in

De moeilijkste in-game keuzes


Heavy Rain

Heavy Rain draait om een moordenaar, de Origami Killer. Je speelt vier verschillende hoofdpersonages die allemaal iets met hem te maken hebben. Zo ook Ethan Mars. Zijn eerste zoon is overleden en zijn tweede zoon Shaun is ontvoerd door de Origami Killer. De sadistische moordenaar geeft Ethan opdrachten om zijn zoontje misschien terug te krijgen, opdrachten die de moraliteit van spelers op de proef stellen. Je wilt je zoontje terug, maar hoe ver kun je gaan?

Zou je bijvoorbeeld iemand doodmaken om je zoon terug te krijgen? In Heavy Rain moet je drugsdealer Brad Silver doden om een vervolgopdracht te krijgen. Doe het niet en je moet zelf uitzoeken waar die plaatsvindt. Simpel genoeg toch? Je wilt snel door om Shaun terug te krijgen, dus ben je geneigd Brad dood te schieten. Totdat hij laat zien dat hij zelf twee dochters heeft. Natuurlijk is hij een dealer en behoort hij misschien niet tot de beste mensen in de wereld, maar geeft dat jou het recht om hem neer te schieten? Maakt dat jou niet net zo meedogenloos als de Origami Killer? En zijn dochters verdienen ook een vader. Veel afwegingen dus.

Heavy Rain

Spec Ops: The Line

Spec Ops heeft het goed voor elkaar gekregen om de gevolgen van oorlog op iemands gemoedsstand weer te geven. De keuzes die je moet maken zijn hard, ook al gaat het hier om een game. Het knappe van Spec Ops: The Line is dat het laat zien hoe het steeds makkelijker wordt om zware keuzes te maken. Bovendien leert de game spelers dat er niet altijd een juiste keuze bestaat.

Een klein voorbeeld van zo’n keuze is een burger die water heeft gestolen, wat gezien wordt als een zware misdaad. Staf je hem, of schiet je de soldaat neer die de burger moest straffen en meteen de familie van de burger heeft vermoord? Wegrennen is geen optie, want snipers houden je onder schot en dwingen je tot een keuze. De man heeft toch water gestolen. En hij heeft geen familie meer, dus hoeveel geniet hij nog van het leven? En die soldaat staat eigenlijk aan jouw kant staat, dus moet je die niet in leven houden? Overigens kan je ervoor kiezen om de snipers uit te schakelen.

Spec Ops: The Line

Until Dawn

Survivalhorrorgame Until Dawn draait om het vlindereffect. Dat is een metafoor voor iets heel kleins dat grote gevolgen kan hebben. Het vlindereffect is ooit bedacht door Edward Lorenz met de gedachte dat de vleugels van een vlinder voor een tornado kunnen zorgen. In Until Dawn kunnen kleine keuzes niet alleen tot enorme gevolgen leiden, veel keuzes zijn ook extra moeilijk, omdat ze snel gemaakt moeten worden.

Een voorbeeld hiervan is het kiezen tussen je beste vriend en je mogelijke toekomstige liefde. Je speelt op dit moment als Chris. Hij is samen met Josh, zijn beste vriend, en Ashley, het meisje op wie Chris verliefd is, in een hutje. Josh en Ashley zijn vastgebonden en een kettingzaag komt langzaam op hen af. De zaag kan beide kanten op en je kan er maar één redden, wat betekent dat je een van de twee indirect (of misschien direct) doodmaakt. Kies je voor je beste vriend die altijd voor je heeft

klaargestaan? Of kies je voor het meisje op wie je verliefd bent en waar je misschien een toekomst mee hebt? Bijna Sophie’s Choice, maar dan zonder Meryl Streep.

until dawn

Assassin’s Creed Odyssey

In Assassin’s Creed Odyssey ben je Alexios of Kassandra op het Griekse eiland Kefalonia. Alles is aanvankelijk goed en wel tot je wordt bezocht door Phoebe, een soort leerling van je. Zij vraagt je om naar een klein dorpje te gaan in Kefalonia. Een vriendinnetje van haar woont daar, maar het dorp wordt op dat moment ontruimd wegens een plaag. Phoebe vraagt van je om haar vriendinnetje te helpen. Als je eenmaal in het dorp aankomt is alles afgebrand. Een priester en twee soldaten zijn in gesprek met het laatste levende gezin. De priester zegt dat de goden niet willen helpen, dus dat het aan hen is om de plaag te stoppen. Met andere woorden: het is aan hen om het gezin dood te maken, zodat de plaag niet verder verspreidt.

De keuze is nu aan jou. Laat je het gezin in leven en loop je het risico dat het hele eiland besmet raakt, of laat je ze doodmaken door de priester zonder zeker te weten of het echt nodig is? Wie ben jij om op dat moment god te spelen? Aan de andere kant red je misschien een heel eiland als je ervoor kiest om het gezin niet te redden.

Assassin's Creed Odyssey

The Witcher 3: Wild Hunt

Deze bijzondere game draait om keuzes uit een moreel grijs gebied. Neem bijvoorbeeld een speciale missie met Cerys, die een heldendaad wil verrichten om koningin van de Skellige-eilanden te kunnen worden. Zij probeert Jarl Udalryk te helpen die bezeten is door een Hym, een demon die bezitneemt over mensen met een slecht geweten. Een van de manieren om van de Hym af te komen is door hem een ander slecht geweten te tonen; Cerys of Geralt moet dus een zogenaamd een slechte daad begaan. Uiteindelijk heeft Cerys een idee, maar Geralt mag niet weten wat het idee is. Je moet braaf wachten tot ze terug is.

Niet veel later stormt Cerys door de deur van het hutje, dat je net onderzocht hebt, met een baby in haar armen. Ze geeft de baby aan jou en zegt dat je hem in de oven moet gooien en haar gewoon moet vertrouwen. Op zich een behoorlijke vraag. Een paar seconden later komt Udalryk binnen die de baby probeert te redden. Je krijgt een paar seconden om te kiezen: vertrouw je Cerys? Ze wil hoe dan ook Udalryk redden, om uiteindelijk koningin te worden, dus in hoeverre is ze betrouwbaar? Aan de andere kant, waarom zou ze zomaar van je vragen een baby in de ov—oh… time’s up. Je hebt niet eens genoeg tijd om logisch na te denken, dus het is een kwestie van je gevoel volgen.

The Witcher

En dat waren volgens ons een aantal van de moeilijkste keuzes in games. Laat vooral weten welke beslissingen jij hebt gemaakt en wat jouw moeilijkste in-game keuzes waren!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Tien Indiase jongeren gearresteerd wegens spelen PUBG

The Division 2 review in progress – Utopische dystopie