In het Griekenland van Assassin’s Creed Odyssey zijn een aantal mythologische figuren te vinden. Net als de mummies in Origins-uitbreiding The Curse of the Pharaohs, wordt het ontstaan van de wezens gelinkt aan de First Civilization en zijn ze allemaal onder invloed van een Piece of Eden. Met deze simpele maar doeltreffende uitleg geeft Ubisoft zichzelf een vrijbrief om de fantasie de vrije loop te laten, hoewel ze ook op dit vlak toch steeds verrassend ‘historisch correct’ zijn. We bekijken waar de mythische wezens te vinden zijn en hoe goed hun legendes ‘kloppen’.
Medusa
Medusa’s aanwezigheid in Assassin’s Creed Odyssey is geen geheim. Een van de speciale edities van de game is zelfs naar haar vernoemd. Om Medusa in Odyssey met eigen ogen te zien, reis je af naar het noordoosten van de map, naar het eiland Lesbos. Daar wacht een vrouw op je die je vraagt haar zus te zoeken in een gebied dat bekend staat om slangen en waar allerlei vreemde beelden staan. We weten wel beter natuurlijk: dat zijn de versteende slachtoffers van Medusa! Na een korte omweg via het nabijgelegen Chios mag je zelf tegen Medusa vechten. Pas wel op dat ze je niet in steen verandert.
Volgens de oude Grieken was Medusa ooit een gewone vrouw, maar veranderde de godin Athena haar na een conflict in een verschrikkelijk monster met giftige slangen als haar. Haar voorkomen was zó afschrikwekkend, dat iedereen die haar in de ogen keek ter plekke in steen veranderde. Waar ze zou hebben geleefd is niet helemaal duidelijk. Sommige schrijvers zoals Hesiodos plaatsen haar op een eilandje tussen Lesbos en de Turkse kust, maar ook Libië wordt genoemd, terwijl Herodotus zelfs naar het huidige Marokko wijst. Uiteindelijk was het de legendarische Perseus die haar met de hulp van Athena onthoofde.
sfinx
Bij de sfinx denk je misschien juist aan de vorige Assassin’s Creed, maar ook in de Griekse mythologie kwam er welgeteld één sfinx voor. Je vindt haar (aanvankelijk als beeld) net ten zuiden van Lake Kopais en ten westen van de stad Thebes, bij een ruïne die duidelijk niet Grieks is. Na een korte zijstap naar een nabijgelegen grot, mag je de sfinx in levenden lijve aanschouwen.
Met de sfinx hoef je echter niet te vechten, want je verslaat haar met intelligentie in plaats van brute kracht. Ze heeft een aantal cryptische raadsels voor je in petto die je moet oplossen én onthouden. Heb je het fout, dan sterf je ogenblikkelijk een pijnlijke dood. Heb je het goed, dan offert de sfinx zichzelf op. Opnieuw beginnen is echter geen garantie voor succes, want de sfinx heeft meerdere raadsels voor je.
Volgens de Griekse mythologie zwierf de sfinx rond in de buurt van Thebes. Daar viel ze, net als de sfinx in Assassin’s Creed Odyssey, reizigers lastig met ingewikkelde raadsels. Wie de raadsels niet kon oplossen, werd opgegeten. Oedipus, koning van Thebes, kon haar raadsel wél oplossen, waarop de sfinx zelfmoord pleegde.
Cycloop
Op het eiland Kythera, helemaal ten zuiden van Sparta, woont een dwaas genaamd Empedocles, die denkt dat hij een van de goden van Olympus is. Het liefst rent hij rond in zijn onderbroek en slechts een klein groepje volgelingen neemt deze wappie serieus. Toch blijkt er een kern van waarheid in zijn verhaal te zitten. Hij leidt je naar de ‘sleutel tot Olympos’. Gaan we dan inderdaad Zeus en de zijne ontmoeten? Niet helemaal. Empedocles stuurt je naar het eilandje Thisve, helemaal aan de andere kant van Griekenland, waar onder water een tombe van de First Civilization te vinden is. Misschien heb je deze tombe al eens ontdekt, want in het begin van de game maak je een reis van Kefalonia naar Megara, waarbij je er al langs vaart. In dat geval heb je al wat gestamp en gebrul gehoord en is het duidelijk niet Zeus die daar verscholen zit. Samen met Empedocles open je de tombe en blijkt er een Cycloop te wonen.
Cyclopen worden in veel Griekse verhalen genoemd, waaronder in de Odyssee van Homerus. Odysseus strandt op het eiland van deze lompe reuzen, die hem vervolgens gevangennemen. Met een list weet Odysseus een brandende fakkel in het oog van een van de cyclopen te steken en te ontsnappen. Om de cycloop in Assassin’s Creed Odyssey te verslaan hoef je gelukkig geen slimme list te verzinnen, gewoon vechten is genoeg om zijn oog uit te steken. Empedocles bestond trouwens echt en stond er inderdaad om bekend dat hij zichzelf als god zag. Dat zou uiteindelijk ook zijn ondergang zijn geweest. Hij zou zijn overleden rond de tijd dat Assassin’s Creed Odyssey zich afspeelt.
Minotaurus
Wie aanmeert in het stadje Lato, op Kreta, wordt gelijk op de legende van de minotaurus gewezen. Jochies willen je in ruil voor drachmea maar wat graag rondleiden en er worden toeristische gevechten tegen de minotaurus georganiseerd. Na een paar keer opgelicht te zijn (of na alle oplichters vermoord te hebben) mag duidelijk zijn dat de mensen in Lato de minotaurus echt alleen maar kennen van de plaatjes. Niet zo gek, want de legende van de minotaurus speelt zich helemaal niet af in Lato (oplichters!), maar in Knossos, iets verder landinwaarts.
Volgens de oude Grieken is de minotaurus ontstaan nadat Pasiphaë, de vrouw van Koning Minos van Knossos, verliefd werd op een stier. Ambachtsman Daedalus maakte vervolgens een houten koe, zodat zij, eh, nou ja, die liefde ook echt kon uiten zeg maar. Daaruit ontstond de minotaurus: half man, half stier. Koning Minos liet Daedalus als straf vervolgens een labyrint bouwen om dit gedrocht in op te sluiten en stuurde af en toe wat Atheense kinderen het doolhof in als voedsel. Eén daarvan was Theseus, die de minotaurus doodde en dankzij de draad van Ariadne ook nog eens zijn weg terug uit het doolhof kon vinden.
Bij de ruïnes van Knossos in Odyssey is een jochie te vinden, die echter claimt dat zijn vader met de minotaurus vocht en ‘niet meer is teruggekomen’. Of jij ‘m even wilt redden. Welja joh. Het labyrint onder het paleis van Knossos zit echter potdicht, dus je moet eerst even een kleine toer over Kreta maken voordat je überhaupt naar binnen kan. Dan blijkt dat Theseus blijkbaar kampioen sterke verhalen vertellen was. De draad van Ariadne ligt er namelijk wel, maar het gebrul doet vermoeden dat de minotaurus minder dood is dan gedacht. Wie de juiste weg in het doolhof weet te vinden, stuit inderdaad op het mythische beest, waar je vervolgens een flink robbertje mee mag vechten. Grappig detail: de stier waar Pasiphaë seks mee had is óók te vinden op Kreta, iets meer naar het zuidwesten. Hoewel deze stier sterk is, komt ‘ie niet in de buurt van zijn nakomeling.
Wat vinden jullie van mythologische wezens in Assassin’s Creed Odyssey? Zie je daar graag meer van in toekomstige downloadbare content en met welke wezens wil jij dan wel een potje stoeien? Laat het ons weten in de reacties! Lees de gehele recensie van Assassin’s Creed Odyssey hier op InsideGamer.