in

De beste games van 2019 volgens Thijs Barnhard


2019 was een raar gamejaar en ik weet niet precies waar dat aan ligt. Ik ben geneigd de op zijn einde lopende generatie van consoles de schuld te geven, maar hoe vaak kwamen de beste games voor zo’n apparaat wel niet in de laatste jaren uit?

Ik wil overigens niet zeggen dat 2019 een slecht jaar was. Dat zeker niet. Ik ben blij verrast door een boel games, maar tegelijkertijd ook een beetje teleurgesteld door diezelfde games. Dat klinkt misschien raar, maar het is echt zo hier. Dit is mijn top 3 van 2019.

thijs

3. Super Mario Maker 2

Ergens ben ik een klein beetje teleurgesteld in Super Mario Maker 2. Waarom duurde het bijvoorbeeld zes maanden voordat de eerste echte grote update voor dit spel uitkwam? Zelfs het eerste deel op de Wii U werd beter ondersteund door Nintendo. Best gek want in mijn ogen is Super Mario Maker 2 is in veel opzichten een betere game. De singleplayer is uitstekend, de editor is veel uitgebreider en de zoekfilters maken leuke levels vinden stukken makkelijker. Zelfs de extreem chaotische en compleet ongebalanceerde multiplayer vind ik erg vermakelijk.

Lijkt het allemaal wel heel erg veel op zijn voorganger? Absoluut, maar omdat Super Mario Maker 2 op een console is verschenen die wél succesvol is, is het levelaanbod een stuk beter. Die eerste grote update is inmiddels ook verschenen waardoor ik het spel om de zoveel dagen weer opstart om alle nieuwe creaties te bekijken. Ik ben zelf ook weer aan het bouwen geslagen dus check vooral ook mijn nieuwste creatie als je dat nog niet hebt gedaan.

Mario Maker 2

2. Resident Evil 2

Mijn zenuwen kunnen ongeveer een horrorgame per jaar aan en in 2019 was het al vroeg raak. Resident Evil 2 is misschien niet de meest enge game ooit, maar ik heb geregeld verstijfd op de bank gezeten. Dat komt allemaal door Mr. X. In de originele game was hij misschien maar een klein onderdeel van het geheel, maar zijn uitgebreide rol in deze remake is zenuwslopend. Vooral het feit dat je deze reus constant hoort rondstappen in andere delen van het politiebureau maakt het spelen van deze game soms ondragelijk spannend.

Ik heb Resident Evil 2 inmiddels vaak genoeg en met de twee verschillende personages uitgespeeld om te kunnen zeggen dat ik de overige trucjes van het spel wel doorheb, maar voor Mr. X loop ik graag nog een blokje om. Ik hou mijn hart vast voor de Nemesis in de remake van Resident Evil 3… Hopelijk heb ik tegen april genoeg moed opgebouwd.

Resident Evil 2

1. Control

Tien jaar geleden ontdekte ik de tv-serie Lost en sindsdien is mijn leven niet meer hetzelfde geweest. Het is misschien moeilijk voor te stellen in een tijd van een oneindig veel middelmatige streamseries, maar Lost was echt een fenomeen waar ik het met klasgenoten, collega’s en vrienden oneindig lang over kon hebben. Ik mis het gemeenschappelijk naar iets kijken, maar ook de echt interessante mysteries die deze ambitieuze serie voorschotelde. Toen ik eind dit jaar Control speelde werd ik plotseling weer overvallen door dat gevoel.

Control is namelijk cryptisch, raar en het spel weet dondersgoed dat de beste mysteries gewoon onbeantwoord moeten blijven. Met heel veel plezier heb ik daarom alle notities, brieven en krantenknipsels gelezen die door het hoofdkantoor van het FBC verspreid lagen. Het absolute hoogtepunt van de uitstekende lore in deze game zit verstopt in de full motion video’s met wetenschapper Dr. Darling in de hoofdrol. Mocht je Control nog niet gespeeld hebben: blijf vooral bij iedere projector even hangen en deel ook vooral je theorieën over wat de fuck er in dit spel precies aan de hand is met je vrienden, familie en collega’s. Geloof mij: je neemt de matige checkpoints die het spelplezier soms in de weg zitten dan voor lief.

Runners-up: Void Bastards, Tetris 99, Hypnospace Outlaw, Dragon Quest Builders 2

Control

Grootste flop van het jaar: Fire Emblem: Three Houses

Fire Emblem: Awakenings is wat betreft een van de beste games op de 3DS, maar het was meteen ook de laatste Fire Emblem die ik écht leuk vond. De serie is in mijn ogen de verkeerde kant opgegaan door steeds meer de nadruk te leggen op alles wat maar niet met de strategische gevechten te maken heeft. Ik heb het vijf uur in de extreem lelijke spelwereld van Three Houses volgehouden voordat ik hem weer heb doorverkocht.

fire emblem three houses

Beste game van het decennium: Spelunky

Laat er geen misverstand over bestaan, Spelunky is wat mij betreft de allerbeste game van de afgelopen 10 jaar. Als ik dat zeg speel ik overigens wel een klein beetje vals, want de inferieure freewareversie kwam al in 2008 uit. Spelunky heeft bij mij de liefde voor willekeurig gegenereerde games ontwaakt en daardoor heb ik tientallen andere fantastische indies ontdekt. Bij de gedachte dat ik (hopelijk) volgend jaar een vervolg kan spelen op dit magistrale spel word ik al gelukkig. 2020 kan niet snel genoeg komen!

Spelunky

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dontnod wil mogelijke Life is Strange 3 weer een nieuw verhaal geven

Uitstekende cijfers voor de multiplayer-modus van Modern Warfare