in

De beste Zelda-achtige games


Beyond Good & Evil

Deze adventuregame van Ubisoft’s Michel Ancel is een ware cultklassieker, die nu men aan een vervolg werkt weer relevanter is dan ooit. Ancel heeft goed naar het werk van zijn grote voorbeeld Shigeru Miyamoto gekeken, wat Beyond Good & Evil heeft veel weg van een Zelda-game, van de interessante open wereld waar allerlei kleurrijke personages in rondlopen, tot de kerkers die je tussendoor bezoekt.

Toch is Beyond Good & Evil ook vrij uniek in wat het doet. In plaats van de middeleeuwse setting uit Zelda giet BG&E er een science fiction-sausje overheen. De plot over een politiestaat versus het verzet doet ook lekker modern aan. Hoofdpersonage Jade is daarbij een persfotograve en spelers kunnen gedurende de game foto’s maken van alle wezens die de spelwereld bevolken.

Speelbaar op: PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox, Xbox 360, Xbox One (via backwards compatibility), GameCube, pc

3D Dot Game Heroes

Oké, 3D Dot Game Heroes voelt af en toe een beetje als een rip-off van de klassieke, tweedimensionale Zelda-games, maar we geloven graag in het goede van mensen (en ontwikkelaars) en bestempelen het dus maar als een weergaloze ode. Net als in de oude Zelda-games staat de camera hier schuin boven de actie en verken je een avontuurlijke wereld vol met bossen, dorpjes en kerkers.

Qua gameplay moeten we toegeven dat 3D Dot Game Heroes niet al te diep gaat; het spel weet maar zelden de geweldige ‘aha!’-momenten uit Nintendo’s reeks te bereiken. Toch maakt ontwikkelaar Atlus veel goed met de weergaloze graphics, want de wereld van 3D Dot Game Heroes lijkt geheel uit miljoenen blokjes te bestaan. Ook de muziek heeft érg veel weg van Zelda, waardoor het spelen van deze game niets minder is dan een nostalgische reis.

Speelbaar op: PlayStation 3

Ittle Dew 2

Ondanks dat de graphics in de verste verte niet lijken op die van Zelda-games, voelt Ittle Dew 2 aan als een perfecte mix tussen Wind Waker en Minish Cap. Ook dit is een top-down game waarin je door een avontuurlijke spelwereld en diverse kerkers loopt om puzzels op te lossen. De puzzels zijn echt het belangrijkste element van deze indiegame. Uniek is ook dat de verschillende items in het spel allemaal optioneel zijn: je kunt het complete spel uitspelen met de gear waarmee je begint.

Speelbaar op: PlayStation 4, Xbox One, Switch, pc, Mac, Linux

Okami (HD)

In een lijst met Zelda-achtige games mag het geprezen Okami natuurlijk niet ontbreken. De godin Amaterasu wordt na een honderdjarige slaap gewekt om Nippon van het kwaad te ontdoen. Dat doet zij omhuld in de vacht van een prachtige, witte wolf. Samen met de kleine praatgrage schilderaar Issun gaat zij op een groots avontuur door een schilderachtig landschap.

Okami is ontwikkeld door Clover Studios, een inmiddels opgeheven Capcom-studio bestaande uit werknemers die tegenwoordig voor PlatinumGames (Nier: Automata, Bayonetta) werken. Naast de Zelda-achtige gameplay (een overkoepelende wereld met verschillende segmenten, kerkers en personages die je kunt helpen) speelt daarom ook actie een belangrijke rol en kun je de tofste combo’s uitvoeren tegen de vele vijanden. Verder los je puzzels niet op met items, maar met speciale goddelijke krachten die je op het beeldscherm laten verven. Het spel is daarnaast ook enorm lang, en je bent zo dertig tot vijftig uur kwijt om Okami te doorlopen. Een echte aanrader voor alle Zelda-fans!

Speelbaar op: PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Switch, Xbox One, pc

De Fable-reeks

De Fable-games voelen wat westerser aan dan de Zelda-reeks. Desalniettemin omvatten de spellen hetzelfde avontuurlijke gevoel. Zeker de eerste twee delen zijn nog altijd erg de moeite waard, en laten je het prachtige, middeleeuwse Albion verkennen.

Zo gedetailleerd als bedenker Peter Molyneux op voorhand voorstelde zijn de games niet (nee, je kunt geen zaadje planten en die gedurende het spel tot boom zien opgroeien), maar toch hebben veel van je acties invloed op je personage en de spelwereld. Doe goede daden en je wordt een koene ridder, maar wanneer je als crimineel te werk gaat wordt je langzaam maar zeker een duivels personage.

Speelbaar op: Xbox, Xbox 360, Xbox One (via backwards compatibility), pc

Hyper Light Drifter

Het unieke uiterlijk van Hyper Light Drifter heeft buiten het camerastandpunt maar weinig weg van Zelda, maar vergis je niet: de game speelt verder erg als een Zelda-game, van het verkennen van de spelwereld tot de gevechten die je houdt. Net zoals in de Zelda-games verken je de spelwereld om zo een pad richting een eindbaas vrij te maken. Wel ligt de moeilijkheidsgraad op momenten vele malen hoger dan de gemiddelde Zelda-game, maar ben je op zoek naar een uitdaging, dan is Hyper Light Drifter de perfecte remedie.

Speelbaar op: PlayStation 4, Switch, Xbox One, pc, Mac, Linux, iOS

Darksiders

Zeker de eerste Darksiders voelt vaak als een hommage aan Zelda. Van de spannende kerkers die je verkent tot de items die je vrijspeelt en het paard waar je de spelwereld mee doorloopt. Toch weet Darksiders genoeg eigen elementen toe te voegen om het een unieke ervaring te maken. De volwassen combat, het epische verhaal over de Armageddon die de mensheid uitroeit, het hoofdpersonage War, een van de vier Horsemen van de Apocalypse: dit is Zelda met een flinke dosis bloed en geweld. Latere delen in de reeks zijn iets meer afgestapt van de Zelda-formule, maar zeker in dit eerste deel zullen fans zich als een vis in het water voelen.

Speelbaar op: PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Switch, pc

Met deze zeven games en series kun je wel weer even vooruit tot Zelda: Link’s Awakening op 20 september voor de Switch verschijnt. Zijn er nog andere games die je Zelda-fans aanraadt? Laat het weten in de reacties!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 1/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nieuwe gameplay-beelden multiplayer-modus Modern Warfare onthuld

Naamregistratie World of Warcraft Classic geopend