in , ,

De ode aan ; Heroes of Might and Magic 3

Met name voor oudgedienden : Voordat je start met lezen, zet dan heel even deze nostalgische audio-trip op:

https://www.youtube.com/watch?v=q43G9FTaomg

Een rubriekje die ik al een tijdje in mijn hoofd heb is ‘de ode aan’, oftewel het schrijven van een lofzang aan een bepaalde titel die het gewoon verdiend. Geen kritische noten, geen gevoel aan tandjes maar lekker pluimen steken. Vandaag in de spotlight ; Heroes of Might and Magic 3. 

Best Heroes Of Might And Magic Iii GIFs | Gfycat

Wat is het:

Heroes of might and magic is een Turn-based strategie-game welke zich afspeelt in een fictief universum die redelijk wat facetten leent van onze aardse mythologie. Om het spelprincipe van deze game maar even in Jip en Janneke taal uit te leggen ; Je krijgt een in duisternis gehuld spelbord voor de kiezen en maakt gebruik van je ‘helden’ (dit zijn jouw pionnen) om dit spelbord te verkennen en het betreffende speldoel te behalen. Het verkennen kent een dag-na-dag principe, wat betekent dat je iedere dag maar enkele stappen met je pionnen zult kunnen zetten. Tijdens dit verkennen zul je grondstoffen verzamelen, schaakachtige gevechten met jouw legers voeren en proberen verschillende thuisbasissen op te bouwen. 

De ode:

‘Ma, je bent een held’

Heroes 3 is een game die ik eigenlijk ontdekt heb via mijn moeder. Ik had geld gekregen voor mijn verjaardag en stond in de speelgoedwinkel om games te kopen. Mijn moeder was mee en trok ietwat ongeduldig (ik was al langer aan het zoeken) deze game uit de rekken ‘is dit niet wat Casper?’. Erg enthousiast was ik eerlijk gezegd niet, maar vanwege het lage prijskaartje en de weergegeven setting is deze game uiteindelijk toch in een kleurig tasje mee naar huis gegaan. Ma, mocht ik dit nog niet gedaan hebben ; ik wil je bij deze voor eeuwig bedanken.

Heroes of Might & Magic III - HD Edition Review - Gamereactor

Want man, man, man wat is dit een ontzettend fijne titel om te spelen. Het duurde even voordat ik als kind begreep wat ik moest doen, maar toen ik eenmaal doorhad hoe het zwaard in de schede stak heb ik het niet meer weg kunnen leggen. Niet alleen spreekwoordelijk, want tot op de dag van vandaag slinger ik dit pareltje van tijd tot tijd weer aan om mij volledig te verdrinken in diens magisch spelwereld. 

Virtueel raampje

Maar wat maakt de game dan zo goed? Persoonlijk denk ik echt dat het hem zit in de audio-visuele presentatie in combinatie met de ontzettend verslavende en bij wijlen onvergefelijk moeilijke gameplay. De sfeer die Heroes 3 uitademt is echt ongeëvenaard, er is geen game die mij wat dat betreft zo weet te grijpen. Als kind voelde het universum van Heroes altijd aan als een bestaande plek die ik via mijn speciale raampje genaamd ‘de monitor’ kon betreden. Het nam letterlijk een loopje met mijn fantasie, het klikte echt één op één met mijn belevingswereld. Mijn kleurboeken op school stonden vol met Griffins en Minotaurs, mijn gedachten bevonden zich tijdens de lessen in Eurathia en veel van mijn vrije tijd besteedde ik al klikkend aan het veroveren van virtuele spelborden. 

Heroes Community - Heroes III RoE HD announcement

Het heeft gewoon iets magisch en prachtigs, zelfs nu nog kan ik echt met volle teugen genieten van de muziek en de heerlijk authentieke vormgeving die deze game bezit. Zodra ik weer eens ‘een potje Heroes’ speel, merk ik dat ik keer op keer totaal in de spelwereld en diens universum gezogen word. Alsof je een geweldig boek aan het lezen bent. 

Pure verslaving

Naast de prachtige presentatie is het met name de gameplay die de game zo ongelofelijk tof en verslavend maakt. Heroes 3 is door haar toegankelijke diepgang en vlotte spelverloop een ontzettend lastige game om weg te leggen. Het opbouwen van je thuisbasis, het onderzoeken van het spelbord en het uitvoeren van bepaalde strategische keuzes laten je keer op keer denken ‘aah, nog één speelronde dan’, en vervolgens ben je weer een uur of twee verder. Het spelprincipe van deze helden-game is niet moeilijk om te begrijpen, maar wel een stuk lastiger om écht eigen te maken. Je moet een beetje meer van de diepere laag van de game begrijpen om een goede speler te worden. Speel je de campagnes, dan leer je dit vanzelf gezien deze je soms letterlijk door de oog van een naald laten kruipen = je moet weten wat je doet.  

Pils en snacks ⬇ Stockfoto, rechtenvrije foto door © karandaev #150115978

Het prettige aan Heroes is dat het een heerlijk ontspannen game betreft die je vanwege haar ‘beurt-na-beurt’ gameplay echt de tijd geeft om na te denken. De ervaring is dan ook te vergelijken met een pot schaken = je mag en kunt nadenken over iedere zet. Een prima game om even lekker met een pilsje en bakkie chips te spelen dus. 

Nawoord:

Mocht je deze game nog niet gespeeld hebben maar wel houden van het genre en de setting, dan raad ik je van harte aan deze titel alsnog te proberen. Want hoewel het een oudje is, staat de game zowel qua presentatie en gameplay als een huis. Natuurlijk zul je stuiten op wat ouderdomskwaaltjes, maar deze zijn echt zwaar te verwaarlozen. Doe je het niet voor de single-player, dan is de mulitplayer wel een reden om deze game aan te schaffen. Plof samen met een maat voor een PC en speel ouderwets naast elkaar eens een potje Heroes, ik weet zeker dat je hier geen spijt van krijgen zult. 

3do Homm3 GIF - 3DO Homm3 Heroes3 - Discover & Share GIFs

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 4 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luigi1985
2 jaren geleden

Mooi stukje. Ik heb het spel nooit gespeeld, want ik speel(de) eigenlijk zelden games op de PC. Dit genre is er een die ik leuk vind als ik eenmaal begonnen ben denk ik, maar ik speel dit soort games ook amper.

Grappig hoe zo’n toevallige aankoop van een ouder voor zoiets kan zorgen. Mijn pa kocht voor mij destijds ook een NES met Super Mario Bros. 3 terwijl ik eigenlijk een SEGA met Sonic wilde en kijk waar het me nu heeft gebracht qua gaming:P

Rainking
2 jaren geleden
Antwoord aan  Luigi1985

Ah, da’s toch mooi om te zien. Een vader die oprecht het beste met je voorheeft.

Luigi1985
2 jaren geleden
Antwoord aan  Rainking

Nou ik denk dat t toen vooral met de prijs te maken had. Mijn pa wist niks van computers en games. Het grappige is wel dat hij deze game nog steeds leuk vindt. Heb laatst m’n Wii U met enkele Mario games bij m gedropt.

Rainking
2 jaren geleden

Gelukkig is het stukje niet superlang, want toen ik begon met lezen was ik al een beetje aan de late kant met boodschappen doen, maar ik heb het toch nog gered, hahaha.

Leuk verhaal, ook over je moeder. Dat zijn erg mooie herinneringen en maken het nét dat stukje specialer. Ik twijfel of het iets voor mij is, maar grafisch ziet het er goed uit.Wat ik wél weet, is dat ik de soundtrack nog niet heb uitgezet. Zeker niet verkeerd.

Coola’s ranking van de AC Franchise (worst to best) deel 1.

IG Q&A: is de overname van Activision Blizzard slecht voor gamers?