in , , ,

De vijf fijnste shooters volgens Mol

Hey hallo. Daar was ik weer. De laatste tijd zit ik een beetje in een shootersfeertje. Dat is vrij bijzonder, omdat ik er eigenlijk een soort afkeer tegen heb. Afijn, ik heb geen spel op het oog noch in bezit waar ik al mijn uren in wil stoppen. Dan maar een beetje raggen tot je je opnieuw verveelt. Ik ben een aantal games lansgegaan uit verveling en sommige shooters schieten echt heel fijn. Zo fijn dat het eigenlijk nooit repetitief wordt. Ik wilde ze eens op een rijtje zetten. Deze lijst gaat dus niet over hoe goed het verhaal is of hoeveel features er in de game zitten. Nee, dit draait om hoe fijn ze schieten.

5. Tiny Tina’s Wonderlands

Waarschuwing: ik heb een zwak voor looter shooters. Ik haal veel meer voldoening uit betere wapens, skills en equipment vinden dan hersenloos potjes spelen in Call of Duty. Als je van looter shooters houdt en zoekt naar shooters die fijn schieten, kan de Borderlands-franchise niet ontbreken. Het heeft misschien niet het genre uitgevonden, maar het is wel dé voorvader van looter shooters zoals we die nu kennen.

En terecht: het speelt fijn, de wapens zijn fijn en het is gewoon lekker raggen aan één stuk door. Als ik dan toch 1 titel moet kiezen, ben ik toch voor de meest recente gegaan, de spin-off Tiny Tina’s Wonderlands. De game zelf is misschien niet beter dan Borderlands 2, maar oh boy wat schiet het heerlijk. Het kan tussen de oren zitten. Misschien schiet het identiek aan zijn voorganger Borderlands 3. Het viel mij gewoon op dat het schietwerk nóg fijner is geworden. “Het speelt bijna als een Call of Duty,” was een van de eerste dingen die ik zei toen ik aan de game begon. En dat is een compliment als je het mij vraagt.

4. Returnal

Het wordt lastig om hier veel over te schrijven. Ik ben namelijk pas begonnen aan de game. Je weet dat je een fijne shooter te pakken hebt als je je eerste magazijn leegschiet en nog net niet een chef’s kiss-beweging doet. Dat ging precies zo bij Returnal. De game kon ik natuurlijk mooi downloaden via de PlayStation Pass Plus Extra Deluxe en na een kogel of 3 stopte ik de game om een vriend te appen dat het écht heer-lijk schiet.

Goed, ontwikkelaar Housemarque is geen vreemde van vlotte arcade-gameplay. Dat weet het in Returnal uitstekend te combineren met een rogue-like shooter. Lekker springen, dashen, en schieten. Dat gaat gepaard met ontzetttend fijne haptische feedback, een feature die ondergewaardeerd is als het goed gebruikt wordt. Dat gezegd te hebben: Returnal is wel pittig en dat speelt met mijn geduld, maar het zit het schietwerk niet in de weg.

3. Apex Legends / Titanfall 2

Hey, toch nog een standaard shooter! Ik speel zelf eigenlijk helemaal geen Apex meer, en Titanfall 2 staat ook al een tijdje in de ijskast. Zoals ik zei: ik ben niet eens de grootste shootergamer. Het is meer iets wat ik tussendoor doe als ik even geen game heb. 

Tóch moet ik deze twee games erin zetten. Het zijn nagenoeg broertjes van elkaar. Ze schieten beide bijna even fijn. Naast dat de movement lekker soepel is met de nodige slides en ziplines, heeft Titanfall 2 tóch de “edge” door alle wallruns en jumps. Oh oh oh, wat speelt die game lekker. Ik mis het. Ik wil een TF3. Ik wil geen battle royales meer. Respawn Entertainment, please.

2. The Division 2

Ubisoft doet veel dingen goed, maar weinig dingen uitstekend. The Division 2 is met afstand een uitzondering. Wat. een. game. Als stoere jongen of lady loop je rond in DC terwijl je vanaf de stoep of in grote gebouwen vijanden aan gort schiet. Dat doe je door veel cover te nemen want TD2 is een covershooter, maar ook een looter shooter. Het is ook nog eens de enige third-person shooter in dit lijstje.

The Division 2 speelt echt fantastisch. Het coversysteem werkt zonder verrassingen, de wapens voelen fijn en hebben de nodige oomph. Dat is belangrijk want je bent in The Division 2 echt constant aan het schieten. Dan moet het ook wel fijn schieten. Daarnaast ziet The Division 2 er – zeker voor 2022-standaarden – uitstekend uit.

1. Destiny 2

Kom op. Was er een andere mogelijkheid geweest? Als je het mij vraagt is Destiny 2 de gouden standaard voor shooters. De crème de la crème voor gunplay. Telkens als ik een shooter speel trek ik onbewust direct de vergelijking met Destiny 2. Net als in Division 2, ben je hier ook 90% van je tijd aan het schieten. Het mooie is dat dat precies hetgeen is wat je wilt doen. Je WILT schieten omdat het zo afschuwelijk fijn schiet.

Dat is geen verrassing, want ontwikkelaar Bungie zit al ja-ren in het vak. Ze waren altijd al goed in wat ze doen met de Halo-franchise, maar met Destiny is de game- en gunplay naar een nieuwe niveau gebracht. Ik zou hier veel meer over moeten zeggen, maar Destiny 2 is voor mij simpelweg de koning in schietwerk. Het mooie is dat je het zelf volledig gratis kan spelen. Of nouja, zonder de uitbreidingen dan. Maar er valt genoeg te beleven in die game zonder een cent uit te geven, waaronder het goddelijk fijne schietwerk.

Honorable mentions

Tja, vijf titels kiezen zegt niet veel. Er zijn altijd games die je hebt overwogen maar het niet gehaald hebben. Zoals het relatief recente Outriders van People Can Fly. Deze game komt akelig dicht in de buurt bij The Division 2. Het schiet ontzettend fijn maar laat steken vallen bij het coversysteem. 

Verder een ietwat unieke titel: SUPERHOT. En dan wel de VR-versie. De desktop-versie is heel fijn, maar het kan niet op tegen de immersievolle VR-versie. Die versie laat je als een Keanu Reeves hurken, squatten en buigen zoals je nog nooit eerder deed. Kogels ontwijken in bullet time is nog nooit zo leuk geweest. 

Ja, oke. Vooruit. Ik ga Call of Duty en Battlefield noemen. De games schieten echt prima maar ik speel die games niet met de gedachten “oeh wat schiet dit schandalig fijn”.

Ik heb er vast een paar over het hoofd gezien en ga vervolgens spijt krijgen van mijn lijstje, maar hey: dat is waar jullie voor zijn. Laat me weten welke shooters ik ben vergeten. Welke shooters schieten nou echt heel fijn?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.5/5 volgens 4 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luigi1985
1 jaar geleden

Geinig stukje. Ik heb al tijden geen toffe shooters meer gespeeld. Laatste is denk ik Deathloop, al is dat niet echt een shooter vind ik. Ik wil gewoon een lekkere lineaire singleplayer shooter, zoals ze eerder gemaakt werden.

Lavalera
1 jaar geleden

Interessant stukje. Ik ben zelf niet zo’n expert op het gebied van schieten in een shooter. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik een prima single player campaign heb en die ook een normale lengte heeft en dat wordt tegenwoordig steeds minder. Het is allemaal coop of multiplayer. Ik heb van deze lijst wel echt genoten van Tiny Tina door de humor en de magic d&d elementen (wat eigenlijk nog meer had mogen zijn) en de single player campaign van division 2 vond ik ook echt cool. Als ik dan kijk naar de single player campaign van cod games, halo infinite en gears 5 als voorbeelden zijn die enorm kort. Ik mis de tijd van half life 2, bioshock, metro en de medal of honor games. Shooters die je allemaal alleen kon of moest spelen. Mede daardoor koop ik praktisch nooit meer een shooter en speel ik veel meer andere games.

Rainking
1 jaar geleden

Returnal vind ik erg gaaf, ik zit alleen een beetje vast bij de eerste baas.

Luigi1985’s Top 50 Part 3: #30-21

Wat spelen we dit weekend? 6 en 7 augustus