in , , , ,

Column: Mijn innerlijke conflict met Black Friday

“Kopen, kopen, kopen!” Dit was vroeger een deel van een reclameslogan van een grote markt waarin ze van alles met betrekking tot media verkopen. De afgelopen week hoor ik de schreeuwende stem van de persoon die dit in het reclamespotje riep continu in mijn hoofd rondspoken. Het is namelijk bijna Black Friday. Tijd om met aanzienlijke kortingen te kopen dus, maar bij mij wringt het dit jaar een beetje…

Black November

Om eerlijk te zijn dacht ik twee of drie weken geleden al dat het die week Black Friday zou zijn. Deze ‘feestdag’ na Thanksgiving was een jaar of vijftien geleden totaal niet relevant in Nederland, maar met de enorme opkomst van diverse webshops begint het Black Friday-ieder ieder jaar een week eerder lijkt het, maar deze vrijdag is het echt zo ver! Daar waar je voorheen slechts berichten kreeg over gadgets en dergelijke, is het tegenwoordig ook zwarte vrijdag bij onze vaste webshop voor het voer voor onze huisdieren en kan je bij het Kruitvat ook tampons voor de helft van de prijs kopen. Wie wil dat nu niet?

Zoals ik zal zei, wringt het bij mij een beetje dit jaar. De afgelopen jaren probeer ik sowieso wel iets duurzamer te leven door nauwelijks vlees te eten en iets vaker de fiets te pakken, maar met de huidige staat van de economie en het klimaat denk ik nog veel vaker aan de gevolgen die mijn acties zouden kunnen hebben. Daarom steekt het mij soms een beetje dat we allemaal gespamd en gestimuleerd worden om nog meer te kopen.

Lastig

Maar het is een moeilijke kwestie. Zelf heb ik hier vaak zat lopen te verkondigen dat ik games toch graag in een doosje wil en ik was enkele jaren geleden zo blij als een hond met zeven lullen toen mijn nieuwe LG-televisie aan de muur hing. Je werkt immers niet voor niks en moet toch iets met je geld doen, toch? Of ligt het allemaal aan ‘het kapitalistisch systeem’ waarin we leven en zit het kopen van spulletjes gewoon in ons gedrag verweven? Ik weet het niet, maar ik merk wel dat de media-aandacht voor het klimaat, de economie en de armoede me niet onberoerd laten tegenwoordig. 

Het stoort me daarbij dat dankzij het internet en de social media een continue stroom aan advertenties op je afgevuurd wordt, waardoor je zelden buiten schot staat en nauwelijks rust krijgt. Tot op heden heb ik de hand nog op de knip gehouden wat betreft het kopen van spullen, maar mijn vlees is zwak. Als de PlayStation VR-set in deze periode was uitgekomen, of als Nintendo een nieuwe Switch op de markt had gebracht, dan waren mijn zuur verdiende centen absoluut ten prooi gevallen aan Black Friday. Hmm.. het voer van onze hond is bijna op. Laat ik snel even een nieuwe zak bestellen, want het scheelt toch wel behoorlijk..

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.3/5 volgens 19 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
15 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lavalera
1 jaar geleden

Mensen zijn ontzettend gevoelig voor reclames. Er worden allerlei handige trucjes uit de kast gehaald om mensen maar keer te laten kopen. Helaas een beetje het nadeel van de welvaart die we hier de afgelopen 20 tot 30 jaar hebben gehad. Even een grotere tv of auto dam de buurman kopen ipv oh de tv is stuk ik moet een nieuwe kopen. We maken ons er allemaal schuldig aan. Ook ik probeer zo veel mogelijk pas iets te kopen als het kapot is, maar die bonus op het werk levert mij toch weer een nieuwe playstation op oid. Je kijkt dan al snel bij de aanbiedingen of er niet toch wat is wat je leventje wat eigenlijk prima is toch oog een stukje leuker kan maken. Dat maakt het allemaal zo lastig. Behalve de verlenging van ps plus wat ik anders toch al ga doen geef ik geen cent uit in dezebf. Lukt me elk jaar nog prima.

NrFive
1 jaar geleden

Herkenbaar. Wat betreft m’n gaming hobby heb ik als uitgangspunt dat ik pas wat koop als ik wat anders heb uitgespeeld. Op die manier ga ik rustig door m’n backlog heen en kan ik m’n impulsen om te blijven kopen een beetje beteugelen. Ja er zijn soms uitzonderingen voor spellen waar ik lang op wacht. Maar tegenwoordig is dit op z’n hoogst 1 spel per jaar.

Met betrekking tot overige producten. Je koopt pas wat als het aan vervanging toe is of kapot gaat en niet meer te herstellen is. En anders is het vaak ‘Nice to have’. Dus ben tijd geleden begonnen met een lijst bijhouden van dingen die ik zou willen kopen omdat het waarde toevoegt aan m’n leven. En dan met dagen zoals Black Friday, loop ik dat lijstje langs. Zo ben ik enorm tevreden met de aanschaf van 2 CO-melders die ik voor 50% goedkoper heb kunnen scoren.

Op deze manier beteugel ik tenminste m’n drang om te kopen, vooral met “leuke” aanbiedingen.

Rainking
1 jaar geleden

“…en kan je bij het Kruitvat ook tampons voor de helft van de prijs kopen.”
Lekken aan de zijkant was nog nooit zo goedkoop, hahaha.

Sowieso is Black Friday hier heel anders dan in Amerika. Daar krijg je echte kortingen. Hier schroeven ze de adviesprijs op, waardoor de korting hoger lijkt. Ik heb tot nog toe nog geen Black Friday aankoop gedaan, maar ik zit wel te denken aan een zwarte DualSense controller voor 50 euro.

Behoorlijke marketing manipulatie in dit artikel trouwens, want de hond op de foto heeft maar één lul.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Rainking
Mr.Saturn91
1 jaar geleden

Mooi geschreven, erg herkenbaar. Het wordt bijna een daad van verzet om in het kortingencircus niets te kopen. Sluit me helemaal bij je aan.

Heb dit jaar met mezelf afsproken dat ik alleen wat nieuws koop als ik alles wat ik heb, heb uitgespeeld. Of het anders moet verkopen. Dus onlangs begonnen aan wat oude PS3 en (3)DS games.

Wordt daar eigenlijk veel vrolijker van dan ik vooraf had ingeschat. Speel nu eindelijk eens m’n games fatsoenlijk uit: Bioschock Infinite, Majora’s Mask 3DS… Die waren anders blijven liggen 🙂

Mr.Saturn91
1 jaar geleden
Antwoord aan  Luigi1985

Haha, zeker, in die zin is black friday een mooie aanleiding voor een retroweekend 🙂

Tweedehands game-deals vind ik ik ook niet echt tot black friday horen, hoewel je daarmee ook ongemerkt een backlog kunt opbouwen. Hoewel ik party games niet echt tot de backlog reken, zeker nies als er accessories bij zitten.

Denk dat we er dan zelf een beetje hetzelfde in staan qua “zelfdiscipline”, hoewel het – wat mij betreft – altijd makkelijker gezegd is dan gedaan :p

De 3DS-versie van Majora’s Mask is echt de ultieme versie, zoals hier mooi wordt beschreven: superjumpmagazine .com/leaving-luck-to-grezzo

Zelf heb ik de N64-versie jaren geleden ook geprobeerd op de originele console, maar ik vond de game toen (toegegeven: ik was wat jonger) echt meedogenloos moeilijk. Niet per se de gameplay, maar gewoon de weinige hints die je krijgt.

Dat doet de 3DS versie echt zo ontzettend veel beter, juist zonder het makkelijk te maken.

Volgens mij heeft de GameCube-versie geen noemenswaardige verbetering

Mr.Saturn91
1 jaar geleden
Antwoord aan  Luigi1985

Nice! Speel ‘m op de (old) 2DS en het werkt erg goed. Bovendien is hij – wat ik niet had verwacht – nog steeds nieuw te koop bij Gamesresource

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Mr.Saturn91
Robert-Frans
Robert-Frans
1 jaar geleden

Er is op zich een hele mooie manier om dat innerlijke conflict eenvoudig op te lossen: koop alles wat je wil met de scherpste kortingen… en geef het vervolgens weg aan een of een paar arme gezinnen, al dan niet via een plaatselijk goed doel die daarvoor inzamelt, die daarmee op 5 december een prachtige pakjesavond kunnen beleven. Of kerstavond. Of wanneer dan ook.

Robert-Frans
Robert-Frans
1 jaar geleden
Antwoord aan  Luigi1985

Dat is natuurlijk ook net zo goed om te doen!

Heer Mida
1 jaar geleden

Niemand dwingt je om sociale media te gebruiken. En Ad blocker is je vriend.

De humoristische en zeer vermakelijke biologieles over het ‘Bowserlijk’ lichaam

Black Friday