in , , , ,

Coola’s ranking van de AC Franchise (worst to best) deel 3

Jaja hier is hij dan de conclusie van mijn Assassin’s Creed ranking en zoals belooft, sneller dan dat deel twee er over deed. Ik ben mij er van bewust dat deze laatste zes controversieel gaan zijn en vooral de top drie niet naar iedereens liking gaat zijn. Maar hè smaken verschillen nu eenmaal.

06 Assassin’s Creed Syndicate

De laatste AC in de oude action adventure stijl en ook de laatste jaarlijkse AC game. Ik weet wat de reputatie is van deze game maar ik vind het gewoonweg een heerlijke game. Het heeft een geweldig Assassins duo in de vorm van Frye twins Jacob en Evie, die broer/zus chemie tussen die twee is zo goed. Story wise maakt Assassin’s Creed met Syndicate weer een grote stap in het moderne verhaal sinds deel 3. Ook gameplay wise is het een erg goede game, ik was voor de release wel bang dat Londen anno 1868 als setting te modern zou zijn, het gemis van het ouderwets zwaardvechten zwaar zou zijn , de game te veel gefocust zou zijn op vuurwapens maar uiteindelijk bleek de close quarters combat met kukri’s , boksbeugels en sword canes juist erg leuk en verfrissend. Nu was het free running in voorganger Unity al erg soepel maar Ubisoft heeft dat in Syndicate nog beter weten stroomlijnen waardoor de traversel in Syndicate nog soepeler is dan in Unity vooral het omhoog en omlaag van is , zeker in combinatie met het rope launcher super smooth. Maar net zoals alle andere games heeft ook Syndicate minpunten, met als grootste minpunt toch wel de 100% synchronisatie eisen ( ja dit is idd een klacht die je vaker hebt, en nog twee keer gaat lezen in dit drie delige artikel) maar ook de volg deze npc missies kwamen bij dit deel mijn strot uit.

05 Assassin’s Creed Brotherhood

Allereerst xevulutionx ik moet je teleurstellen, Brotherhood moet genoegen nemen met plek nummer vijf. Begrijp mij nu niet verkeerd het is en blijft een geweldige game, alleen vind ik persoonlijk dat er vier AC games zijn die beter zijn dan Brotherhood dat gezegd hebbende, van de Ezio Trilogy blijft Brotherhood voor mij de beste van de drie. Rome is geweldig mooi neer gezet en Ezio is in dit deel qua fysiek in zijn prime (alleen nog niet zo wijs als in revelations) de missies zijn heerlijk variërend en de toevoeging van onder andere de crossbow in ezio z’n arsenaal zijn welkom. Waar ik ook over te spreken ben is de toevoeging van de Assassins die je kan commanden , zowel ze op missies sturen als ze in het veld gebruiken voelt erg natuurlijk aan. Maar ik moet Brotherhood toch ook iets kwalijks nemen en dat is dit deel begon met de 100% synchronisatie eisen en oh boy wat haat ik die eisen, in het begin dacht ik nog dit is eigenlijk best wel een leuke toevoeging tot dat er een paar eisen voorbij kwamen die meer dan onredelijk waren en mijn hoofd ader bijna liet klappen.

04 Assassin’s Creed Origins

Dit was een moeilijke knoop om door te hakken, want ik geef zowel Black Flag als Origins een 9,5 maar na er lang over nagedacht te hebben heb ik toch besloten om Origins op plek nummer vier te zetten. Omdat ik net iets meer genoten heb van Black Flag, maar dat neemt niet weg dat Origins een geweldige game is. Met Origins heeft Ubisoft qua gameplay het roer totaal omgegooid en er een action RPG van gemaakt Inplaats van een action adventure game, en deze verandering was exact de verfrissing die deze franchise nodig had nu zal ik niet zeggen dat oude formule vermoeiend ging worden maar verandering is soms ook goed. Een andere slimme zet van ubisoft was dat ze met Origins weer terug tijd inging in plaats van voor uit, de main setting van AC moet imho niet te modern worden en Syndicate was toch eigenlijk wel de grens. Waar ik ook erg over te spreken ben is dat ze de focus nog meer op de Isu en hun artifacts leggen iets dat met Syndicate een interessante wending maakte en met elk uit gekomen AC deel daarna nog interessanter is geworden. Maar ook dit deel heeft minpunten (nee dit keer geen 100% synchronisatie eisen want die hebben ze over boord gegooid) nee dit keer zijn de minpunten dat een aantal van de side quests saaie mmo like fetch quests zijn en wat ook een tegenvaller was is dat in vergelijking met Syndicate het moderne en overkoepelende verhaal amper stappen maakt.

03 Assassin’s Creed IV : Black Flag

Black Flag is niet alleen een erg goede Assassin’s Creed game maar ook de beste piraten game sinds Sid Meier’s Pirates! (2004). Dit is ook de eerste AC game die bewijst dat de protagonist ergo de speler geen assassin ( of templar ) hoeft te zijn om het een AC game te laten zijn, want Edward Kenway is voor 95% van de game een pirate die het alleen doet voor zichzelf, voor de laatste vijf procent is hij wel een assassin maar ook dat doet hij voor z’n eigen gewin. Gameplay wise is Black Flag een heerlijke game het klimmen en parkoeren voelt goed en de combat is ook erg fijn, maar het beste van deze game is toch wel de toevoeging van de Naval combat ( oké oké AC 3 kwam er eigenlijk mee, maar Black Flag is echt om de naval combat heen gebouwd). Echt alles voelt er goed aan, zowel de zee gevechten als het enteren van de schepen, en het geeft je de ultieme piraten fantasie. Zo jammer dat er sindsdien nooit meer een goede piraten game is gemaakt (door wel developer dan ook). Maar ook Black Flag heeft minpunten onder andere dat de moderne verhaallijn voor het eerst stagneerde en ja hoor ik kom hier weer mee die frustrerende 100% synchronisatie eisen.

02 Assassin’s Creed Valhalla

Toen ik aan dit artikel begon dacht ik dat het makkelijk zou zijn en ik de lijst zo klaar zou hebben, en voor de eerste 14 games was het ook makkelijk maar bij de top vier werd het al moeilijker. Maar nu ik bij de laatste twee ben aangekomen weet ik pas echt hoe moeilijk de keuze is, want zowel Odyssey als Valhalla zijn geweldige games die vooral veel sterke punten hebben en weinig zwake punten. Maar na veel wikken en wegen heb ik besloten om Valhalla op nummer twee te zetten. Alleerst moet ik zeggen grafisch is deze game echt prachtig, op de ps4 liet de game zien wat de console nog in zich had en op de ps5 is Valhalla een mooi voorbeeld van wat de console in huis heeft. Qua story gaat Assassin’s Creed met Valhalla echt de goede kant, in het verleden zien we onder andere de geboorte van de templars en in het heden maakt het verhaal echt een hele grote sprong. De combat is erg goed en speelt heerlijk weg, maar het fun gehalte van de combat is wel minder dan die van Odyssey mede omdat Eivor een bepaalde skill niet heeft die Alexios wel heeft daar tegenover staat wel dat Valhalla dismemberment heeft wat cd combat op veel momenten erg bruut maakt. Waar ik ook erg over te spreken ben in Valhalla is de explorer mode, in deze modus word je echt uitgedaagd om de prachtige sfeervolle levendig wereld van Valhalla te ontdekken. De synchronisatie punten zijn er nogsteeds maar worden in deze modus enkel gebruikt als fast travel punt, maar je unlocked er geen point of interests en bij de missies krijg je tips in beeld maar voor de rest moet je echt goed opletten in wereld om je doel te volbrengen en dit werkt verrassend goed. Anyways na al dit positieve moet ik ook nog met kleine minpuntjes komen, allereerst is er nog steeds een bug die er voor zorgt dat je fakkel wel de ruimte belicht maar je geen vuur ziet en dat is lichtelijk immersie brekend. Maar wat ik echt haat aan Valhalla zijn die verschrikkelijke Cairns, nog niet zo vervelend als de 100% synchronisatie eisen maar ze komen wel in de buurt.

01 Assassin’s Creed Odyssey

Nou RuanMoleman waarbij ik xevulutionx teleur moest stellen kan ik jou wel tevreden houden want jij hoopte dat ik Odyssey hoog zou plaatsen, zoals je ziet staat hij op nummer één en ja ik weet het dit is best wel controversieel want sommige mensen zullen zeggen ( dit geldt overigens ook voor mijn nummer twee) dit is geen Assassin’s Creed. Thja ik vind juist dat die mensen het bij het verkeerde eind hebben Odyssey is Assassin’s Creed in z’n puurste vorm, qua gameplay heeft het geweldige stealth en het freerunnen is in Odyssey echt extreem vloeiend en de combat ( vooral de Spartan kick is goddelijk) is ook heerlijk waardoor je je juist in dit deel een echte sluipmoordenaar voelt. Ook qua verhaal is Odyssey een echte Assassin’s Creed game want het heeft de focus op waar Assassin’s creed echt omdraaid namelijk de Isu en hun artifacts, al sinds deel één draait het daarom en juist nu ze de focus daar nog meer opleggen maakt de franchise goede stappen in het verhaal. Met Odyssey heeft Ubisoft de oude Griekse wereld prachtig tot leven gewekt en tegelijkertijd ook bewezen dat ze heer en meester zijn in het maken van interessante sfeervolle en levendige werelden. Dit was de eerste game waarmee Ubisoft met exploration mode experimenteerde, het werkt best wel goed alleen word er nog iets te veel op map getoond iets wat bij valhalla beter is uitgewerkt. Daar tegenover staat wel dat Odyssey iets heeft wat Valhalla niet heeft en dat is naval combat, ik houd van open wereld games waarbij je een schip kan besturen en je er mee kan vechten ( ik denk dat het vooral komt omdat ik uit een zeevaart familie kom). Op wat framerate problemen op mijn OG ps4 na kan ik eerlijk gezegd niet zo 1,2,3 minpunten opnoemen en ik denk dat het daarom wel terecht is dat dat Odyssey op de eerste plek staat.

Dit was het dan voor dit onderwerp maar wees niet getreurd ik heb nog meer projecten in de pijpleiding staan , waaronder nog ééntje ( zeer waarschijnlijk een two parter) die specifiek Assassin’s Creed gerelateerd is. Het overige project houd ik nog even voor mij zelf.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 3.5/5 volgens 19 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
11 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Billy-Butcher
Billy-Butcher
1 jaar geleden

Van mij mag je Syndicate op de laatste plaats zetten. De game zelf is heel gaaf, maar voor PS5 bezitters een ramp (erge flickering). Ik kwam hier te laat achter en heb hem dus wel gewoon gekocht (Ubisoft zegt vanaf augustus dat het bekend is maar niet gaat patchen). Sindsdien is dit de laatste druppel bij mij wat Ubisoft betreft. Ik kan gewoon niet meer genieten van hun games, Unity is langdradig, Far Cry 5 en New Dawn zijn saai en Watch Dogs Legion heeft niet dezelfde vibes als WD 1 en 2. En dat je Syndicate als PS5 bezitter wel kan kopen is ongelooflijk.

Ik had Origins al gekocht, een erg frisse game in de franchise. Ben benieuwd naar Odyssey (ook in backlog) en Valhalla zou ik alleen kopen als hij extreem goedkoop zou zijn (om Ubisoft weer).

Billy-Butcher
Billy-Butcher
1 jaar geleden
Antwoord aan  coola

Oh Sony staat ook niet hoog op dit moment. Jij moet niks, het is niet letterlijk. Ik uit alleen mijn ongenoegen. Ubisoft mag beter zijn best doen, een game patchen kan prima, net als bij de PS4 Pro.

Erik07
Erik07
1 jaar geleden

De beste herinneringen heb ik aan Brotherhood dus dat zou mijn nummer 1 zijn. Daarna komt Odyssey. Voornamelijk vanwege Kassandra en Melissanthi Mahut.
Verder weet ik het niet. De games zijn een beetje doelloos voor mijn gevoel. Valhalla was leuk om te spelen, maar het had net zo goed een andere naam kunnen hebben dan AC.

Erik07
Erik07
1 jaar geleden
Antwoord aan  coola

Agree 🙂

In AC verken ik graag herkenbare gebouwen en omgevingen zoals het colosseum, de Haga Sofia, de Eiffeltoren, piramides van Giza, Notre Dame etc. Vooral die laatste was indrukwekkend nagemaakt. Ik mis dit volledig in Valhalla.
Neemt niet weg dat ik de game wel echt tof vind en me er behoorlijk mee heb vermaakt.

Heb jij eigenlijk Ragnarok gespeeld? Is het aan te raden? Ik begreep dat het qua lengte vergelijkbaar is met de DLC uit Ddyssey. Als dat waar is, dan is 39,99 toch een absurd bedrag?

Erik07
Erik07
1 jaar geleden
Antwoord aan  coola

Ik heb inmiddels die uitbreiding en ik moet zeggen dat het toch wel leuker is dan ik n.a.v. de recensies had verwacht.

Erik07
Erik07
1 jaar geleden
Antwoord aan  Erik07

Wel een stuk minder betaald dan 39,99 uiteraard haha

Rainking
1 jaar geleden

Brotherhood vond ik wel gaaf. Black Flag is zo’n titel waar ik altijd veel goeds over hoor. Syndicate lijkt me wel tof. Die nieuwere delen (met name Origins en Odyssey) lijken me wel lekker spelen. Met mijn beperkte kennis van de serie (voorlopig alleen 1, 2 en Brotherhood uitgespeeld) lijkt me dit best een aardige lijst.

xevulutionx
xevulutionx
1 jaar geleden

Daar is ie dan op nr 5 die ik op 2 zou hebben staan. Valt dus op zich nog mee. Ik vind vooral syndicate voor mij pijnlijk maar dat is puur persoonlijke beleving uiteraard. Als ik je enthousiasme zo lees over Origins en Od. moet ik t nog eens proberen denk ik

De gamereleases van deze week

Ik houd van absurditeit in games.