in

De Trophy Guide Guide

Sinds het trophy hunten mij goed bevallen is maak ik er soms haast een sport van. Dan vraagt men zich af: “Geniet je nog wel van de game?” Een begrijpelijke gedachte. Maar ik haal vaak juist meer plezier uit de combinatie van een nieuwe game ontdekken en de trophies halen. De meeste trophy hunters spelen het spel uit ‘en zien dan wel’. Soms is de trophy-lijst echter een flinke onderneming en tegen het einde van de rit begint het misschien vervelend te worden. Wellicht wil je graag naar de volgende game. In zulke gevallen kan je soms tientallen uren besparen door voorbereid de game in te gaan. Maar hoe doe je dat? 

De ‘Trophy Guides’

Je zou de lijst zelf kunnen scannen en noteren of je op dingen moet letten, maar je zou ook een trophy guide erbij kunnen pakken. Trophy guides zijn geschreven door mensen die de lijst al hebben afgewerkt. Websites als PSNProfiles en PowerPyx zijn uitstekende websites. Maar als je “Spider-Man trophy guide” googlet, staan ze ongetwijfeld bovenaan de resultaten.

Een trophy guide is nagenoeg alles wat je nodig hebt ter voorbereiding. De belangrijkste onderdelen staan bovenaan en in een oogopslag kan je ze lezen. Daarna volgt een introductie en een stappenplan, mocht je er echt in willen duiken. Oke, einde artikel… Toch ga ik je tips geven hoe je deze guides kan lezen, wat je er mee kan doen, en waar je op moet letten. Dit is meer een trophy guide.. guide. 

Een trophy guide overzicht zit er als volgt uit. Elk (belangrijk) onderdeel leg ik daarna uit en waarom het wel of niet belangrijk is of invloed zal hebben op je run.

Difficulty

Een 2 betekent dat je je niet druk hoeft te gaan maken om moeilijkheidsgraad. Een 7 kan betekenen dat het even gaat duren en/of dat het pittig is. Het is niet veelzeggend an sich, maar het geeft je wel in een oogopslag een idee wat voor reis je te wachten staat.

Approximate time

Hoelang het duurt. Soms (zoals bij Death Stranding) wordt er een variabele duur gegeven. De lengte van je run hangt dan vaak af van hoe goed je voorbereid bent. Het lezen van een guide kan je in het geval van Death Stranding makkelijk 50 uur besparen. 

Online trophies  Dit is waar je gaat zuchten of niet. Games met een online modus hebben vaak multiplayer trophies. Dit kan soms vervelend of zelfs onmogelijk zijn (als servers offline zijn, zoals bij Mad Max). Soms wil ik wel aan een game beginnen voor de platinum trophy. Als ik dan zie dat er nare online trophies zijn, begin ik er vaak niet eens aan. In sommige gevallen hebben online trophies ook invloed op de ‘difficulty’ en/of de ‘approximate time’. 

Missable trophies De belangrijkste, waar je eigenlijk altijd naar wilt kijken voor je een hunt begint. Hier worden trophies aangegeven die je kunt missen door bepaalde keuzes te maken, of enemies die niet meer opnieuw spawnen. 

Soms moet je een baas op een bepaalde manier verslaan. Doe je dat niet, dan zou je een oudere save of een nieuwe playthrough moeten beginnen, alleen voor die ene trophy. Als je geen zin hebt om trophy guides te lezen raad ik je als nog van harte aan om de missable trophies door te nemen voor je begint. Sla het op in je hoofd of schrijf het op en houd er rekening mee. Het kan je een hele playthrough schelen.

Glitched trophies 

Hoewel het niet heel vaak voorkomt, kunnen er trophies zijn die door bugs soms niet ‘poppen’. Vaak raadt de guide dan aan om op een bepaald punt een manual save te maken, mocht het buggen. Guides leggen dat altijd uit. Ze zeggen nooit louter de trophy; er is altijd een toelichting.

Does difficulty affect trophies?

Enigzins net zo belangrijk als een missable trophy, want elke difficulty-gerelateerde trophy is in principe missable. Als je een game van begin tot eind moet uitspelen op de moeilijkste moeilijkheidsgraad, kan het spelen op normal je een tweede playthrough kosten. Wederom erg belangrijk, wil je jezelf de tijd besparen.

Minimum playthroughs

Het vertelt je hoeveel playthroughs je sowieso zal moeten doen. Bij 1 is het vrij duidelijk. Soms wordt er aangegeven dat het er 2 kunnen zijn, let dan goed op wat er missable is. In het geval van 2+ ligt het vaak aan je eigen efficiëntie. Ook hier geldt: als er een reden is voor meerdere playthroughs, worden die gegeven in de guide.

Free roam after story

Dit is een korte bulletpoint waar uitgelegd wordt hoe toegankelijk de game is. In het geval van chapter select, is geen enkele collectible ‘missable’; je kan teruggaan naar het gebied. Bij open wereld-games is dit meestal niet belangrijk, maar voor lineaire games is het een aandachtspuntje. Wil je maar 1 playthrough doen, dan zal je alles in 1x moeten doen. Meestal wordt dit niet aangeraden.

“Ik wil gewoon spelen”

Dat kan vaker dan je denkt. Vaak geven trophy guides een stappenplan. Stap 1 is vaak het verhaal uitspelen. De guides stellen je gerust waar je wel en niet op hoeft te letten. Als trophy hunter doe ik dat ook. Ik kijk louter naar waar ik me echt druk om moet maken. Als een guide zegt: speel maar lekker eerst joh! alles kan daarna! Dan maak ik mij niet heel druk.

Voor zij die zo efficiënt mogelijk willen spelen raad ik aan om de geschreven tekst ook te lezen bij elke stap. Dit licht je in wat belangrijk is om te weten. Het punt met trophy guides is: je hoeft ze er niet constant bij te hebben. Ingelicht zijn is vaak genoeg. En op trophies letten hoeft zeker niet je plezier te verminderen. Sterker nog: een lastige trophy optijd halen kan je juist heel geruststellen; het hoeft later niet meer.

Over collectibles

Ahh… collectibles. De kleine krengen. De ene game maakt het verschikkelijk om ze te verzamelen. De ander maakt het relatief makkelijk of zelfs leuk. In de gevallen waar je een video nodig hebt, kan je rustig YouTube erbij pakken. Vaak heeft PowerPyx een filmpje bij de trophy gelinkt, gezien PowerPyx erg actief is op YouTube met het gidsen. Het oppakken van collectibles valt in de meeste gevallen onder stap 2 van de guide; de “clean up”.

Dit is het punt waar je het meeste achter je hebt en alleen nog de standaard taakjes met veel geduld moet doen. Ik raad aan gebieden per stuk te voltooien. Meestal hebben guides voor collectibles wel een soort route voor je uitgestippeld. Als een game de collectibles categoriseerd, kan je van te voren telkens kijken of je de collectible al hebt. Hierdoor verspil je geen tijd om naar een locatie te reizen waar je niet naartoe hoeft.

Laatste tip

Wil je écht all-in gaan? Lees dan de guide helemaal door. Er zijn soms trophies waarvan je wilde dat je het eerder wist. Een voorbeeld: in Days Gone moet je van ongeveer 600 items van lichamen looten. Wat de trophy niet duidelijk maakt is dat het menselijke lichamen moeten zijn, en dat het alleen telt als je inventory niet vol is (en dus werkelijk loot). Het punt is dat kampen niet nieuwe enemies spawnen nadat je ze uitgeroeid hebt. Mocht je weinig geloot hebben en de hele map gecleared hebben, dan ben je afhankelijk van de random spawns in de wereld. Dit zijn vaak maar 3 vijanden. 

Als je amper hebt zitten looten (wat gek zou zijn) of niet je inventory leeg hield, ga je geen fijne tijd tegemoet. Het weten van zulke trophies kan dus vaak een grote impact hebben op hoe jouw “clean up” eruit zal zien. Vaak is er een dergelijke trophy in elke lijst. Een andere game moest je 500 vijanden doden met abilities. Het laatste stukje damage moest dus een ability zijn (en dat in een melee-game). Door hier rekening mee te houden was ik hiermee klaar voor het verhaal eindigde, en was mijn clean up een stuk fijner.

Speel hoe je wilt

Uiteindelijk maakt het niet uit hoe jij voor je trophies gaat. Ook ik maak er niet altijd een sport van. Maar dat begint vaak bij de guides. Die laten mij zien of ik rustig kan spelen, of ergens rekening mee moet houden. Het behalen van deze virtuele trofeeën zorgen er in ieder geval wel voor dat ik elke hoek heb bezocht en alle mogelijkheden langs ben gegaan, een fijne extra.

Zolang de servers van een game niet offline zijn is nagenoeg elke trophy-lijst volledig te behalen. En een ding is zeker: niks is fijner dan na al het werk het speciale platinum-geluidje te horen en weten dat je de game met rust achter je kan laten.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 8 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
13 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Aprotodon
Aprotodon
2 jaren geleden

Tof geschreven! Ik ben ook een trophy hunter. Vroeger op de xbox, nu op de playstation. Ik gebruik PSNprofiles en voornamelijk Powerpyx ook veel. Ben echter nooit vaak van het ‘platinum halen’ want dat is mij meestal iets teveel gevraagd.

Die map van AC waarin je alle kistjes/collectibles wegwerkt is ook héél herkenbaar, m’n nekharen gaan er nog van overeind staan als ik die zie. En toch pauzeerde ik het verhaal, werkte ik al die icoontjes in een gebied/sector weg, en ging ik weer verder. Heel idioot, want in die kistjes zat letterlijk niets waar je iets aan had. Het voelde ook gewoon chill om ,naast dat het nodig was voor de trophy, de gehele map clean te kunnen zien of iets.

Ik denk dat ik de easter eggs of uniekere trophies het leukst vind om te halen. Tot slot ben ik altijd veel te nieuwsgierig naar de ‘hidden’ trophies uitleg. Soms is die alsnog cryptisch, waardoor mijn interesse alleen nog maar meer wordt gewekt.

Voor mij zijn trophies ook een soort herinnering aan hoe iets in een game was. Ik check om de zoveel tijd m’n achievements/trophies en check de omschrijvingen, dat haalt soms details van een game naar boven die ik allang ben vergeten.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Aprotodon
Watchful
2 jaren geleden

Leuke guide guide, ik heb altijd al is een trophy hunt willen doen maar het leek me altijd zoveel werk. Dit stukje heeft me wel echt aangemoedigd om een poging te wagen. Nu nog ‘n spel kiezen.

Michael-Raymond-Clayton
2 jaren geleden

Ja, het grote trophy hunten. Een vloek en een zegen. Ik heb sinds ik een PS5 heb (februari) een nieuwe account en heb sindsdien alle gespeelde games ‘geplatinumd’. Stuk of 7 tot nu toe. Ik pak het precies zo aan als jij. Je wil zo weinig mogelijk weten, maar genoeg om frustratie te voorkomen. Ik haal persoonlijk veel meer lol uit mijn spellen zo. MAAR sommige spellen laat ik liggen omdat ik de trophies of niet kan halen of te vervelend vind. Zo ook Kena en dat is me toch balen, want oei wat keek/kijk ik daar naar uit. Maar een volledige tweede playthrough (waar alle nieuwigheid dus af is) in een ziek moeilijke moeilijkheidsgraad? Not my Idea of fun…

Michael-Raymond-Clayton
2 jaren geleden
Antwoord aan  RuanMoleman

Ik had inderdaad gehoord dat hij tóch ongevraagd update… Zuur. Laat je even weten of het toch is gelukt met die platinum? Zou graag horen hoé onmogelijk het is 🙂

obi-twan kenobi
obi-twan kenobi
1 jaar geleden
Antwoord aan  RuanMoleman

Heb ik ook gedaan. Na de laatste systeemsoftware update bleek die functie weer aan te staan. Ik kon de download gelukkig toch nog pauzeren. Het werd echter peentjes zweten toen de game crashte en bij het opnieuw starten de download werd herstart. Lukte nog net om de installatie van de update te pauzeren en de game op versie 1.05 te starten. Heb toen tot diep in de nacht doorgespeeld om het verhaal uit te spelen en de glitch te kunnen gebruiken.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door obi-twan kenobi
Luigi1985
2 jaren geleden

Oeh heftig zeg haha. Maar toch kan ik t ook wel een beetje begrijpen. Wel jammer dat je dan die games mist.

SamuraiPizzaCat
2 jaren geleden

Ik ben geen Trophy Hunter, heb wel en paar Platinums maar heb vaak de tijd niet om echt vol te gaan voor de Platinum.

Kennen jullie Retroachievements? Als je oude retro games speelt (emulatie) kun je hier ook trophy hunten.Bijv. Super Mario World https://retroachievements.org/game/228 of Super Metroid: https://retroachievements.org/game/236

Luigi1985
2 jaren geleden

Leuk artikel en ik kan het gevoel achter het behalen van de trophy’s wel begrijpen.

Maar er zijn voor mij maar weinig games die ik echt graag 100% wil uitspelen. Meestal heb ik t na de main story wel gezien. Destijds heb was ik wel erg ver op weg met DMC om alle trophies te halen en ook bij TLOU was ik ver. Denk dat ik nooit een Platinum heb gehaald. Alle Zijmissies vind ik vaak al te veel gevraagd.

obi-twan kenobi
obi-twan kenobi
1 jaar geleden

Leuk geschreven artikel. Gebruik zelf ook de genoemde sites. Erg handig.

Ik ben sinds ik anderhalf jaar geleden (net als iedereen) wat meer tijd kreeg flink gaan trophy hunten. In die tijd heb ik zeker 2/3 van mijn platinums gehaald, terwijl ik al op ps3 met verzamelen ben begonnen. Heb afgelopen week mijn 160e platinum gehaald. Zal nu wel weer wat langer gaan duren nu het sociale leven weer meer op gang komt. Blijft toch een leuke activiteit om zoveel mogelijk uit een game te halen.

Street Fighter II voor de NES? Jep!

Squid Game neemt de seriewereld over