Veel gamers duiken vaak direct in de settings van een game voordat ze beginnen. Welke instellingen zijn er allemaal? Staat de performance mode aan? Op pc is dat een spel an sich door het gekloot met de grafische settings. Er zijn echter drie boosdoeners die op elk platform te vinden zijn. Drie settings die je eigenlijk standaard uit wilt zetten. Ik leg je uit wat ze doen en waarom dat niet fijn is.
De kans is groot dat je de instellingen kent, maar toen ik laatst Destiny 2 met wat maten speelde en vroeg of ze het uit hadden, wisten ze niet waar ik het over had. Ik zei het omdat de drie settings bij Destiny 2 (en vele andere games) een grote impact hebben op hoe je game voelt en eruit ziet. “Jezus de game is nóg mooier nu!” zeiden ze. De 3 bad boys staan ook altijd bij elkaar in de instellingen van de game, alsof het een naar clubje is dat trots is op dat ze bij elkaar horen.
Motion blur
Misschien de meest voor de hand liggende en bekendste. Motion blur is het effect dat camera’s maken als er snelle bewegingen plaatsvinden met de camera zelf óf met snel bewegende objecten. In games vertaalt dat vaak naar een vervaagd zicht bij snelle bewegingen met de camera.
Motion blur kan je misschien wel tof vinden. Het geeft een soort cinematische look en feel. Daarom ga ik hier niet verkondigen dat je dit moet uitzetten. Echter is het ook voor de hand liggend waarom je het wél zou willen uitzetten. Allereerst: het vervaagt je beeld, moet ik nog meer zeggen? Vooral in snelle shooters wil je eigenlijk tijdens je bewegingen de omgeving willen zien. Het zorgt over het algemeen voor een scherpere, helderdere ervaring. En pc-spelers weten dit waarschijnlijk al, maar nu we hier toch zijn: het heeft een (minimale) impact op je performance, die motion blur.
Film grain
Korrelig beeld, lekker oud filmisch. Willen we het in games? Niet echt. Net zoals bij motion blur geldt hier ook: het doet niks anders dan je beeld korrelig maken. Een soort filter. En ook hier probeert film grain hetzelfde effect te bereiken als motion blur: een cinema-effect behalen. Een goed voorbeeld van film grain is Dying Light. De film grain in die game was zo intens dat het berucht werd. Wat mij opviel is dat van “de boze 3” alleen film grain standaard uit stond in het vervolg, Dying Light 2. Kennelijk heeft de ontwikkelaar geleerd van het commentaar op de film grain in deeltje 1.
Mocht je het niet kunnen zien, dan heb ik hier nog een zwaar overdreven voorbeeld (wat bewerkt is).
Kortom: gewoon uitzetten, scherper beeld is leuker beeld.
Chromatic aberation
De laatste van de boze 3. Deze is wat lastiger uit te leggen, omdat deze vaak minder snel te merken is in games. Chromatic aberation is een effect dat normaal gesproken gebeurt door de lens van de camera. Je leest het weer goed: wederom een filmisch effect dat de game probeert te bereiken. Chromatic aberation gebeurt aan de randen van de lens (of in dit geval je scherm). Het is een vervorming waar een soort rood-blauwe aura vormt rondom objecten. Het zorgt voor een vervormd én vervaagd beeld.
Dying Light 1 was niet alleen koning in intense film grain, maar ook in de chromatic aberation. Check het verschil maar:
Maar dat is een extreem voorbeeld. Zoals ik zei: de gewoonlijke chromatic aberration gebeurt aan de randen van het scherm. Zoals in Cyberpunk 2077:
Of wat dacht je van Bloodborne?
De boze 3
Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen waarom deze instellingen slecht zijn. Laat staan als ze alle drie aanstaan. Het zijn stuk voor stuk instellingen die je game simpelweg onscherper maken en vervormen. Natuurlijk zijn er andere instellingen die ook enigszins de look en feel van je game kunnen aanpassen, maar daar draait het meer om persoonlijke voorkeur. Ik raad iedereen in ieder geval van harte aan om de boze 3 bij elke game direct uit te zetten!
Het scheelt dan ook dat deze 3 instellingen vaak onder elkaar staan bij alle games.
Motion blur en film grain zet ik altijd uit als het kan. Chromatic aberation hou ik in mijn achterhoofd, thanks!