De geruchten en de easter egg uit The Division 2 zet fans natuurlijk aan het denken, want wat is waar en wat niet? Jason Schreier, een Kotaku-journalist die het vaak bij het rechte eind heeft, geeft aan dat de Vikingen zeker een rol gaan spelen in de nieuwste Assassin’s Creed en dat de codenaam van de game Kingdom is. Alles bij elkaar vormt het toch een goede aanleiding om er vanuit te gaan dat Vikingen aanwezig zijn in de nieuwste game in de Assassin’s Creed-reeks.
Goed nieuws voor de scheepsvaartliefhebbers
Laten we er voor het gemak dus maar even vanuit gaan dat Vikingen inderdaad een belangrijke rol gaan spelen in de nieuwste game uit de Assassin’s Creed-reeks. En dat is goed nieuws voor spelers die gek zijn op het scheepsvaartgedeelte in sommige games in de serie. Vikingen staan namelijk bekend om hun vaardigheid in het bouwen en gebruiken van boten en schepen. Ze waren in staat de snelste en meest flexibele oorlogsschepen te bouwen voor hun tijd. Daarnaast konden ze ook de sterkste handelsschepen in elkaar zetten. En het is natuurlijk ook een bekend gegeven ze voet aan land hebben gezet in Noord-Amerika, lang voordat Columbus dat deed.
Handelsschip of oorlogsschip, je zou in elk geval moeten kunnen kiezen welke rol jij op zee wilt spelen. Misschien wordt het mogelijk om geld te verdienen door handel te drijven. Uiteraard draag je dan waardevolle spullen met je mee en loop je het risico om aangevallen of beroofd te worden. En de handelsschepen waren misschien erg geschikt voor handel, maar een zeeslag ermee overleven is toch iets moeilijker.
Het risico om aangevallen te worden is echter groter, wanneer je ervoor kiest om je geld te verdienen door te roven. Het aangaan van zeeslagen om op die manier je geld te verdienen zou een extra uitdaging bieden. En door bijvoorbeeld schepen van vijanden toe te voegen die je niet sloopt, kan je ervoor zorgen dat je met een flink aantal intimiderende schepen door het water raast.
Gehate zeerover of rijke handelaar?
Stel dat je handel wilt drijven, dan kan je je meteen afvragen hoe je aan waardevolle voorwerpen komt. En dan is de ouwenoude Vikingtraditie van plunderen wel handig. Gewoon een beetje winkelen met een zwaaiende bijl. Maar ook zou je een dorp kunnen bevrijden of opnieuw opbouwen waardoor mensen uit dankbaarheid voor je werken of je giften geven. Op die manier bouw je uiteraard wel een reputatie op. Wil je beroemd of berucht worden en welke aspecten hebben hier invloed op? Een zeerover zal tenslotte minder geliefd zijn dan een rijke handelaar.
Om meer gelaagdheid te creëren kan Ubisoft het mogelijk maken om je bij je vrienden aan te sluiten. Als je aan je reputatie wilt werken; creëer dan een alliantie met een beroemde of beruchte vriend. Is die vriend zo bekend en rijk dat hij constant aangevallen wordt, dan is het geen slecht idee als hij vervolgens een samenwerking aangaat met bijvoorbeeld een zeerover. Maar als dát ook weer gevolgen heeft voor de reputatie (op een goede of slechte manier) moet je dus goed afwegen of een samenwerking wel zo verstandig is. Keuzes, keuzes!
Een grote wereld vol mogelijkheden
En over keuzes gesproken: in Assassin’s Creed Odyssey spelen die een belangrijke rol. Al aan het begin moest je kiezen of je als Kassandra of Alexios wilde spelen. Uiteindelijk maakte het geen verschil uit voor het verhaal, maar de meningen waren erg verdeeld over of het de kwaliteit ten goede kwam of juist niet. Veel spelers vonden dat Alexios soms een beetje sukkelig overkwam en dat je beter voor Kassandra kon kiezen. Misschien ging het kiezen tussen man en vrouw ten koste van de kwaliteit, omdat twee verschillende personages in hetzelfde verhaal geplaatst werden. Waar een uitspraak van Kassandra er sterk uitkwam, kwam diezelfde uitspraak bij Alexios haast ongemakkelijk over. Dus waarom kiezen voor hetzelfde verhaal? Waarom kan je niet kiezen om een vrouw te spelen en een totaal ander verhaal in te gaan, wanneer je als man speelt. Het biedt een veel groter spel én je voorkomt het kwaliteitsverschil, omdat je dus niet twee verschillende personages in hetzelfde verhaal plaatst.
Interessant was dat bij Vikingen de mannen en vrouwen, vooral in vergelijking met de rest van Europa, destijds vrij gelijk aan elkaar waren. Wanneer de man weg was ging de vrouw over alle bezittingen. Bovendien zijn er graven gevonden van vrouwelijke Vikingen die begraven waren met merries, hengsten, medailles en wapens. Dit wijst erop dat die vrouwen een hoge functie hadden. Om groots te worden binnen de Vikingsamenleving hoeft het dus niet uit te maken of je als man of vrouw wilt spelen.
En misschien is ook dit een keuze die je zelf kan maken. Wat voor rol wil je spelen binnen de samenleving? Ben je een avonturier die veel op pad is of wil je juist bezig zijn met de politieke afwegingen binnen een dorp? Een leider of een volger? En als je een leider bent, wat voor leider ben je dan? Je kan met een ijzeren hand regeren, maar het kan ook dat je rechtvaardigheid het belangrijkst vindt. Je kan er misschien voor kiezen een oorlog aan te gaan of juist om jouw nederzetting zo te bouwen dat deze goed te verdedigen is.
Dit zijn allemaal voorbeelden van een hele vrije en open wereld, maar het kan natuurlijk dat Ubisoft er weer voor kiest om één duidelijke verhaallijn te creëren. Hierbinnen is het mogelijk om je persoonlijkheid invulling te geven, maar niet per se wat voor rol je in de wereld speelt. Dit kan weer voor een interessante ervaring zorgen, net als bij Odyssey, maar je wordt wel iets beperkt in je vrijheid. Tenzij je het erg overzichtelijk vindt om één duidelijk verhaal te moeten volgen. Dan is die optie juist perfect voor je.
Rol van de Noorse Mythologie
We kunnen ons sowieso afvragen hoe het verhaal eruit gaat zien met de trend die Assassin’s Creed Origins en Odyssey hebben ingezet. De Assassin’s Creed-serie was over het algemeen vrij realistisch (als we de animus en de Apple of Eden niet meetellen). De serie was in grote lijnen gefocust op historisch accurate verhalen, maar in Origins kwamen we voor het eerst echt in contact met goden en mythische wezens. In Origins was dat alleen nog in dromen en verhalen, maar in Odyssey werd deze trend voortgezet in een heftigere vorm. Het was namelijk mogelijk om deze mythische wezens tegen het lijf te lopen en ook in de nieuwe dlc The fate of Atlantis spelen goden een grote rol.
De Noorse mythologie leent zich perfect om deze trend voort te zetten. Eerder in de game, dus niet pas nadat je level 50 bereikt hebt, goden tegen het lijf lopen kan zorgen voor een bijzondere ervaring. Stel je voor dat een personage je blijft misleiden en je er later achter komt dat diegene al die tijd Loki, de god van de trucjes en misleidingen, bleek te zijn. Of een sterke vrouwelijke personage die de naam Frigg draagt; de vrouw van Odin, leider van alle goden en de moeder van Baldur is. Heb je meteen door dat je met goden te maken hebt? Of duurt het even voor je hierachter komt?
De vraag is echter; moet Ubisoft deze trend wel doorzetten. In Odyssey is het mogelijk om op zoek te gaan naar deze mythologische wezens en de Griekse mythologie speelt een rol, maar deze overheerst niet. Gaat het niet ten koste van de feitelijke geschiedenisles als de focus te veel wordt gelegd op het geloof van die tijd? Of is deze juist belangrijk voor de geschiedenis?
Makkelijk en moeilijk wordt mogelijkheid
Er is verder één heikel punt waar Ubisoft echt goed naar moet kijken. Het levelsysteem liet namelijk in de vorige games te wensen over. Zo schreef Bert de vries in zijn review over Odyssey: “De enige beperking is het levelsysteem, dat je nog steeds soms onnodig belet om echt je eigen plan te trekken. Dat je bepaalde vijanden pas later in de game mag verslaan is logisch, maar met een te laag level maak je in de ene regio zelfs tegen een wild zwijn praktisch geen kans, terwijl je in andere regio’s gerust met leeuwen en beren stoeit.” En dat is precies waar veel spelers tegenaan gelopen zijn. Is het levelen nodig voor een goede ervaring? Aan de andere kant: echt teruggaan naar hoe het was, is ook niet slim. Hopelijk kan Ubisoft een balans vinden tussen de twee uitersten.
De ontwikkelaar heeft in ieder geval een goed begin in gemaakt bij Odyssey door spelers de mogelijkheid te geven om vijanden in een niveau te schalen. Spelers die op zoek waren naar meer uitdaging konden ervoor kiezen om vijanden gelijk te houden aan hun eigen level. Voor spelers die juist wat minder uitdaging zochten was het ook mogelijk om vijanden standaard vier levels onder hun eigen level te houden. Het zou in elk geval een fijne optie zijn voor gamers om zelf te kunnen bepalen of ze wel of niet lang bezig willen zijn met kleine missies voor ze verder kunnen in de grote verhaallijn.
Nog even geduld
Ubisoft kan dus eigenlijk ontzettend veel kanten op met de komende Assassin’s Creed-game. Het bedrijf heeft wel aangegeven voorlopig de focus op Assassin’s Creed Odyssey te leggen, dus het kan zijn dat we nog even moeten wachten. Tot die tijd kunnen we er wel lekker over speculeren. Dus wat wil jij graag zien? Een uitbreiding op het scheepsvaart aspect, eigen dorpen bouwen, twee verhaallijnen of niet, vertel ons hoe jij het graag ziet in de comments!