in

Dagboek van een gamer deel 1


Beste InsideGamers, ik ben 53 en game nog dagelijks. Mijn laatste drie games waren God of War, Red Dead Redemption 2 en Spider-man. Ik game al vanaf 1978 en heb de hele ontwikkeling van games geleefd. Op geen enkele wijze ben ik nostalgisch. Ik loop niet warm voor 8 of 16 bit games, dat heb ik geleefd en door de jaren heen werd het alleen maar mooier en leuker.
Bij deze nodig ik je uit om mee te lezen in mijn fictieve dagboek waarin mijn gaming geschiedenis, zoals ik het mij herinner, beschreven staat. De belevenissen in gaming staan in relatie met het tijdsbeeld en wat mij toen bezig hield.
Pre 1974 Mijn eerste 10 levensjaren speel ik veel buiten. We spelen cowboytje en indiaantje, een echte multiplayer game. Ook is er tikkertje en voetje van de vloer. We spelen ook de voorganger van het internet nieuws, we zitten dan in een kring en fluisteren aan de gene na ons een zin door. Aan het eind zegt het laatste kindje wat ie gehoord heeft, dat klopt nooit!
Binnen speel ik veel met de voorloper van Minecraft, je bouwt van blokjes de meest fantastische dingen, ze noemen dat LEGO.
1975
Hoi lief dagboek. Child in Time van Deep Purple staat in de Top 40. Martin Brozius presenteert het spelprogramma Ren Je Rot op de zwart/wit televisie. In de bioscoop draaien Jaws en Keetje Tippel, daar hoorde je veel over maar ik mag ze niet zien want ik ben te jong. Iedereen heeft broeken met weide pijpen aan en flipperen is mijn leukste hobby. In de friettent staat er ook een flipperkast, die kost een kwartje om drie keer te mogen flipperen. Ik ben niet zo goed als de oudere jongens maar ik vind het wel heel leuk.
1978
Hallo dagboek.Wat een gaaf jaar is dit, ik ben met papa naar Star Wars geweest, zoiets heb ik nog nooit gezien. En nu zijn er speelhallen met computer spelletjes en Space Invaders heb ik daar gespeeld maar het is echt heel moeilijk en mijn zakgeld is op.
Ik zag in de krant de Philips G7000 spelcomputer en ik heb gevraagd aan mamma of ik die krijg maar de computer is heel erg duur dus ze moet het met papa erover hebben.
Ja, ik heb ‘m gekregen, hij is super mooi en er zit een platte typemachine op. Morgen gaan we naar de videotheek om een spelletje te huren voor 7 gulden want een spel kopen is duur die kost wel 120 gulden!
Ik kan er machinetaal op programmeren maar dat is erg moeilijk. Ook kan je er muziek mee maken, allemaal bliepjes, cool!
1979
Lay Your Love On Me van Racey vind ik een top nummer. Mijn vriendje heeft een Atari 2600 gekregen, daar zijn ook leuke spelletjes voor. Zijn oudste broer koopt af en toe spelletjes want hij heeft een baan en is dus rijk. Hij heeft onlangs Astroids gekocht en die heeft Vector Graphics, het is net 3D! In de bios draait de Star Trek film en die ga ik kijken, ik hoop dat ie beter is dan Moonraker want die was stom.
1980
De plakkerige tienerjaren vallen niet mee. Meisjes zijn opeens leuk en niet stom maar met gamen moet je niet aankomen. Dansles, vakantiewerk in de plantsoenendienst waar al m’n geld op ging aan bier. En dan de tienertoer. School is stom en ik ga over met de hakken over de sloot. Scheikunde is leuk dus het gaat later de labschool worden. Het zal wel…
1982
Dag, dagboek, haha. Ik heb mijn G7000 verkocht en ik kreeg er best veel geld voor. Maar de Commodore 64 kost wel 800 gulden! Afgelopen jaar veel gespaard en vakantie werk gedaan dus dat gaat wel lukken. Eindelijk een echt toetsenbord en een mooie cassettespeler erbij. Meteen wat tapjes gekocht want ik kan games gaan overnemen van mijn maat. Wat ziet het er allemaal mooit uit met 64 KB geheugen. Wel jammer dat ik de 16 kleuren niet kan zien want ik heb een kleine zwart/wit televisie. Ook de leestekens als ik in Basic programmeer is niet geweldig maar het voelt wel heel futuristisch aan. Ultima II is echt een heel bruut spel en ik kan nu alle spelletjes uit de arcade hal spelen, die zullen wel verdwijnen. Elite is ook mooi maar geloof mij, 3D gaat het niet worden hoor want 2D ziet er veel mooier uit.
E.T. Was een leuke film, ik vind dat die regiseur mooie films kan maken, dat wordt nog wel wat met Spielberg. Upside Down van Vanessa is een leuk liedje en ze heeft hele grote meloenen, hahaha!
1985
Dag dag, die tape recorder komt mij echt m’n neus uit! Ik zit met de schroevendraaier klaar om bij het ene tape de schroef vaster of losser te draaien anders doet ie ‘t niet. Morgen is er de HCC in Utrecht en dan koop ik ook een floppy diskdrive waar ik discs van 5 ¼ inch in kan doen. Ik koop er ook een doosje white label floppy’s bij en een tang zodat ik er een stukje uit kan knippen waardoor ik ze aan beide kanten kan gebruiken, slim hè dagboek. Impossible Mission is echt een super gaaf spel. Je hoort ook echt een stem: another visitor, stay a while, stay forever. Ik las dat er ooit games komen waarin je door een heel huis kan lopen en dat personages tegen je praten, dat kan toch helemaal niet! We Are The World van USA for Africa staat op nummer 1 dus met de armoede in Afrika zal het wel snel gedaan zijn. In de bios naar Back to the Future geweest. Dat is nog eens een leuke film! Beter dan Out of Africa die ik met m’n vriendin heb gezien.
1986
Meer dan een jaar verplichte opsluiting want de dienstplicht roept. Ik kan nu een uzi uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Ik weet ook dat ik niet met mijn gasmasker onder de douche moet gaan staan omdat het koolstof filter nu niet meer werkt dus ik hoop dat ik niet meer de gaskamer in hoef. Verder heb ik geleerd om in een tank te rijden en te varen.Ik leerde ook varen in een simulator, geen computer grapics maar een enorme maquette waar een camera overheen rijdt. Ik word gelegerd in Harderwijk bij een verzorgingscompagnie. Ik ga vrijwillig om de week op bivak met beroeps om uit de kazerne weg te zijn. De woensdagavond is er een computer club waar we C64’s tot onze beschikking hebben. Er zit er ook eentje met een Amiga 1000, die wil ik ook hebben maar ik ga na mijn diensttijd naar de VS.
Bij Indiana Jones moet ik 5 floppy’s wisselen om van de ene naar de andere kant te lopen. Leuke adventure hoor maar zo’n Amiga gaat er uiteindelijk wel komen. Vanavond ga ik naar de kukobar, zuipen, want ik ben Korporaal geworden. Ondanks dat gamen op een laag pitje staat speel ik met plezier Out Run, net zo mooi als in de speelhal. Morgen komen de lekkere wijven van Centerfold de nieuwe messhal inwijden en volgende week weer op bivak.

Wordt vervolgd, de Amiga jaren.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Acht procent van werknemers Activision Blizzard krijgt ontslag

Kingdom Hearts 3 voor de Nintendo Switch?