatar te ontgrendelen.

Ik heb geen moment spijt van mijn aankoop gehad. Hoewel de standaard gratis game, waarin je alleen of in teamverband op een eiland met 99 andere spelers probeert zo lang mogelijk te overleven, op zichzelf al interessant genoeg is, geeft de Battle Pass een nieuwe dimensie aan het geheel. Door de diverse uitdagingen (een bepaalde hoeveelheid schade doen met een type geweer of het vinden van zeven brabbelende gnomes bijvoorbeeld) word je uitgedaagd uit je comfortzone te treden en te experimenteren met nieuwe dingen. Ook zorgt het ervoor dat je niet telkens op dezelfde gebieden van de grote map rondstruint, maar echt op onderzoek uitgaat.

Fortnite S4 map

Het verrijkt wat mij betreft de game-ervaring. Dat het uiteindelijk vooral nieuwe pakjes oplevert, zal mij een worst wezen. Het gaat mij niet om de beloning, maar om de weg ernaartoe, de manier waarop de Battle Pass spelers uitdaagt de game op andere manieren te consumeren. Dat dit soort ‘achievements’ niet in de gratis game zijn verwerkt is dan niet meer dan logisch. Nogmaals, Fortnite: Battle Royale is gratis, en Epic moet op een of andere manier zijn investeringen terugverdienen.

Ik heb dan ook niets tegen dit soort praktijken. Lootboxes waarbij je niet weet wat je ontvangt? Ja, daar krijg ik de kriebels van, en gelukkig zie je in Fortnite netjes wat je allemaal kunt ontgrendelen als je een Battle Pass koopt. Nog veel geld uitgeven aan dlc voor een full-priced game die makkelijk al in de basisgame verwerkt had kunnen zitten? Nee, dat gaat mij te ver. Maar Fortnite heeft wat mij betreft de perfecte balans voor een eerlijk verdienmodel gevonden.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 3/5 volgens 2 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nieuw Overwatch-personage is een hamster in een metalen bal

Series op Netflix die perfect passen bij het mooie weer