in , , , ,

De Nintendo Switch: tijd voor een opvolger!?

Tijdens de nieuwe generatie consoles worden gamers meer dan ooit met technische termen om de oren geslagen. Sinds de PlayStation 5 en de Xbox Series X uit zijn, moeten we vaak keuzes maken of we mooiere graphics willen, of soepelere bewegingen op je beeldscherm. Termen als ‘frames per seconde’ en ‘ray tracing’ zijn veel gehoord. Bij de Nintendo Switch heb je daar niet zo’n last van, maar sinds een tijdje hoor je wel steeds meer geluiden dat de Switch het eigenlijk niet meer kan bij benen. De release van Bayonetta 3 versterkt deze geluiden behoorlijk. “Zo’n spectaculaire actiegame zou toch veel beter op de twee eerder genoemde console uit moeten komen?” “Het is echt de hoogste tijd dat Nintendo een nieuwe console uitbrengt!” Is dat zo en wat mogen we dan verwachten?

PlayStation 360 Pro

De personen die ontkennen dat de Nintendo Switch niet gigantisch achterloopt op grafisch gebied, zullen waarschijnlijk op een hand te tellen zijn. Nintendo heeft er bewust voor gekozen om ons op een andere manier een goede gameplay-ervaring te geven. Een hybride console met spellen die iedereen overal kan spelen. We moeten voor lief nemen dat de console bij de release in 2017 al een dikke generatie achterliep en nu zelfs al twee, als je puur naar het technische aspect kijkt. Hier en daar een uitschieter, zoals Super Mario Odyssey, maar verder blijft het toch een beetje hangen in het tijdperk PlayStation 3/Xbox 360. 

Nintendo weet namelijk dat alleen een nieuwe console met betere graphics niet genoeg is om het van de concurrentie te winnen. Tijdens de GameCube-generatie deden ze dat voor het laatst. Die console toverde precies hetzelfde op het scherm als de concurrentie, maar legde het qua verkopen enorm af. Puur vanwege het te kleine aanbod aan games, al zal menig Nintendofan, waaronder ondergetekende, met gemak een lange lijst aan toptitels kunnen presenteren. Nintendo focust zich ergens anders op, deed dat met de Wii uitstekend en heeft dit trucje met de Nintendo Switch herhaald. Ze bieden net iets anders dan de concurrentie, houden de verkoopprijzen van de consoles lager en spreken hiermee een grote en deels andere doelgroep aan dan Microsoft en Sony en ze kunnen niet meer terug.

Twee consoles

Niet alleen op gebied van grafische prestaties loopt Nintendo een beetje achter, maar ook qua online gaming loopt het allemaal niet zo soepeltjes als de bij de concurrentie. Buiten het feit dat het online gamen an sich beter werkt, zijn Sony en Microsoft volop bezig met diverse abonnementsdiensten, zoals de Gamepass en blijft Nintendo zitten met enkel het uitbreidingsabonnement op het reguliere Nintendo Online. 

Zowel de technische- als de online-achterstand, zorgt ervoor dat vele gamers een Switch naast hun Xbox of PlayStation hebben staan, of andersom. En daar kan je precies de vinger op de zere plek leggen en begrijpen waarom Bayonetta-fans balen dat het derde deel niet gewoon op de Xbox Series X of PlayStation 5 is uitgekomen. Je wil zo’n actievolle game het liefst op de console spelen die het best presteert. Dat geldt ook voor alle andere third party games die ook bij de concurrentie uitkomen. Althans, in ieder geval de 3D-games. Voor de Metroidvania-achtige en andere toffe tweedimensionale games grijpt ondergetekende liever naar de Switch, omdat die games zich uitstekend laten spelen in handheldmodus, maar een Call of Duty? 100% op een van de andere consoles. 

Hetzelfde ‘probleem’

De Switch-eigenaren die er niks naast hebben staan, zullen met name de echte Nintendofans zijn, of gezinnen met kinderen. De Switch is voor iedereen en daarom zijn de prijzen er ook naar. Metroid Prime 4 en Legend of Zelda: Tears of the Kingdom zijn games die nog uit moeten komen. De laatste komt sowieso voor de huidige Nintendo Switch. De eerst genoemde, die hopelijk nog steeds in ontwikkeling is, is een plafondstaardossier voor iedereen met grote liefde voor de Metroidfranchise. De game zou gemakkelijk op de huidige Nintendo Switch uit kunnen komen en waarschijnlijk hoge ogen gaan gooien, maar willen we niet liever wachten tot de nieuwe Nintendo console uit is? 

Dat geldt eigenlijk voor veel meer Nintendo-games. Ze spelen allemaal heerlijk weg en de concurrentie maakt nauwelijks vergelijkbare titels die de kwaliteit in gameplay van deze Nintendo-titels, zoals Zelda en Super Mario, evenaren.Nintendo heeft tevens het voordeel dat ze een flinke stal aan iconische personages hebben bedacht die niet zo snel plaats zal maken voor de recentere personages van de concurrentie. Zeker met Pokemon heeft het bedrijf goud in handen en hoeven ze niet bang te zijn dat iemand soortgelijke beestjes gaat bedenken die nog leuker zijn. Ze kunnen het zich ook enigszins permitteren om op gebied van technische prestaties achter te blijven. Maar zeg nou zelf: als Tears of the Kingdom graphics a la Horizon: Forbidden West zou hebben, dan zou je nu toch als een malle veertig kilo aan nootjes naar binnen werken en in winterslaap gaan tot het 12 mei 2023 is? Dan zou je toch helemaal gek worden? 

Het gaat echter niet gebeuren. Als straks de PlayStation 6 uitkomt, dan krijgen wij een Nintendo-console met graphics van de PlayStation 5. Nintendo gaat deze strategie niet meer los laten. Ze toveren weer iets leuks uit de hoge hoed, waardoor iedereen de nieuwe console weer wil hebben en ze maken het apparaat natuurlijk wel iets krachtiger. Ze willen natuurlijk wel een groot aanbod aan games en daarvoor zullen de nodige ports en remakes uit het PlayStation 4/Xbox One-tijdperk moeten komen en natuurlijk een aantal van de huidige generatie consoles. 

Mooi geweest, of…

Nintendo zal haar die hard fans nooit verliezen. Als je je eens voorstelt dat ze tijdens een nieuwe Direct een nieuwe Donkey Kong Country, een Mario & Luigi RPG, een Metroid Prime Trilogy-remake, Super Mario Odyssey 2 en een 2D-Zelda zouden aankondigen en zeggen dat ze exclusieve rechten hebben voor een nieuwe Celeste en Death’s Door, dan zal je zelfs denken dat het prima op de huidige console kan en dat we nog lang niet toe zijn aan iets nieuws. Indie-ontwikkelaars kunnen ook nog meer dan genoeg uitbrengen voor de Switch, maar de bron aan games waaruit met name third party ontwikkelaars kunnen putten, raakt wel een beetje uitgeput. Daarnaast hebben de mensen simpelweg al consoles in huis die veel mooiere dingen op het beeldscherm toveren, waardoor Nintendo toch wel genoodzaakt is om de aansluiting te gaan vinden.

Of dat in de huidige situatie, met de energiecrisis, de tekorten en de inflatie snel gaat gebeuren is de vraag. Nintendo kondigde de Switch medio oktober 2016 aan met een release in maart 2017. Een nieuwe Switch op 12 mei 2023 is om die reden niet helemaal ondenkbaar, maar realistischer is volgend jaar Kerst of lente 2024, of nog later… de tijd zal het leren. 

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.8/5 volgens 11 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
13 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
velocityx
velocityx
1 jaar geleden

Ik wacht al een jaar op een nieuwe/betere Switch. Ik hoop dat de nieuwe Switch volgend jaar uitkomt.

Lavalera
1 jaar geleden

Het is een beetje een lastige discussie. Met de Switch heeft Nintendo bewezen een uiterst succesvolle console uit te kunnen brengen die grafisch niet mee kan met de “concurrentie”. Het grootste voordeel is de handheld functie van de. Switch en dat gecombineerd met een game aanbod dat voor de fans werkt zorgt er voor dat ze nog steeds niet hoeven. Zeker aangezien de cloud technologie nog alles red. Ook al heb ik persoonlijk niets met de Switch ik denk wel dat als ze een backwards compatible switch 2.0 maken ze er erg succesvol mee kunnen zijn. Voor de Nintendo fans hoop ok dan ook dat er toch een oplossing komt om de limieten te verruimen door een 2. 0 Switch te maken zodat ook de 3rs party games gewoon mee kunnen blijven gaan op de switch

Rainking
1 jaar geleden

Ik gebruik de mijne eerlijk gezegd niet zo heel erg vaak vergeleken met de PS4 en PS5, maar ik vind het een mooi apparaat voor erbij, met veel eigen IP’s. Ergens vind ik het ook wel slim dat ze het Sony en Microsoft lekker laten uitvechten en zelf hun eigen ding doen. Ja, ze zullen op een gegeven moment wel verder moeten, maar met hoe de spellen er op het moment op het apparaat uitzien vind ik het eigenlijk nog wel best zo.

Mr.Saturn91
1 jaar geleden

Erg goed geschreven stuk , deze had niet misstaan op Gamer.nl.

Wat betreft je stelling, ik val precies in de doelgroep van Nintendo: ik houd me niet echt bezig met graphics, en zou mezelf zeker geen hardcore gamer noemen (ja, hardcore Nintendo-fan en retro-gamer, dat wel). Dus voor mij doet het apparaatje wat ‘ie moet doen, bovendien speel ik 95 procent van de tijd in handheld-modus.

Wel denk ik dat ze allang een Super Switch op de plank hebben liggen. Maar dat ze die – precies zoals je benoemt: energiecrisis, de tekorten en de inflatie – zeer waarschijnlijk niet op korte termijn gaan aankondigen.

Dus ook al zou die worden aangekondigd, en ook al zou Tears of the Kingdom erop uitkomen, dan zou ik er niet voor in winterslaap gaan. Bovendien ben ik allergisch voor nootjes 🙂

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Mr.Saturn91
Snoop213
Snoop213
1 jaar geleden

Helemaal met jouw eens. De Switch houdt nu ook games technisch tegen . Bayonetta 3 en Mario and Rabbids Sparks of Hope zijn het de voorbeelden van. Verder vrees ik met grote vrezen voor toekomstige grotere games zoals Tears of the Kingdom.

Snoop213
Snoop213
1 jaar geleden
Antwoord aan  Luigi1985

Nou Breath of the wild hoe goed die ook game was. Het had behoorlijk last van framedrops en performance issues

rohafin
rohafin
1 jaar geleden

de opvolger van de switch hebben we toch al. de Steam Deck

rohafin
rohafin
1 jaar geleden
Antwoord aan  Luigi1985

dat dacht ik in eerste instantie ook maar je kan gewoon emulators gebruiken op de steamdeck dus dat probleem is ook opgelost enige nadeel is je kan geen online functionaliteit gebruiken.

Musical Monday: KT Tunstall – Tiger Suit

Wat spelen we dit weekend? 5 en 6 november