in

De vele easter eggs in de Zelda-franchise


Let op: logischerwijs bevat dit artikel spoilers voor easter eggs uit de meeste Zelda-games. Ook enkele easter eggs uit Link’s Awakening, waar op 20 september een remake van verschijnt op de Switch, worden hier genoemd. Wil je compleet blind aan die remake beginnen zonder op de hoogte te zijn van enkele geheimen, dan kun je dit artikel tot die tijd beter overslaan.

Will Wright in Link’s Awakening

Niemand minder dan Will Wright, de bedenker van Sim City, is te vinden in Link’s Awakening – zowel het origineel als de aanstaande remake. Wright zit namelijk zelf als adviseur in de SNES-versie van Sim City, en het uiterlijk van dit personage is zowat één op één overgenomen voor Link’s Awakening. In laatstgenoemde game heet hij Mr. Write en woont hij eenzaam in een huisje in de Mysterious Woods, waar hij brieven schrijft aan mensen waar hij vervolgens geen reactie op krijgt. Er zit nog een leuke ruilmissie vast aan de easter egg, met gelukkig een vrolijk einde voor die eenzame Mr. Write. De muziek in zijn huis komt overigens ook uit de SNES-versie van Sim City!

Wees lief voor Cucco’s

Kippen in Zelda-games heten Cucco’s, en een van de bekendste easter eggs heeft met deze tokkende beestjes te maken. Sla in een willekeurige Zelda-game namelijk een paar keer met je zwaard tegen een kip, en er gebeurt iets merkwaardigs! Opeens vult het scherm zich met kwade Cucco’s die je massaal aanvallen. Elke keer wanneer ze je raken met hun scherpe snavel, verlies je een stukje van je hart, dus je kunt wel degelijk het leven laten door de wraakactie van de losgeslagen kippen. Ga snel naar een compleet nieuw scherm – of bijvoorbeeld naar binnen – om de aanval te stoppen. Zo zie je maar weer, dierenmishandeling loont nooit! Overigens bevat Link’s Awakening een minigame waarin het loont om langdurig de aanvallen van de Cuccoo’s te vermijden, maar die moet je zelf maar ontdekken.

Een ode aan Iwata

Niemand minder dan wijlen Nintendo-president Satoru Iwata lijkt rond te lopen in Zelda: Breath of the Wild. Botrick lijkt als twee druppels water op de altijd goedgemutste bedenker van Kirby en loopt rond in het westen van Centraal Hyrule. Hij lijkt er dankzij zijn kapsel en de bril op zijn hoofd niet alleen op, hij geeft je ook een tip voor een legendarisch ros dat in de game te vinden is. Het paard in kwestie, de ‘Lord of the Mountain’, leeft vlakbij Satori Mountain en wordt zelf ook wel Satori genoemd. Satori is een Japans woord voor verlichting en komt van het Japanse werkwoord Satoru, tevens de voornaam van de voormalige president. Het maakt van een verder weinig opzienbarende ontmoeting een emotioneel beladen gesprek.

Mario en andere Nintendo-personages in Zelda-games

De Zelda-games zitten vol met diverse Nintendo-personages die er eigenlijk niet in thuishoren. Het aankomende Link’s Awakening gaat wel erg ver, met onder andere Chomp-Omp, een knuffel van Yoshi en een complete onderwereld met bekende vijanden uit de Mario-spellen. Maar ook andere Zelda-games puilen ermee uit. In diverse huizen in A Link to the Past hangt een portret van Mario, verschillende Mario-personages staan afgebeeld op schilderijen in het kasteel van Zelda in Ocarina of Time, Lakitus verschijnt in The Minish Cap, Malon en Talon uit Ocarina of Time dragen een broche gebaseerd op Bowser en de maskerverkoper uit Majora’s Mask heeft een Mario-masker in zijn collectie. Het zijn vooral leuke easter eggs voor de fans en het voegt verder weinig toe aan het verhaal.

Een bekend deuntje op het file select-scherm

Het file select-scherm in diverse Zelda-games, waaronder Ocarina of Time, bevat een zeer bekend en geliefd deuntje. Deze rustgevende muziek is ook te horen bij het bezoeken van Great Fairies. Maar wist je dat de muziek eigenlijk helemaal niet uit Zelda komt? In plaats daarvan is het gebaseerd op het mapscherm van de waterwereld in Super Mario Bros. 3! Luister hieronder maar eens, dan hoor je de gelijkenis meteen.

Bekende locaties in meerdere Zelda-games

De meeste Zelda-games zijn geen directe vervolgen. In plaats daarvan spelen ze zich in een compleet andere tijd af dan voorgaande delen, met een nieuwe held genaamd Link en een reïncarnatie van het kwaad in de vorm van Ganon(dorf). De topografie van de spelwereld verschilt ook regelmatig behoorlijk, maar toch zien we regelmatig bekende locaties uit eerdere Zelda-games terug in nieuwere delen. Zo lijkt de kerk op het Great Plateau in Breath of the Wild wel heel erg op de Temple of Time uit Ocarina of Time, en lijkt Outset Island uit The Wind Waker bijna in zijn geheel overgenomen voor Lurelin Village in Breath of the Wild. Nintendo verstopt dit soort odes aan eerdere delen in de reeks regelmatig in nieuwe Zelda-games. Naast dat het leuke easter eggs zijn die zijn die veel toevoegen aan de mystiek van de spelwereld, zorgt het ook bij fans voor veel speculatie over de toch al troebele tijdlijn van de complete Zelda-reeks.

Thief!

Het is mogelijk om de dief uit te hangen in Link’s Awakening. Mocht je zonder te betalen uit een lokaal winkeltje in de game willen lopen, dan houdt de winkeleigenaar je tegen, maar kijkt hij op dat moment niet, dan ga je er gratis en voor niets met de buit vandoor. Dit heeft echter wel vergaande gevolgen: vanaf dat moment draagt Link niet meer de naam die je hem op het startscherm hebt gegeven, maar heet hij ‘Thief’. Daarbij moet je wanneer je de winkel weer bezoekt de ‘ultieme prijs’ betalen…

Overigens is deze easter egg de reden dat we eigenlijk al jaren van de Link’s Awakening-remake hadden moeten weten. Een paar jaar terug werd Zelda-producer Eiji Aonuma namelijk door gamesmagazine Edge gevraagd wat voor game hij zou willen maken, en hij liet toen weten graag aan een game te willen werken waarin je de dief kunt uithangen. Sneaky hoor…

Je eigen koe in Ocarina of Time

Stel je voor: een koe in je eigen huis! In Ocarina of Time behoort het tot de mogelijkheden. Mocht je als volwassen Link Lon Lon Ranch hebben gered (en dus in het bezit zijn van Epona), dan kun je terugkeren en proberen een parkoers af te leggen. Mocht je binnen 50 seconden het parkoers klaren, dan ontvang je een eigen koe in je huisje in Kokiri Forest! Dat oogt niet alleen erg schattig, maar het levert je ook nog eens heerlijke melk op om jezelf mee te healen. We vragen ons wel af hoe Malon het voor elkaar heeft gekregen om die koe op de ladder en in je huis te krijgen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer easter eggs te vinden in de tientallen Zelda-games die de franchise rijk is. Heb jij een favoriete Zelda-easter egg die je met de bezoekers wil delen? Laat het weten in de reacties!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nintendo onthult een nieuw fitnessapparaat voor Switch

WoW Classic biedt tijdelijk gratis verandering van server aan