in

Update: PlayStation 5 – Alles over de PS5 op een rij


Er gingen al tijden geruchten over de opvolger van de PlayStation 4, maar in oktober 2019 was het officieel: de PlayStation 5 verschijnt in 2020. De console zelf is nog niet onthuld, maar er wordt gespeculeerd dat Sony begin 2020 een evenement organiseert waar de console zelf en een aantal games worden onthuld.

Uiterlijk PS5

Het uiterlijk van de PlayStation 5 is nog niet onthuld. De development kit, een vaak krachtigere versie van de console voor ontwikkelaars, is echter wel al gelekt. Op onderstaande foto is te zien dat de bovenzijde van het apparaat in een ‘V’ loopt, wellicht een symbool voor deze vijfde console, waardoor warmte naar binnen wordt geblazen. Ook zijn een disk drive, vier USB-poorten, een scherm en een aantal knoppen te zien. Het ontwerp van de devkit komt overeen met patenten die eerder opdoken.

Het uiterlijk van de devkit zegt echter weinig over het uiteindelijke ontwerp, aangezien deze vaak afwijken. Tot aan de onthulling van de daadwerkelijke PS5 is het nog onduidelijk hoe de console er exact uitziet.

Controller PS5

Sony heeft de controller van de PlayStation 5 nog niet officieel onthuld, maar wel al een aantal features bekendgemaakt. De belangrijkste is haptische feedback: een geavanceerde vorm van vibratie die zich aanpast aan de context van de game. Denk aan lopen op een bepaalde ondergrond of een muur raken met een racewagen. Ook zijn de triggers van de controller ‘adaptive’. Dat houdt in dat ontwikkelaars de veerkracht van de triggers kunnen aanpassen, waardoor schieten met een pijl en boog realistischer aanvoelt.

De controller is nog niet onthuld, maar er zijn wel al vermeende foto’s gelekt. Op foto’s is te zien dat de controller erg lijkt op de Dualshock 4, maar iets bredere triggers heeft en dat verlichting ontbreekt.

Volgens de Franse website van PlayStation werkt de PS5-controller ook op de PS4.

specificaties PS5

Hoewel de specificaties van de PlayStation 5 nog niet zijn aangekondigd, belooft de console een flinke stap vooruit te worden. De PlayStation 5 krijgt een CPU uit AMD’s Ryzen-lijn (7nm), een GPU uit AMD’s Navi-lijn en een SSD.

In twee interviews met Wired vertelt architect Mark Cerny meer over de specificaties van de PlayStation 5. De console kan bijvoorbeeld games in 8K-resolutie draaien, hoewel dit voorlopig nog niet de focus gaat zien gezien de huidige tv-markt. Ook wordt ray tracing hardwarematig ondersteund en bevat de PS5 USB-C-aansluitingen.

3D audio

De GPU zal in staat zijn ray tracing te ondersteunen. Deze techniek maakt gebruik van licht om complexe 3D-omgevingen te simuleren. Ray tracing wordt al langere tijd gebruikt voor visuele effecten in pc’s met Nvidia’s GTX-kaarten. De techniek zal een direct effect hebben op graphics, aangezien het de weerkaatsing van licht op objecten meteen verwerkt en zo bijvoorbeeld weerspiegelingen op glas realistisch weergeeft. Bovendien helpt ray tracing ook bij de audio-aspecten. Als het team wil testen of de gebruiker iets kan horen, dan gebruiken ze die techniek.

Aan de audio wil het team volgens Cerny ook veel veranderen. De PlayStation 4 kreeg destijds kritiek op het gebrek aan verbetering van audio ten opzichte van de PlayStation 3. De volgende console bevat een AMD-chip met ondersteuning voor 3D audio. Volgens Cerny zal dit herdefiniëren wat geluid kan doen in een game. “Met de volgende console is het de droom om te laten zien hoe ontzettend anders geluid kan zijn wanneer we aanzienlijke hoeveelheden hardware-kracht erop toepassen”, aldus Cerny.

SSD

Omdat de games zo groot worden, gaat het laden ervan veel langer duren. “Het openen van een deur kan al een hele minuut duren”, zegt Cerny. Om dit op de lossen voegt Sony na veel verzoeken van ontwikkelaars een speciale SSD toe aan de PS5. Deze solid state-drive kan ervoor zorgen dat games veel sneller afspelen. Niet elke SSD is echter hetzelfde. “De SSD die aan de console wordt toegevoegd is wel iets gespecialiseerder dan de doorsnee SSD”, geeft Cerny aan. Dit kan zorgen voor een tijdsverschil van 15 naar 0,8 seconden in Spider-Man, een game waar Mark Cerny zelf aan meewerkte. Zie hier de SSD in actie.

De SSD gaat ook efficiënter om met data, waardoor bepaalde objecten in de wereld bijvoorbeeld niet gedupliceerd hoeven te worden op de schijf en er meer ruimte overblijft voor andere zaken. Sony zegt echter dat het aan elke ontwikkelaar is om te doen met de techniek wat ze willen, waardoor de grootte van bestanden niet per se daalt. Het installeren van games is verplicht, maar spelers krijgen wel de optie om delen van games te installeren, zoals enkel de multiplayermodus.

PlayStation 5

PlayStation VR en PS5

Wat de PlayStation 5 gaat betekenen voor virtual reality is nog onduidelijk. Enerzijds gaf Sony dit jaar aan teleurgesteld te zijn in de groei van de markt, maar anderzijds is PlayStation VR nu drie miljoen keer over de toonbank gegaan. Sony’s CEO Kenichiro Yoshida gaf aan dat er bij vr-headsets in het algemeen genoeg ruimte voor verbetering is, en wellicht biedt de krachtigere PlayStation 5 een uitkomst. Sony heeft in ieder geval bevestigd dat de huidige PSVR werkt op de PS5.

Vorig jaar verscheen een patent voor een eventuele opvolger van de PSVR. Het patent toont een vr-bril met twee camera’s op de voorkant en één op de achterkant. Daarnaast is er een camera te zien die is geplaatst op een PlayStation Move-achtige-controller. Naast een hele hoop camera’s bevat de headset een aantal LED-verlichtingen en microfoon.

Het patent suggereert ook dat de volgende PSVR draadloos wordt, vergelijkbaar met de Oculus Quest. Sony heeft echter officieel nog niets onthuld over een opvolger van de PSVR.

PSVR V2

Streaming en backwards compatibility ps5

Vooralsnog lijkt het erop dat de PlayStation 5 een traditionele console wordt. Sinds de aankondiging van Microsofts streamingdienst en de geruchten over een streamingconsole naast de volgende Xbox wordt er van Sony echter verwacht hoger in te zetten op cloud gaming. Hoewel de PlayStation 5 games lokaal afspeelt, biedt PlayStation Now gamers de optie om games te streamen. PlayStation Now wordt ook ondersteund op de PS5.Momenteel breidt Sony de dienst steeds verder uit met nieuwe titels.

Backwards compatibility

Sony heeft bevestigd dat de PS5 backwards compatiblity ondersteunt en dat PS4-games kunnen worden afgespeeld op de console. Dat zou betekenen dat games theoretisch gezien beter draaien en met een speciale update zelfs hogere resoluties en betere prestaties kunnen behalen. Ook savegames van de PS4 worden overgedragen.

Prijs PS5

De PlayStation 4 kostte bij lancering honderd euro minder dan de Xbox One, wat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan het succes van de console. Zonder concrete hardware is het lastig in te schatten hoeveel de PlayStation 5 kost, maar op basis van de PlayStation 4 Pro en Xbox One X kunnen we een ruwe schatting maken.

Procentueel gezien vertraagt technologische voortgang, waardoor onderdelen langer hun waarde behouden. Dat zou betekenen dat de Playstation 5 een stap duurder wordt dan de voorganger en minimaal 499 euro gaat kosten. Deze prijs is afhankelijk van de mate waarin Sony investeert in prijzige onderdelen, zoals snel geheugen, snelle opslag en de processor. Dat het bedrijf de PlayStation 5 bij lancering tegen verlies zal verkopen is daarom vrijwel zeker.

PlayStation 5

Releasedatum ps5

De PlayStation 5 lanceert rond de feestdagen van 2020. Een releasedatum is dus nog niet bekend, maar verwacht wordt dat de console rond oktober in de winkels ligt. Naar verluidt organiseert Sony begin 2020 een evenement waarbij de releasedatum wordt onthuld.

Het bedrijf slaat E3 2020 over.

Games ps5

Tot nu toe zijn slechts een paar games bevestigd voor PlayStation 5. Ubisoft heeft aangekondigd dat Watch Dogs Legion, Rainbow Six: Quarantaine en Gods & Monsters op de volgende generatie platformen lanceren. Bethesda werkt momenteel aan Starfield en The Elder Scrolls 6 voor de PS5 en Xbox Series X.

Ook werkt Bluepoint Games, bekend van onder andere de remake van Shadow of the Colossus, aan ‘de grote’. Er wordt gespeculeerd dat de studio werkt aan een remake van Demon’s Souls. Tot slot is Godfall aangekondigd door Gearbox, een hack ‘n slash-looter.

Veel late PlayStation 4-games verschijnen wellicht ook op de PlayStation 5. Titels als The Last of Us Part 2 en Death Stranding worden bijvoorbeeld misschien met de volgende console in het achterhoofd ontwikkeld. Sommige studio’s geven al aan gebruik te maken van cross-gen-technologie. CD Projekt Red hint er bijvoorbeeld naar toekomstige platformen voor Cyberpunk 2077 in het achterhoofd te houden, wat we na het zien van de eerste gameplaybeelden absoluut geloven.

Daarnaast verschijnt er ongetwijfeld minstens één grote lanceertitel om het apparaat aan de man te brengen. De opvolger van Horizon Zero Dawn is een kanshebber, maar ook zien we misschien wel de Final Fantasy 7-remake of een nieuwe Gran Turismo lanceren met de PlayStation 5.

Machine learning

Uit een patent blijkt mogelijk dat Sony machine learning inzet in de volgende generatie consoles. Het zou gaan om een algoritme dat de speelstijl en het niveau van de speler opmerken en verwerken. Met die informatie wordt de game aangepast op de speler. Hierbij wordt de nadruk gelegd op interface-componenten.

Dit is alles wat we weten en denken te weten over de PlayStation 5. Houdt de website in de gaten voor het laatste nieuws en check ook alles over de Xbox Series X.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

PS4-reclame toont aankomende exclusives zoals The Last of Us: Part 2

De Half-Life-spellen zijn nu gratis speelbaar via Steam