in

De naarste glitches en bugs uit de geschiedenis van games


Pas op voor je die half-pipe induikt

In Skate 3 zaten geen bugs waardoor de hele game onspeelbaar werd, maar het waren er zoveel dat het niet een heel plezierige ervaring was. Het leek af en toe alsof je niet op aarde was, maar op een andere planeet. De wetten van zwaartekracht leken niet altijd te gelden, waardoor je soms nietsvermoedend een halfpipe in zoeft om kilometers boven het aardoppervlak te eindigen. Er zijn hilarische compilaties van te vinden, waarvan dit er eentje is:

Doe maar geen barrel roll

Er wordt vaak gezegd dat Nintendo-games van hoge kwaliteit zijn, dat wil niet zeggen dat er niet af en toe een glitch insluipt. In Donkey Kong Country 2: Diddy Kong’s Quest bijvoorbeeld kan eentje zelfs de hele game naar de schroothoop helpen. Als je in het Castle Crush-level speelt als Diddy, en je de eerste DK-ton pakt en tegen een muur aangooit, dan krijg je uiteindelijk een onzichtbare ton. Gooi je die, dan krijg je vijanden die vreemde spasmes lijken te hebben. Lachen, maar helaas gaat het gebruik van die bijzondere ton iets verder dan dat. Hij kan je hele game corrupt maken. Niet alleen je savegame: je hele game. Gelukkig geldt dit probleem alleen nog in de SNES-versie, dus je kunt de ports veilig spelen

Donkey Kong Country 2: Diddy Kong’s Quest

Warm? Blijf ver bij de ijsfabriek vandaan!

GTA is een van de grootste gamefranchises ter wereld, met Vice City als een van de grote favorieten. Als je tenminste bij de ijsfabriek uit de buurt blijft, want als je de originele game zonder updates spelen, dan kom je in de missie in de ijsfabriek er slecht vanaf. In die missie moet je drugs verkopen met behulp van een ijscobusje. Doe je dat echter in die eerste versie van de game, dan worden je savegames corrupt. Wil je je savegame laden, dan krijg je een leeg scherm. Je moet dan weer helemaal van het begin af aan beginnen. Gelukkig is deze gamebreker gladgestreken door een update.

Reis niet naar een land hier ver, ver, ver vandaan

In Minecraft zat een bug die zo bizar was dat een fan zelfs speciaal een mod bouwde zodat je die bug weer kon ervaren, nadat hij eenmaal uit de game gesloopt was door de makers. De originele bug was er in een van de eerste updates voor het bouwspel uitgehaald, want kwam je ermee in aanraking, dan viel je in een zwart gat, wat verderspelen erg moeilijk maakte. Dat gebeurde als je verder reisde dan de Far Lands, iets wat de oneindige landkaart gek genoeg toeliet. Je kwam allemaal losse stukken land tegen en zodra je door wilde lopen, viel je dus in het zwarte niets. En dat schijnt dankzij die mod dus nog steeds te kunnen.

Farlands in Minecraft

Verwissel je gedaante niet

Sonic Adventure 2 brengt ons Shadow the Hedgehog en Rouge the Bat, maar ook een van de gekste bugs aller tijden. In deze 3D-game kom je in het laatste level een flinke hik tegen wanneer je de helft als Dr. Eggman speelt en de andere helft als Tails. Zodra je Dr. Eggman bent en je denkt dat je er bijna bent , val je zomaar door de grond en sterf je. Je kan daardoor niet de game afmaken . Gelukkig heeft slechts een derde van de verkochte games te kampen met dit probleem.

Dr. Eggman

Dump die demo

Als je in 2004 lid was van de PlayStation Underground Service, dan kreeg je een demo-CD met diverse games, waaronder eentje van Viewtiful Joe 2. Een leuk kerstcadeautje van Sony, maar eigenlijk was het een Paard van Troje. Stopte je het schijfje in je PlayStation 2 en startte je specifiek de demo van Viewtiful Joe 2, dan formatteerde hij de memory card die er op dat moment in de console gestoken was. Een enorm drama, want daarmee was je elke savegame kwijt die erop stond.

PlayStation Underground

Kijk uit voor Eve

Een van de heftigste bugs ooit, dat moet die uit EVE Online zijn. Wilde je de dlc Trinity van deze pc-game namelijk installeren, dan verwijderde die ondertussen essentiële bestanden waarmee je computer blijft draaien. De /boot.ini-bestanden werden van je pc verwijderd en dan begon de ellende. Je complete Windows-besturingssysteem werkte niet meer.

Eve Online

Heb niet te veel geduld met Pokémon

Pokémon komt als franchise veelal op hetzelfde neer, maar elke game komt met nieuwe, vreemde glitches. Pokémon Mystery Dungeon Blue/Red Rescue Team verwijdert savegames als er iets in de Game Boy-uitgang zit op de DS. Het kan nog erger, want in GBA-games Ruby en Sapphire is er een glitch die pas 366 dagen nadat je de game voor het eerst opstart van start gaat. Alle events die met tijd (dus de kalender) te maken hebben, zijn dan met 366 dagen vertraagd. Dat is wel erg lang wachten op het groeien van je bessenplant.

Pokémon Ruby

Er zijn gezien de duizenden games die door de jaren heen zijn verschenen nog een heleboel andere ergerlijke glitches te noemen. Deel je smart in de reacties .

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gamen als vader: het wordt alleen maar leuker – deel 1

Nintendo werkt aan een nieuwe linker Joy-Con