in

De games met de beste cutscenes

Vroeger dienden cutscenes meer als “pauze” en kreeg je wat verhaal naar je toe gesmeten. Tegenwoordig worden dergelijke scènes met echte acteurs in motion capture-pakken en gezichtsscans opgenomen. Sommige games gaan zelfs zo ver door een virtuele camera te gebruiken die “schokt” als de “cameraman” stappen zet. Games komen steeds dichter bij films, het enige verschil is eigenlijk nog dat je bij games gameplay hebt. Welke cutscenes waren volgens jou het best, hebben het meest impact gemaakt of lieten jou bijna vergeten dat het een game is?

The Last of Us Part II

Een game die voor mij de kroon spant als het om cutscenes gaat is toch wel The Last of Us Part II. Ik was stomverbaasd hoe goed alles eruit zag en hoe diep ik in de game gezogen was. Gezichtanimaties hebben eindelijk een punt bereikt waar de kleine details die we maken met ons gezicht de juiste emoties voortbrengt. De graphics zijn steengoed, zeker nog niet hyperrealistisch, maar meer dan genoeg om niet meer bezig te zijn met of het er wel goed uit ziet. Alle cutscenes in deze game zijn geloofwaardig.

Dat gaat dan ook heerlijk samen met de snoei- en snoeiharde sfeer die er hangt in (laten we zeggen) 70% van de cutscenes. Toen ik aan de game begon, vertelden vrienden mij wel dat het soms écht hard is, en dat ze vaak wel eens pauzes inlasten na het zien van bepaalde scènes. The Last of Us 1 was fun & games maar deelte twee heeft geen “chill” en laat je dingen voelen waar deel 1 niet eens bij in de buurt kwam. Soms heb ik met open mond zitten kijken wat er gebeurt, om daarna 5 minuten lang naar het scherm te staren en alles te verwerken; de gameplay was al weer klaar om verder te gaan, maar ik nog niet.

God of War

God of War heeft mij iets gegeven waar ik niet eerder van wist dat ik het zo graag wil: 1 grote one-take. Je kent het wel van series en films: scenes die in 1 take zijn opgenomen (of zo ge-edit zijn dat het zo lijkt). Kijk maar naar de 12 minuten(!) lange one-take in Extraction, de befaamde hallway fights in Daredevil, of wat dacht je van 1917, een hele film als one-take. Het zorgt voor intense scenes en persoonlijkheid met de film die je ziet. God of War is een van de weinige games die dit trucje ook weet te doen.

De hele game is onafgebroken bekeken vanuit 1 camera. Gameplay wordt vlekkeloos overgenomen door cutscenes zonder ook maar 1 cut, het is dezelfde camera die achter je zweeft, die rustig transformeerd naar een ‘virtuele’ handheld camera met natuurlijke bewegingen. Wellicht dat er meer zijn maar bij God of War viel het op. Je wordt geen enkele seconde uit het verhaal getrokken en dat voel je echt. Het is een ware kunst hoe God of War wisselt tussen gameplay en verhaal zonder dat je maar een seconde mist. Weg van de hoge kwaliteit en het acteerwerk maakt de one-take voor een speciale ervaring die ik nu in elke game wil hebben. 

Ratchet & Clank: Rift Apart

Hoe kan ik deze speelbare Pixar-film niet noemen? Een ietwat simpele en makkelijke keuze, maar als het om perfect-uitziende cutscènes gaat, wint Rift Apart met gemak. Dat kunnen God of War en Last of Us niet bereiken omdat we nog niet bij hyperrealistische mensen zijn, al zijn we dichtbij. R&C is juist een ‘animatie’-setting en is het makkelijker om niet in de uncanny valley terecht te komen.

Er valt dan ook weinig te zeggen over de cutscenes van Rift Apart. Ja. Zien er echt uit als een animatiefilm. De fur van Ratchet en Rivet is idioot goed te zien, de animaties van de gezichten zijn leuk, vlot, en passsen goed bij wat er gezegd of gevoeld wordt. In sommige vlakken zou je zelfs kunnen zeggen dat het er beter uitziet dan menig animatie-film, maar dat laat ik aan jullie over. Voor non-realistische cutscenes is het echter moeilijk om een andere game te pakken.

Honorable mentions

Dit waren drie van de games (die vrij recent zijn, wat logisch is) waar ik direct aan moet denken als het om goede cutscenes gaat. Elk met een eigen reden. Maar er zijn genoeg andere games die zijn eigen krachten hebben. Spider-Man vond ik ontzettend goed in het opzetten van een universum met geloofwaardige personages en leuke dialogen. Als MCU-fan voelde dit bijna als een speelbare MCU-film, al dan niet op het niveau van R&C.

Red Dead Redemption is stiekem nog steeds de mooiste game overall. Ik ben er toevallig weer aan begonnen sinds kort en het blijft gewoon een waar visueel genot in elke hoek van de game. De cutscenes zijn dan vanzelfsprekend ook goed om te aanschouwen, alleen laat het wel te wensen over als het op gezichtsanimaties aankomt. Veel games kunnen leren van de (nog steeds best goede) gezichtsanimaties in RDR2, maar sinds Last of Us II is er een nieuw standaard gezet.

Death Stranding speelde ik ook recent. Door de aanwezigheid van Hollywood-acteurs was er sprake van hoogwaardige performances. Dit werd uitstekend vertaald naar een game. Soms waren de animaties even wat minder, en waren de textures beduidend lager dan bij Last of Us of RDR2, desondanks komt deze in de buurt van mijn top 3. 

Oude(re) games

Soms heb je ook een oude game die niet al te best verouderd is, maar je destijds wel wegblaaste in cutscenes. Als je thuis bent in oudere games en daar wat games kan noemen, dan hoor ik het graag! Goede cutscenes hoeven niet per se goede graphics te hebben. Soms is het gewoon ontzettend goed geschreven, of was het voor zijn tijd erg goed. Laat het weten: wat zijn jouw favoriete of beste cutscenes? Is het een specifieke scene of vind je over het algemeen de cutscenes heel goed van een game?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.3/5 volgens 8 gamers

Nog geen hartjes. First!

20 reactie

Laat een reactie achter

Geef een reactie

NES controllers Switch -50%

Pre-orders voor Playdate starten bijna